PRIJELAZ S KUNE NA EURO: Prva dva tjedna 2023. godine moći ćemo plaćati i u kunama, ali ćemo ostatak dobiti u eurima

Prvih 14 dana 2023. godine, razdoblje od 1. do 14. siječnja bit će posebno stresno za sve koji posluju s gotovinom i one koji vole plaćati gotovinom. Bit će to, uvede li se euro u hrvatski sustav plaćanja prema sadašnjem planu vrijeme dvojnog optjecaja u kojem će se moći plaćati i kunama i eurima paralelno.

To znači da i oni građani koji sve svoje kune zamjene u eure i potpuno spremni dočekaju novu valutu budu li u trgovinama plaćali gotovinom vrlo lako mogu završiti ponovno s kunama u novčanicima, a oni koji  se ne budu zamarali zamjenom valute prije Nove godine mogu plaćanjem gotovinom dobiti eure.

Dućani na vrijeme moraju nabaviti eure

Uz bankarski sektor, sektor maloprodaje ima ključnu ulogu u povlačenju novčanica i kovanica u kunama tijekom razdoblja dvojnog optjecaja. Poslovni subjekti će se morati na vrijeme opskrbiti euro novčanicama i euro kovanicama kako bi do datuma uvođenja eura mogli obavljati gotovinske transakcije u novoj valuti, a to se posebno odnosi na sektor maloprodaje koji izvršava velik obujam gotovinskih transakcija.




I dok će potrošači sve do kraja dana 14. siječnja 2023. moći plaćati kunama, trgovine, banke, kafići, restorani i sva ostala prodajna mjesta bit će obvezna vraćati eure kad god je to moguće.

U Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom navode se pravila plaćanja u razdoblju dvojnog optjecaja. Tijekom tih 14 dana primatelj plaćanja će u trenutku naplate biti dužan prihvatiti 50 komada kovanog novca kune u jednoj transakciji ili 50 novčanica kune pri čemu treba primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji se odnose na ograničenje naplate ili plaćanja u gotovini.

U općim smjernicama za provođenje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma istaknuto je da prodajno mjesto u Hrvatskoj ne smije primiti naplatu u gotovini koja iznosi 75 tisuća kuna i više ili 10 tisuća eura.




U manjim sredinama mogu vratiti i kune

Za prosječne je potrošače ipak važnije to da će s novčanicom od 200 kuna moći kupiti paketić papirnatih maramica za dvije kune i očekivati povrat ostatka od 26,28 eura umjesto 198 kuna izračunato prema tečaju s kojim kuna trenutačno sudjeluje u europskom tečajnom mehanizmu. Građani dubljeg džepa moći će s novčanicom od tisuću kuna kupiti kilogram bifteka za 265 kuna i očekivati povrat ostatka u iznosu od 97, 56 eura umjesto 753 kune.

Međutim, nije sve tako jednostavno za potrošače jer su tvorci pravila uzeli u obzir da neće sva prodajna mjesta imati iste mogućnosti u uvjete za zamjenu kuna u eure putem gotovinskih transakcija.

Iznimno je tako dozvoljeno primateljima plaćanja da ako nisu u objektivnoj mogućnosti vratiti ostatak u gotovom novcu eura taj ostatak mogu vratiti u kunama ili kombinirano u kunama i eurima. Iznimka se odnosi prvenstveno na poslovne subjekte u ruralnim i slabije naseljenim mjestima u kojima je pristup bankama ograničen. Međutim, nije isključeno da će pritisak plaćanja gotovinom upravo s ciljem zamjene kune za euro biti pojačan i urbanim gušće naseljenim mjestima.


Kako bi se u razdoblju dvojnog optjecaja moglo plaćati s dvije valute Ministarstvo financija će izmijeniti Pravilnik o fiskalizaciji u prometu gotovinom tako da će uskladiti iznose blagajničkih maksimuma, najvećeg iznosa koji trgovci smiju imati u blagajni.

Od 15. siječnja jedino zakonsko sredstvo plaćanja bit će euro.

Pročitajte još