DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA NA WEB SHOPOVIMA CROZ-ov besplatni alat praktično je rješenje za one koji održavaju web stranice i internetske trgovine

Obveza dvostrukog iskazivanja cijena hrvatsko će maloprodajno tržište na neki način napasti odjednom i rokovi će biti vrlo kratki. Naime, sve dok u lipnju Vijeće Europske unije ne donese konačnu odluku o tome mi zapravo ne znamo uvodi li Hrvatska euro od 1. siječnja 2023. godine, iako je vrlo vjerojatno da će biti tako.

Zbog te neizvjesnosti malim se poduzetnicima ili vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji svoje proizvode prodaju putem internetskih trgovina ne isplati ulaziti u investiciju potrebnu za prilagodbu dvostrukom iskazivanju cijena prije nego što Vijeće EU donese odluku i ako ona bude pozitivna odluči i o konačno fiksnom tečaju konverzije.

Od te odluke do obveze dvojnog iskazivanja cijena vlasnicima internetskih trgovina na raspolaganju će biti svega dva mjeseca da se prilagode. I to srpanj i kolovoz, mjeseci što turističke sezone što godišnjih odmora budući da se očekuje kako će se cijene u dvije valute morati iskazivati od 5. rujna ove godine.




Većina web shopova neće imati gotovo rješenje

– Pretpostavljam da u srpnju 70 posto vlasnika internetskih trgovina neće imati nikakvo rješenje za dvostruko iskazivanje cijena i onda će zavladati panika i svi će odjednom početi nazivati i ispitivati tko im to može brzo napraviti – kaže za euro.dnevno Josip Tomić, mladi programer iz tvrtke Croz koja je njegov informatički alat za preračunavanje iznosa u kunama u iznose u eurima ponudila na besplatno korištenje.

Konverter HRK2EUR, jednostavan alat za dvostruko iskazivanje cijena zainteresirani za njegovo korištenje mogu preuzeti s platformi GitHub i NPM, no Tomić nam objašnjava kako je za korištenje tog alata ipak potrebno određeno informatičko znanje.

– Većina ljudi koji imaju internetske trgovine imaju i ljude koji ih održavaju i oni mogu doraditi naš besplatni alat, odnosno prilagoditi ga svakoj pojedinoj internetskoj trgovini. Velika je vjerojatnost da će onaj tko zna implementirati Google Analytics na svoju stranicu znati raditi i sa našim konverterom koji nije konačno rješenje – pojašnjava Tomić te tumači da je riječ o alatu koji je programiran da na internetskoj stranici prepoznaje cijene izražene u kunama te da ih preračunava u eure po fiksnom tečaju konverzije poštujući pravila zaokruživanja, no ovisno o samoj internetskoj trgovini bit će potrebna dodatna prilagodba da bi potpuno ispunio svoju svrhu.




Velike kazne od rujna za one koji nemaju dvojne cijene

Tomić iz Croza ističe kako će njihovu konverteru dodati konačni fiksni tečaj konverzije čim on bude poznat te vjeruje da će biti koristan onim poduzetnicima koji nemaju potrebu angažirati IT tvrtke posebno za posao prilagodbe internetskih trgovina već će im to obavljati oni koji trgovinu informatički održavaju. Croz se kaže, neće baviti implementacijom dvostrukih cijena na internetske trgovine i njihov je konverter besplatan, ali uz njega ne nude nikakvu podršku ili garancije.

Veliki broj tvrtki koje se inače bave izradom internetskih stranica od ovog proljeća nude i uslugu njihove prilagodbe za dvostruko iskazivanje cijena, a nekolicina njih ističe isto što i Tomić, a to je savjet – nemojte čekati posljednji trenutak i velike gužve kada svi krenu tražiti dvojno iskazivanje cijena.

U rujnu bi oni koji nemaju tehničko rješenje za dvostruko iskazivanje cijena mogli doći u situaciju da im državna inspekcija naplaćuje kazne. Na internetskim trgovinama cijene će morati biti dvostruko iskazane tijekom cijele 2023. godine.


Koliko košta prilagodba internetske trgovine za dvostruko iskazivanje cijena ovisi o tome na kakvoj je platformi postavljena, koliko se proizvoda na njoj prodaje i slično pa je vrlo teško procijeniti neku univerzalnu cijenu, odnosno trošak koji će zbog uvođenja eura internetski poduzetnici morati podnijeti.

 

 

 

 

Pročitajte još