U DVADESET GODINA PRONAĐENO MILIJARDU LAŽNIH EURA Evo u kojoj zemlji je razotkriven najveći lanac krivotvoritelja europske valute. Jeste li pogodili?

Primanje nove članice u eurozonu, što bi Hrvatska trebala postati od 1. siječnja 2023. godine, podrazumijeva i povećanu potražnju za eurima pa je time i veća mogućnost da će krivotvoritelji pokušati u hrvatski sustav plaćanja uliti krivotvoreni novac. Naime, krivotvoreni euri i dalje kolaju tržištem, iako ih se u posljednjih nekoliko godina pronalazi sve manje.

Organizacija proizvela 233 milijuna eura vrijedne lažne novčanice

Prema podacima Europola kvalitetne krivotvorine eura do sada su pronalazili u platnim sustavima Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske. Europol redovito izvještava o uhićenjima i zapljenjivanju krivotvorenih novčanica, a u vijestima se najčešće spominje raskrinkavanje krivotvoriteljskih organizacija u Španjolskoj, Italiji, Rumunjskoj i Bugarskoj.

No, zaključujemo li prema objavama Europola potencijalno najveća organizacija krivotvoritelja eura razotkrivena je u susjednoj nam Italiji i to u sred pandemijskog ljeta 2020 godine.




Uz potporu Europola u uhićenjima su sudjelovale institucije iz Italije, Belgije i Francuske, a talijanski su policajci (Carabinieri) 15. srpnja uhitili 44 osumnjičenika i zamrznuli im 50 stanova, 8 poslovnih prostora, kao i dvije farme. U sustavu je bilo i deset tvrtki, koje posluju u različitim sektorima, 12 vozila, luksuzni brod i 22 bankovna računa. Svu su zaplijenjenu imovinu procijenili na  oko osam milijuna eura.

Tako je poremećena možda i najveća mreža krivotvoritelja za koje se procijenilo da su tijekom više godina proizveli i distribuirali više od tri milijuna krivotvorenih novčanica ukupne nominalne vrijednosti od preko 233 milijuna eura.

Taj iznos, kako je objavio Europol predstavlja četvrtinu svih krivotvorenih euronovčanica otkrivenih u optjecaju od kada je euro uveden iz čega se može izračunati da je u dva desetljeća eura pronađeno milijardu eura vrijednih krivotvorenih novčanica i kovanica.




Istraga započela zbog 50 eura

Istraga koja je u konačnici dovela do srpanjskih uhićenja u Italiji 2020. godine započela je još 2017. zapljenom novčanica od 50 eura u području talijanskog grada Benveneta. Novčanice su imale sve sigurnosne značajke pravih euronovčanica i radilo se o vrlo kvalitetnim krivotvorinama i početku nagrizanja organizacije koja je povezana s talijanskom kriminalnom mrežom Camorra održavala biznis krivotvorenja eura puna dva desetljeća.

Biznis je, izvještavao je Europol bio toliko razvijen da su kriminalne podružnice tražile nove kanale za distribuciju u Italiji i inozemstvu. Nešto više od dvije godine prije masovnog uhićenja u Napulju je u veljači 2018 godine pronađeno i zaplijenjeno 450 tisuća krivotvorenih novčanica od 50 eura i 100 eura ukupne vrijednosti 41 milijun eura. Novčanice su bile skrivene u bačvama. Uslijedilo je, u srpnju 2018. godine demontiranje ilegalne kovnice kovanica od 50 eurocenti u Lombardiji.

Među značajnija uhićenja krivotvoritelja novčanica eura ubraja se i ono u Bugarskoj iz listopada 2018. godine gdje je zaplijenjeno krivotvorenih 11 milijuna eura i 1,7 milijuna dolara koje su pronađene u ilegalnoj tiskari skrivenoj u podrumu hotela u Sunčevom Bregu, ljetovalištu na Crnom moru.


Posljednji slučaj Europolove akcije protiv krivotvoritelja eura odnosi se na uhićenja u Španjolskoj u ožujku ove godine kada je uhićena banda koju su predvodili majka i sin porijeklom iz Litve, a krivotvorili su inače najpopularnije novčanice među krivotvoriteljima, one od 20 i 50 eura. Lažne novčanice su širili tako što su ih prodavali na dark webu, a zaradu su koristili za ulaganje u proizvodnju marihuane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još