POSLJEDICE RATA U UKRAJINI: Ulagači u eurozonu pesimistični, a euro gubi vrijednost u odnosu na dolar i funtu

SAD i EU razmatraju nove sankcije Rusiji zbog optužbi o ubijanju civila u Buči, a točni detalji bi mogli biti poznati tijekom dana. Američko ministarstvo financija zaustavilo je isplatu kupona po ruskim obveznicama. Rast cijena je i dalje velik, sve se odražava na tečaj eura i sentiment ulagača u euro zoni.

Sentix, pokazatelj povjerenja i očekivanja investitora, pokazuje snažan pesimizam među investitorima u euro području te je pao znatnije od očekivanja, na -18 bodova u travnju što je najniža razina još od srpnja 2020. godine. Najveći doprinos padu došao je prvenstveno zbog lošijih očekivanja investitora koja su pala za 9 bodova u odnosu na ožujak, na razinu od -29,8 bodova.

Sentix provodi mjesečna istraživanja od strane financijskih analitičara i institucionalnih ulagača koji daju svoja gledišta o trenutnoj ekonomskoj situaciji i očekivanja. Indeks promatra 36 različitih pokazatelja.




Burzovni indeksi u Europi pali

Trenutačno je u fokusu ulagača rusko-ukrajinski rat  i najnoviji potez SAD-a koji je zaustavio isplatu kupona po ruskim obveznicama te najavljene nove sankcije od strane SAD-a i Europe. Prate se i vijesti o podizanju kamatnih stopa uslijed velike inflacije. Vidljivo je to i na tržištima kapitala. U utorak su tržište otvorile niže cijene londonskog FTSE indeksa za 0,19 posto kao i pariškog CAC-a za 0,21 posto. Početkom tjedna zabilježen je i pad prinosa na 10-godišnji Bund, njemačku državnu obveznicu.

S druge strane, najava sankcija, ublažila je podigla je cijene dionica naftnih i plinskih kompanija pa se na indeksima, koji izražavaju prosjek odabranih dionica, ne vidi uznemirenost investitora jasan iz kretanja bankarskih i industrijskih dionica, koje su u padu.

Svi ti elementi ne daju optimizma ulagačima, kao ni visoka razina inflacije. Uslijed velikog rasta cijena, rastu i troškovi kompanija, koje si ne mogu dozvoliti prelijevanje svog troška na potrošače, a što onda pak znači manju zaradu za njih.




Središnje banke na potezu

Prate se potezi središnjih banaka, koje bi mogle i jače zaoštriti monetarnu politiku. Sve to utječe i na stanje na europskom tržištu, posebno na tečaj eura koji je sada na razini 1,097 eura za dolar. Odnosno, kako kažu analitičari, što će biti veći pritisak na energetsko tržište, to će i biti veći utjecaj na euro. Pala je vrijednost eura i prema funti, ali koju možda podupire najava podizanja kamatne stope od strane tamošnje središnje banke.

Američko ministarstvo financija zaustavilo je isplatu kupona po ruskim obveznicama u iznosu od 600 milijuna dolara. Sada bi Moskva trebala odlučiti hoće li koristiti svoje dolarske rezerve za isplatu kupona ili za druge svrhe, uključujući i one ratne.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a prema najavama, već u svibnju bi ih mogla  povećati za još pola postotna boda.  Prebrzo i jako povećanje kamata također zabrinjava ulagače, zbog moguće recesije, a koju već mnogi najavljuju kao vrlo vjerojatni scenarij.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još