MINISTARSTVO ODGOVORILO GLASU PODUZETNIKA: Ne smijete dizati cijene zbog eura, ali cijene smiju rasti zbog inflacije

Poduzetnici ne smiju podići cijene zbog uvođenja eura, kako bi ih zaokružili na najbliži iznos jednostavan za poslovanje i pamćenje, jasan je stav koji nam je stigao iz Ministarstva gospodarstva nakon što smo ih zamolili da nam protumače odredbe budućeg zakona o uvođenju eura u Hrvatsku. Mišljenje smo tražili  potaknuti tumačenjem iz Udruge Glas poduzetnika, koji su zaključili da je zabrana poduzetnika cijena protuustavna.

U ministarstvu su nam tako pojasnili da  primjerice Bečki odrezak do kraja prosinca može koštati 50 kuna (6,64 eura prema konverziji uz korištenje najvjerojatnijeg tečaja prema kojem 1 euro vrijedi 7,53450 kuna), a već od prvog dana siječnja ta cijena može iznositi 6,70 eura samo mora biti istaknuto da je riječ o 50,48 kuna. U poduzetničkoj udruzi pak smatraju da cijena Bečkog odreska može nakon uvođenja eura biti i 7 eura, samo mora biti jasno istaknuto da je riječ o 52,74 kune.

Koliko će koštati Bečki odrezak: 50 kuna ili 7 eura?

– U primjerima koje ste naveli upravo se radi o neopravdanom povećanju cijena, te o neispravnom preračunavanju za što su predviđene sankcije Prijedlogom Zakona o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj – pišu iz Ministarstva gospodarstva u službenom odgovoru te tumače kako nakon 1. siječnja 2023 dvojno iskazana cijena na cjeniku ostaje, odnosno ne mijenja se cjenik na datum uvođenja eura.




Međutim, u poduzetničkoj udruzi nisu sasvim pogriješili tumačeći kako poduzetnicima ne smije biti ograničeno pravo na slobodno formirane cijena.

– Eventualno, ako dođe do promjene cijene u euru nakon 1. siječnja 2023. cijena u euru se mijenja  te se nova utvrđena cijena preračunava u kune uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje – kažu u Ministarstvu.

Konkretno, to znači da restorani naravno mogu podići cijenu u našem primjeru Bečkog odreska s 50 kuna (6,64 eura) na 6,70 eura ili na 7 eura uz iskazivanje te cijene u obje valute samo to moraju napraviti oko mjesec dana prije uvođenja eura ili oko mjesec dana nakon uvođenja eura i opravdati drugim razlozima kojih u uvjetima visoke inflacije ima sasvim dovoljno. Pristupajući tako poduzetnici mogu zadovoljiti formu i ne riskirati eventualne kazne. Naravno, nitko ih neće kazniti ako Bečki odrezak u eurima nakon 1. siječnja radi jednostavnosti poslovanja naplate 6,60 eura odnosno bude li za četiri euro centa jeftiniji u novoj europskoj valuti nego u staroj domaćoj.




Potrošač mora biti zaštićen nakon uvođenja nove valute

– Ključno načelo uvođenja eura je zaštita potrošača te potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Samo uvođenje eura nikako ne smije biti, niti je opravdani razlog za povećanje cijena roba i usluga – ponavljaju u ministarstvu, te podsjećaju da razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja cijena započinje prvog ponedjeljka u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem će proteći trideset dana od dana objave odluke Vijeća EU o usvajanju eura kojom će biti utvrđen fiksni tečaj konverzije.

Početak obveze dvojnog iskazivanja cijena najvjerojatnije će biti 5. rujna 2022. te završiti protekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura. Sve cijene za usluge moraju biti dvojno iskazane na cjenicima, a na računu je potrebno dvojno iskazati samo ukupni iznos.

Prema svemu što se do sada moglo čuti u tumačenjima nadležnih za uvođenje eura, za poduzetnike je najsigurnije da za sebe prihvatljive i na tržištu održive cijene formiraju prije uvođenja eura i da ih onda bude li potrebno mijenjaju mjesec dana nakon njegova uvođenja.


Pročitajte još