NAJVEĆI GUBITNICI UVOĐENJA EURA: Nestat će 80 posto mjenjačnica, gubi se 26 milijardi kuna prometa godišnje

Gotovo 90 posto prometa kojeg imaju domaće mjenjačnice odnosi se na zamjenu eura za kune ili kune u euro. Zato će mjenjačnice uvođenjem eura najveći gubitnici biti upravo mjenjačnice.

Procjenjuje se tako da će se 80 posto aktivnih mjenjačnica zatvoriti, a i one koje ostanu otvorene imat će puno manje posla.

U mjenjačnicama radi oko 800 ljudi

U travnju je 1.129 pravnih osoba odnosno obrta imalo odobrenje Hrvatske narodne banke za obavljanje mjenjačkih poslova. Pravne osobe i obrti naime ne smiju obavljati mjenjačke poslove bez odobrenja Hrvatske narodne banke te bez upisa djelatnosti mjenjačkih poslova u odgovarajući registar.   Mjenjačke poslove ne obavljaju svi koji imaju odobrenje za obavljanje tih poslova, jer su neki ovlašteni mjenjači stavili tu djelatnost u mirovanje.




Prema procjenama iz središnje banke, u vrijeme turističke sezone mjenjačke poslove obavlja oko 850 ovlaštenih mjenjača na oko 3.500 mjenjačkih mjesta, pri čemu jedno trgovačko društvo u vlasništvu RH te jedna agencija obavljaju mjenjačke poslove na oko 1.000 mjenjačkih mjesta. Pretežiti dio od 850 pravnih osoba i obrta koji se bave pružanjem mjenjačkih usluga obavlja i druge djelatnosti, pri čemu im djelatnost mjenjački poslovi nije glavna djelatnost.

Procjenjuje se da oko 200 pravnih osoba i obrta obavlja djelatnost mjenjački poslovi kao glavnu djelatnost te da te pravne osobe i obrti pružaju svoje usluge na oko 400 mjenjačkih mjesta u kojima radi između 600 i 800 zaposlenika, od kojih su dio sezonski zaposlenici.

Samo šest posto 30 milijardi kuna godišnjeg prometa odnosi se na dolar

Prema podacima o prometu koji su ovlašteni mjenjači ostvarili pri trgovanju s fizičkim osobama, jer s pravnim i ne smiju trgovati,  u razdoblju od siječnja do prosinca 2021. godine, udio eura u ukupnom prometu (otkup i prodaja) iznosio je oko 86 posto. Druga valuta po zastupljenosti u ukupnom prometu  u istom razdoblju je američki dolar, s udjelom od oko 6 posto, dok je treća valuta švicarski franak s udjelom od oko 5 posto. Najveći promet vezan uz otkup odnosno prodaju stranog gotovog novca ovlašteni mjenjači ostvaruju tijekom srpnja i kolovoza.




Prema podacima iz 2019. godine od godišnjeg prometa mjenjačnica u visini od 30 milijardi kuna, više od 26 milijardi se je odnosilo na promet eurima, bilo kroz otkup ili prodaju.

Najvjerojatnije je da će se mjenjačkom djelatnošću nastaviti baviti manji dio od postojećeg broja aktivnih ovlaštenih mjenjača, odnosno da se tom djelatnošću neće baviti više od 150 ovlaštenih mjenjača u uvjetima kada će euro postati službena valuta u RH.

Također, za pretpostaviti je da će tu uslugu prvenstveno nastaviti pružati trgovačka društva koja upravljaju hotelima, kao dio ukupne usluge koju pružaju svojim gostima, te manji broj pravnih osoba koje će svoj poslovni interes pronaći u trgovanju s gotovim novcem tridesetak stranih valuta s kojima se trguje na hrvatskom tržištu stranih sredstava plaćanja.


 

Pročitajte još