NA JADRAN PO SUNCE, MORE I ULJE: Litra ulja u njemačkom Kauflandu 6,33 eura, u hrvatskom Konzumu 2,39 eura

U Hrvatsku po litru ulja!, mogao bi biti slogan izvučen iz ladice crnog humora primjenjiv na ovogodišnju turističku predsezonu. Litra suncokretova ulja domaće proizvodnje u Hrvatskoj se na kraju travnja mogla kupiti za 2,39 eura. Niti je skupo, niti je jeftino u odnosu na cijene u zemljama europodručja, koje su posljednjih dana travnja kako je pokazalo naše pretraživanje tamošnjih internetskih trgovina velikih trgovačkih lanaca vrlo različite.

Zvijezdino ulje u Sloveniji gotovo četiri eura

Cijena ulja u Hrvatskoj odnosi se na litru Zvijezdinog ulja koja se u Mercatoru u Sloveniji prodaje skuplje, za 3,79 eura, dok litra suncokretovog ulja marke Cekin u istoj trgovini u Sloveniji 6,49 eura.
Cijena litre suncokretova ulja u europodručju kretala se posljednjih dana travnja se od 1,55 eura u internetskoj trgovini Carrefoura u Belgiji, preko 2,50 eura u Intersparu u Austriji, potom 2,59 eura u Ipercoopu u Italiji, 3,08 eura u Sklaventisu u Grčkoj, 3,20 eura u Mercadoni u Španjolskoj, 3,45 eura u Carrefouru u Francuskoj do gotovo nevjerojatnog iznosa od 6,33 eura za litru ulja Kauflandu u Njemačkoj.

Nizozemski trgovački lanac Jumbo litru suncokretova ulja prodaje po 5,85 eura i internetskoj trgovini ograničava količinu na jednu bocu po kupnji. Moguće je proći jeftinije kupnjom pakiranja od tri litre pri čemu je jedna litra 3,91 euro.




Nijemci suncokretovo ulje plaćaju daleko najskuplje jer prema cijenama internetske trgovine Kauflanda u Njemačkoj tek ako kupe tri pakiranja po deset litara suncokretova ulja Nijemci do jedne litre mogu doći za i dalje skupih 4,50 eura. Zaključujući na osnovu tih cijena doista je moguće očekivati da bi njemački turisti napuče li i ove sezone hrvatski Jadran kao i obično, na povratku kući mogli ponijeti ulja po dvostruko nižoj cijeni nego ih čeka kod kuće.

Visokom inflacijom od 7,4 posto u travnju Nijemci su platili cijenu zadržavanja svoje ekonomije iznad potopa, pa u prvom kvartalu ove godine nisu zakoračili u recesiju već je njemačka ekonomija rasla 0,2 posto, no nizozemska ING banka ne očekuje da će se taj trend nastaviti. Po okončanju izbora na kojima je Emmanuel Macron osvojio drugi mandat na čelu Francuske inflacija u toj zemlji stabilno raste pa je u travnju stigla do 4,8 posto i polako se prelijeva u sve segmente ekonomije.

Ulje se kupovalo za manje od jednog eura, ali to je prošlost

Ogromna su to poskupljenja potrošačima koji su navikli litru ulja kupovati za manje od jednog eura.




Uljno cjenovno ludilo sudeći prema očekivanjima stručnjaka i analitičara neće tako skoro završiti, dapače, objektivno je zapitati se hoće li se cijena litre ulja ikad više spustiti na iznos manji od jednog eura.
Situacija je kompleksna, cijene litre ulja u maloprodajnim trgovinama u travnju su rasle u odnosu na ožujak iako su kako je izvijestio Reuters sredinom mjeseca cijene suncokretova ulja naglo pale jer se opskrba tržišta ukrajinskim uljem počela oporavljati.

Ukrajinsko ulje je nakon zastoja zbog rata počelo dolaziti na europsko tržište kamionima i vlakovima preko Moldavije, Rumunjske, Poljske i drugih susjednih država pa se tona suncokretova ulja za isporuke od travnja do lipnja nudi po cijenama od 1.900 do 2.250 dolara, dok je raspon cijene po toni u ožujku bio od 2900 do 3 000 dolara, izvijestili su analitičari iz Hamburga za Reuters. Ruski prodavači izazivaju tržište nudeći svoje suncokretovo ulje po nižim cijenama, no sve su ipak više od prosjeka iz veljače kada se tona suncokretova ulja u veleprodaji nabavljala za 1490 dolara.

Globalni indeks cijene biljnog ulja skočio 23 posto

Organizacija ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u ožujku je izvijestila kako je njezin referentni indeks za globalne cijene biljnog ulja porastao za 23,3 posto, a dopisnik britanskog The Timesa iz Bruxellesa zabilježio je kako je vrijeme jeftine hrane zauvijek prošlo, no nitko se ne usuđuje javnosti to tako direktno priopćiti. Europska unija povećava količine drobljenja suncokretova sjemena, a predvodnici su Rumunjska, Bugarska, Francuska, Mađarska i Španjolska.
Iako je isprva postojala nada da bi se nestašica suncokretova ulja mogla nadoknaditi drugim uljima poput palmina ili sojina ulja i ona je utihnula jer je Indonezija najveći svjetski proizvođač palmina ulja zabranila izvoz, a Argentina najveći svjetski izvoznik sojinog ulja izvoz je zaustavila u ožujku kako bi podigli carine na taj proizvod.


Svjetska banka upozorava da će skupoća ulja potrajati

Svjetska banka u svojem izvješću za travanj ove godine ustvrdila kako bi stanje skupoće moglo potrajati. Kada cijena jednog proizvoda naraste potrošači obično traže zamjenski proizvod koji će im biti povoljniji, međutim Svjetska banka ističe kako je danas preostalo vrlo malo mjesta za zamjenu proizvoda posebno zato što povećanje cijena jednih proizvoda utječe na povećanje cijene drugih.

“Na primjer, rastuće cijene energije povećavaju troškove inputa za poljoprivrednu proizvodnju, kao što su gorivo i gnojiva. Slično, rastuće cijene energije povećavaju troškove vađenja i rafiniranja metalnih ruda, posebno za aluminij, željeznu rudu i čelik. Zauzvrat, više cijene metala povećavaju cijenu tehnologija obnovljivih izvora energije. Šire povećanje inflacije, na globalnoj razini, također povećava troškove proizvodnje roba, uključujući veće plaće, veće troškove transporta i skladištenja, i, kako kamatne stope rastu, veće troškove zaduživanja”, tumače spiralu poskupljenja u Svjetskoj banci zaključujući kako očekuju povećanje indeksa poljoprivrednih cijena za 2022 godinu, kao i njegov pad 2023 – 2024, no ne očekuju da će cijene vratiti na staro, na vrijeme prije rata u Europi.

“Konkretno, nagli porast cijena gnojiva mogao bi dovesti do smanjenja njihove uporabe, osobito u EMDE-ima, što bi moglo smanjiti poljoprivredne prinose”,  ističu u Svjetskoj banci. Potrošačima kako za sada izgleda budućnost preostaje jedino da se prilagode svojevrsnom novom poretku kad je riječ o cijenama hrane i energije.

 

 

Pročitajte još