NIKAD SKUPLJI USKRS: Većina Hrvata planira za blagdane potrošiti od 40 do 60 eura, košarica poskupjela 30 posto

Približava se Uskrs, velike kupovine obavljale su se tijekom cijelog tjedna, a cijene su rekordne. Po nekim izračunima uskrsna košarica je i 30 posto skuplja nego lani, a posljedica je to inflacije koja nameće cijene diljem Europe. Inflaciji se za sada ne nazire kraj, pa je teško znati što će biti sljedeće godine s cijenama, dodatno se može i pretpostaviti zaokruživanje cijena u eurima na više, pa niti ovakve sada preračunate cijene zasigurno neće biti takve u eurima, ali nadajmo se i da većih odstupanja neće biti.

Zbog skorog najvjerojatnijeg uvođenja eura, pretvorili smo cijene u kunama u eure, kako bi građanima donekle približili uskršnju košaricu koja će ih cjenovno dočekati sljedeće godine.

Janjetina nije poskupjela, a riba na akciji u velikim centrima

Ovaj tjedan većina je proizvoda na akciji, pa su i cijene nešto povoljnije od onih redovitih. Provirili smo u trgovačke centre, gdje građani i najviše vole kupovati. Pa tako umjesto 59,99 kuna za koliko se u trgovačkim centrima, prodaje kila orade ili brancina, u eurima bi to bilo, 7,96 eura. No jasno je da će cijena prije biti 7,99 eura ili jednostavno 8 eura.




Skuša ili pastrva nešto su jeftinije 29,99 kuna, odnosno sljedeće godine, opet u najboljem slučaju ta će cijena na policama biti, prema točnom izračunu 3,98 eura, a u stvarnosti bi to već sada značilo 3,99 eura ili 4 eura. Na tržnicama su cijene paprenije, ali po prvim izvještajima s gradskih ribarnica oborita riba je rasprodana u prvom satu trgovanja, dok se srdela primjerice prodavala po cijeni od 30 kuna po kilogramu. Srdela je poskupjela i zbog punog mjeseca pa je cijena veća za 10 kuna po kilogramu.

Nakon petka i ribljeg obroka, nedjelja je namijenjena šunki, patki, janjetini, luku, jajima. Dimljena šunka prodaje se, u dva trgovačka lanca, po cijeni od 44,99, u eurima je to 5,97 eura po tečaju, no ako do promjene cijene u najoptimističnijem scenariju ne dođe, zasigurno će to biti sljedeće godine 5,99 eura. Rolana šunka prodaje se za 39,99 kuna, službeno po tečaju to će biti u 2023. godini 5,30 eura, vjerojatnije 5,39, lopatica 29,99 kuna, sljedeće 3,98 po tečaju, ali zasigurno 3,99 eura.  Vezica mladog luka ili rotkvice su oko 3 kune na ovotjednim akcijama, što znači manje od pola eura.

I jaja su na akciji, 15 komada za 14,99 kuna, odnosno 1,99 eura. Kilogram mlade janjetine na akciji je u jednom trgovačkom lancu 62,89 kune, drugom 59,99 kuna, odnosno najbliže i najoptimističnije 8,39 eura,  a patke 20 kuna ili 2,65 eura, računa li se prema tečaju.




Split, 250322.
Splitska ribarnica ovaj je petak imala iznimno dobru ponudu ribe.
Foto: Josko Ponos / CROPIX

Lani za Uskrs potrošeno 182 milijuna eura

I dok je lani nešto više od polovice anketiranih građana reklo da će štedjeti, ove godine je to odlučilo dvije trećine ispitanika, pokazalo je istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal.

Anketa je i pokazala da 20,5 posto građana planira potrošiti 200 do 299 kuna, preračunamo li u eure, to je od oko 26,5 do 39,8 eura, njih 18,4 posto 300 do 399 kuna, odnosno od oko 40 eura do 53 eura, a tek nešto više, 18,7 posto planira potrošiti 400 do 499 kuna, odnosno od oko 53 eura do 66,3 eura. Njih 11,9 posto 500 do 599 kuna, što je u eurima planirana potrošnja od oko 66,3 do oko 80 eura . Oko 6,5 posto građana potrošit će i 1.000 i više kuna, odnosno spremno je izdvojiti preko 130 eura.


Lani je za Uskrs potrošeno 1,37 milijardi kuna što u eurima oko gotovo 182 milijuna eura. Koliko će ove godine biti potrošeno teško je predvidjeti, jer uslijed povećanja cijena koju ne prati rast plaća, odnosno uslijed pada kupovne moći, mogle bi uštede biti i veće od onih koje ankete pokazuju. Značajne razlike ipak ima kada je riječ o tome planiraju li građani štedjeti pri kupovini namirnica za Uskrs. Naime, da planiraju štedjeti lani je izjavilo 54,3 posto građana, dok će ove godine pri kupnji štedjeti njih dvije trećine.

U Italiji pred Uskrs cijene brašna, maslaca i ulja skočile po dvoznamenkastim stopama

Ovogodišnji Uskrs ostat će po rekordnim cijenama zapamćen i u Italiji. Postavljanje stolova za tradicionalni uskršnji ručak Talijane će u prosjeku koštati 6 posto više nego lani, analizira Assoutenti.

U maloprodajnim lancima skočila je  cijena brašna, tjestenine, maslaca, ulja , povrća i ribe i to po dvoznamenkastim stopama. Istovremeno cijene janjetine, jaja, kruha te šećera i slatkiša također rastu, ali za oko pet posto. Neće bolje proći ni oni koji Uskrs odluče provesti u restoranu jer su i oni digli cijene za pet posto. Vožnja automobilom pravi je luksuz jer je benzin 12 posto veća, a dizela čak 22 posto veća nego za lanjske blagdane.

Pročitajte još