OVAKO ĆE IZGLEDATI KOVANICE HRVATSKOG EURA: Za kovanicu od jednog eura izabrano idejno rješenje studenta Jagora Šunde

Nakon skandala s plagijatom, konačno je izabrano konačno rješenje izgleda hrvatske kovanice od jednog eura, s motivom kune.

Na ponovljenom natječaju pobijedio je student Jagor Šunde, koji je osvojio 70.000 kuna za idejno rješenje. Zajedno s dva studenta FER-a, Davidom Čemeljićem i Franom Zekanom, koji su koautori izvedbenog rješenja, osvojio je i nagradu od 30.000 kuna.

Rješenje ova tri studenta nadmašilo je i prijedlog slavnog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića.




Hrvatska kuna dobiva novi život

„Hrvatska kuna s ovim dobiva novi život, novo ruho. Bit će dio eurokovanica koje će imati važan simbol hrvatske monetarne državnosti. Mislim i da su karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica jako dobro izabrani i da će Hrvatska na taj način biti prepoznata. Mislimo da ćemo od članstva u europodručju imati koristi, i građani i gospodarstvo“, kazao je premijer Andrej Plenković.

 

Izrada optjecajnoga kovanog novca od 1 eura, kao i ostalih apoena s hrvatskom nacionalnom stranom, može započeti nakon Odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj.




Najkvalitetnijih pet rješenja odabrao je žiri od devet članova u kojem su poznati hrvatski kipari, slikari, dizajneri, povjesničari umjetnosti, pojasnila je viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo i to među 135 prijedloga. U drugom krugu natječaja HNB-ova Komisija za novac je 11. travnja donijela odluku o odabiru tri finalista, a HNB je 20. travnja Vijeća Europske unije o odobravanju dostavljenoga idejnog rješenja najuspješnijega likovnog rješenja.

 

Studenti rođeni u 21.stoljeću dizajnirali jedan euro

Jagor Šunde, rođen 2000. godine, a dugi niz godina bio je polaznik Male likovne radionice Galerije Klovićevi dvori. Studirao je na preddiplomskom studiju arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2022. godine nastavio je školovanje u inozemstvu.


David Čemeljić, rođen  je 2001. u Zadru, a sada je redovni student treće godine preddiplomskog studija računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od osnovne škole počinje se baviti robotikom, a u slobodno vrijeme izrađuje i razvija individualne projekte s naglaskom na razvoj videoigara i 3D modeliranje.

Fran Zekan je također rođen2001. u Zagrebu i student je treće godine preddiplomskog studija računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Za vrijeme srednje škole s kolegama pokrenuo je Startup „Mundus“ koji je razvio pametnu društvenu igru, za rad na kojoj mu je 2018. dodijeljena nagrada „30 ispod 30“ tehnološkog časopisa Vidi. Uz fakultet radi na razvoju kurikula i alata za nastavu u STEM područjima koji se koriste u mnogim školama diljem Hrvatske i SAD-a. U slobodno vrijeme bavi se razvijanjem raznih elektroničkih naprava i 3D printanjem.

 

Podsjetimo na prethodnom natječaju u veljači izabrana su rješenja za kovanice eura. Na kovanicama od dva eura motiv je geografska karta Hrvatske, a autor najuspješnijeg dizajna je magistar animiranog filma Ivan Šivak. S lijeve strane motiva nalazi se riječ Hrvatska, a na obodu kovanice od dva eura je stih Ivana Gundulića “o lijepa, o draga, o slatka slobodo”. Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv Nikole Tesle, a najuspješniji je dizajn rad studenta Ivana Domagoja Račića.

Pročitajte još