RASPRODANO U 5 MJESECI Tajni kupci dali 3 milijuna kuna  za 30 setova novčića kovanih u zlatu

Rasprodani su u svega pet mjeseci. Državna kovnica novca za njih je dobila tri milijuna kuna. Riječ je o setu kovanica kuna i lipa otkovanih u zlatu 2021. godine u povodu obilježavanja 30 godina neovisnosti Hrvatske. Napravljeno je samo 30 kompleta, a svaki je stajao stotinu tisuća kuna.

Vrijednost samog zlata 32 tisuće kuna

Numizmatičar Krešimir Bikić iz tvrtke Numis tumači da je vrijednost zlata od kojeg je set napravljen trenutačno 32,8 tisuća kuna, što znači da je u cijenu od stotinu tisuća kuna osim vrijednosti zlata uračunata premija na rijetkost i ekskluzivnost samog seta, a na nju se odnosi čak dvije trećine cijene. Iako kaže nije kupio taj set jer mu je bio preskup Bikić ga smatra dobrim ulaganjem zbog malog broja otkovanih primjeraka.

Zamolili smo Hrvatsku narodnu banku da nas spoji s nekim od kupaca no istaknuli su kako zbog propisa o zaštiti podataka ne mogu dijeliti informacije o kupcima.
“Dodatno, želimo napomenuti kako ulagači ovakve vrste limitiranih proizvoda žele biti i ostati anonimni te ni u kom slučaju ne smijemo riskirati povjerenje naših kupaca”, kažu u HNB-u.

Poput drugih zemalja koje su ulazile u eurozonu i Hrvatska se pozdravlja s kunom kovanjem posebnih izdanja novčića.
Pet kuna u zlatu stoji 8112 kuna

Posljednji u nizu je kovanica od pet kuna iskovana u zlatu te u 2022 komada kojim se ujedno obilježava i završetak serije prigodnog kovanog novca “Zlatna kuna”.

Jednu zlatnu kovanicu Hrvatska kovnica novca prodaje za 8.112,64 kune, odnosno za 1.077,92 eura., što znači da će prodaju li se sve kovanice po toj cijeni biti ostvareno 16,4 milijuna kuna prihoda. Budući da je riječ o zlatu čije cijene zbog inflacije sada značajno rastu cijena kovanica prilagođavati će tržišnoj cijeni zlata.

Za razliku od kovanica budućih hrvatskih eura čiji je dizajn prepušten javnom natječaju na kojem su mogli konkurirati i amaterski radovi idejno i likovno rješenje za prigodnu kovanicu kune potpisuje akademski kipar Kuzma Kovačić, a lice i naličje zlatnika isto kao i kod kovanice od pet kuna kojom se do 15. siječnja 2023. može plaćati u maloprodaji, a potom odlazi u povijest.


ŠTO S NOVČANICAMA? Može li Ante Starčević postati numizmatička vrijednost?

Bit će još izdanja zlatnih kuna

HNB je već 2020. izdala prigodnu zlatnu kovanicu od jedne kune te 2021 prigodnu zlatnu kovanicu od dvije kune. I ove godine HNB planira izdati numizmatički komplet koji će nositi 2022 kao godinu otkivanja no kako kažu: Možemo najaviti da će ove godine biti još zlatnih iznenađenja.

Dok čekamo s kakvim iznenađenjem će se HNB pozdraviti s kunom prisjetili smo se kako su kunu kad je bila nova valuta poželjeli dobrodošlicu.

Kuna je službenom hrvatskom valutom postala 30. Svibnja 1994, a te je iste godine otkovano samo 200 komada prigodne kovanice od 5 kuna u zlatu s motivom Senjskog Misala iz 1494. čime je obilježena i njegova 500. obljetnica. Prema odluci o kovanju tog novčića objavljenoj u narodnim novinama cijena jedne kovanice bila je 1.900,00 kuna, a danas tumači numizmatičar Bikić ne postoji neka ustaljena cijena.

Iako je priča o planu stvaranja 200 bogatih hrvatskih obitelji po osamostaljenju države više puta okarakterizirana više legendom nego planom, količina od 200 zlatnih kovanica od 5 kuna u povodu zamjene hrvatskog dinara kunom simpatično se poklapa s legendom.

 

Pročitajte još