ZBOG EURA NIKAD MANJI TEMELJNI KAPITAL: Evo koliko će vam novca trebati za osnivanje tvrtki u 2023. godini

Poduzetnici će od Nove godine moći osnovati tvrtke s nikad manje kapitala. Zbog eura se smanjuju pragovi za minimalni temeljni kapital za oblike tvrtki.

Jednostavni d.o.o. osniva se za 1 euro, a klasični d.o.o za 2500 eura

Najniži iznos temeljnoga kapitala društva s ograničenom odgovornošću će umjesto sadašnjih 20.000 kuna iznositi 2500 eura.

To znači da će najniži temeljni kapital u kunama od prvog dana iduće godine iznositi 18.836,25 kune, odnosno 1163,75 kuna manje nego je bilo do sada.




Najniži iznos temeljnoga kapitala jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću će umjesto sadašnjih 10 kuna iznositi jedan euro, koliko će iznositi i najniži nominalni iznos jednoga poslovnog udjela u tome društvu. Tako više u poduzetništvo možete ući s kapitalom od 7,53 kune umjesto dosadašnjih okruglih 10 kuna.

Nominalni iznos svakog poslovnog udjela društva s ograničenom odgovornošću umjesto sadašnjih 200 kuna neće moći biti manji od 10 eura, pri čemu zbroj svih poslovnih udjela mora odgovarati iznosu temeljnoga kapitala.

Nominalna vrijednost dionice samo 1 euro

Najniži iznos temeljnoga kapitala dioničkog društva umjesto sadašnjih 200.000 kuna iznositi 25.000 eura, a najmanji nominalni iznos dionice, koji je sada 10 kuna, iznosit će jedan euro. Drugim riječima temeljni kapital tvrtke koja kotira na burzi moći će biti za 11637,5 kuna niži nego je bio do sada, a najmanji nominalni iznos dionice biti će niži za 2,47 kuna.




Navodi se i kako će kod društava s temeljnim kapitalom do 1.500.000 eura Nadzorni odbor morat imati do 9 članova, s temeljnim kapitalom od 1,5 milijuna do 10 milijuna 15 članova, a preko 10 milijuna 21 člana.

Izmjene su vidljive u Zakonu o trgovačkim društvima, izvršene zbog  prilagodbe s uvođenjem eura, a koji je objavljen u Narodnim novinama prije nekoliko dana. Utvrđeni su tako minimalni iznosi temeljnog kapitala u eurima, ali i način usklađivanja preračunatog temeljnog kapitala s preračunatim svim dijelovima temeljnog kapitala, kao što su dionice ili udjeli te i rokovi do kada se to mora učiniti.

Moraju se održati skupštine društava

Kod dioničkih društava i društva s ograničenom odgovornošću komplikacije bi mogli zadati dijelovi temeljnog kapitala koji će se naravno isto preračunavati u eure i čiji će zbroj  vjerojatno biti drugačiji od preračunatog temeljenog kapitala, a što će se onda morat uskladiti.


To usklađivanje će dovesti onda do smanjenja ili povećanja ukupne svote temeljnog kapitala. Ako se dogodi smanjenje, onda će se razlika evidentirati u kapitalne rezerve, dok će se u slučaju povećanja, tj. većeg zbroja, u svrhu usklađenja moći koristiti  zadržana dobit, zakonske, kapitalne i statutarne rezerve.

U slučaju kada će se temeljni kapital povećati iz zadržane dobiti, dioničari i članovi društava s ograničenom odgovornošću bit će oslobođeni od obveze poreza na dohodak za iznose neto dobiti kojima je povećan temeljni kapital.  Ako tvrtka nema dobit ni rezervi, obavit će se uplata od strane dioničara, tj. članova.

Svi moraju prijaviti novi temeljni kapital

Kako piše nadalje u Zakonu, provođenjem usklađenja nikome se ne smiju umanjiti njegova članska prava u društvu, osim ako se s time izričito ne suglasi prilikom donošenja odluke.

Za upis promjena temeljnoga kapitala nastalih zbog  usklađivanja neće se plaćati sudska pristojba. No sve će trebat učiniti u rokovima.

Za razliku od dioničkih društava koja će usklađivanje morat učiniti već sljedeće godine, tj. rok od godine dana od uvođenja eura, društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću imat će  rok od tri godine za podnošenje zahtjeva za upis promjena vezanih uz usklađenje temeljnoga kapitala.

Ako se to ne učini u roku, tvrtka će se brisati iz trgovačkog registra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još