Podaci HNB-a upozoravaju: Kamate skočile i u Hrvatskoj, prelijeva se zaoštravanje uvjeta financiranja iz eurozone!

Povećanje ključnih kamatnih stopa ESB-a za još 25 baznih bodova osjetio se u rujnu i na domaćem tržištu jer se prelio na kamatne stope na novčanom tržištu te na prinose državnih obveznica, a prema onome što se vidi u bankama rastu i kamate na kredite stanovništvu i tvrtkama, čiji se trend nastavlja već nekoliko mjeseci, iako sporije nego u europodručju. No i bez obzira na rast kamata, potražnja za kreditima stanovništva na domaćem tržištu raste.

Stambeni krediti još uvijek povoljni

Prema podacima iz novog biltena HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite nefinancijskim poduzećima u kolovozu je dosegnula razinu od 5,1%, što je povećanje od 32 bazna boda u odnosu na prethodni mjesec, odnosno povećanje od 315 baznih bodova u odnosu na razdoblje prije početka normalizacije monetarne politike.

Kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite stanovništvu u kolovozu se povećala za 28 baznih bodova na razinu od 3,5%, što djelomice odražava i manji iznos prvi put ugovorenih stambenih kredita u okviru državnog programa subvencioniranja u usporedbi s proteklih nekoliko mjeseci, a koji se obično odobravaju uz nižu kamatnu stopu od tržišnih prosjeka.
Istodobno je kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite iznosila 6%, što je za 20 baznih bodova više nego mjesec prije.

Promatrano u odnosu na razdoblje prije početka pooštravanja monetarne politike ESB-a, kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite viša je za 105 baznih bodova, a na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite za 64 bazna boda.

Više se zarađuje na štednji

Uz rast kamatnih stopa na kredite, snažniji su rast u kolovozu zabilježile i kamatne stope na depozite, što je jače izraženo kod stanovništva, na čije je prvi put ugovorene oročene depozite kamatna stopa u kolovozu iznosila 1,6%, odnosno 38 baznih bodova više nego u srpnju i 147 baznih bodova više nego u razdoblju prije početka podizanja ključnih kamatnih stopa ESB-a. U kolovozu je kamatna stopa na prvi put ugovorene ukupne oročene depozite poduzeća dosegnula 3% ili 24 bazna boda više nego u mjesecu prije odnosno 291 bazni bod više nego u razdoblju prije početka podizanja ključnih kamatnih stopa ESB-a.
Bez obzira na kontinuirani rast kamatnih stopa, kako se navodi u HNB-u, kreditna aktivnost i nadalje je relativno snažna. Rast ukupnih kredita uglavnom je posljedica rasta kredita stanovništvu koji su na godišnjoj razini ubrzali rast sa 6,9% u srpnju na 7,6% u kolovozu.

Iako su skuplji krediti se i dalje podižu

Pritom se rast stambenih kredita ubrzao s 9,5% na 10,1%, a gotovinskih nenamjenskih kredita sa 6,8% na 7,4%.

S druge strane, na godišnjoj se razini rast kredita poduzećima blago usporio (s 10,8% u srpnju na 10,7% u kolovozu). Kada je riječ o domaćim depozitima, njihov se godišnji rast ubrzao s 5,2% u srpnju na 5,4% u kolovozu (na osnovi transakcija), pri čemu je zabilježeno ubrzavanje rasta depozita stanovništva sa 7,2% na 7,5% i blago ubrzavanje rasta depozita nefinancijskih poduzeća s 5,4% na 5,5% uglavnom kao odraz dobrih financijskih rezultata ostvarenih tijekom glavnog dijela turističke sezone.


Prekonoćna kamatna stopa na trgovanje banaka depozitnim novcem u rujnu povećala se je za 31 bazni bod te je na kraju mjeseca dosegnula 3,7%. Prosječan prinos na dugoročne državne obveznice europodručja ponderiran BDP‑om porastao je tijekom rujna za 45 baznih bodova dosegnuvši tako razinu od 3,5%, dok je prinos na dugoročne obveznice Hrvatske iznosio 4,1% uz porast od 19 baznih bodova.

 

Pročitajte još