ZBOG UVOĐENJA EURA HANFA ĆE PRATITI OSIGURAVATELJE: Premija u Hrvatskoj u prosjeku 399 eura, a u EU 2085 eura

Neki će hrvatski osiguravatelji zbog uvođenja eura umjesto kune morati uložiti više novca kako bi ih regulator tržišta smatrao dugoročno dodatno sposobnima za isplatu šteta i svih drugih obveza po osiguravajućim policama – proizlazi iz priopćenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koja nadzire i regulira rad osiguravajućih društava na domaćem tržištu.

Naime, uvođenjem eura mijenja se i način na koji se izračunava imaju li osiguravajuća društva na dugogodišnje razdoblje dovoljno kapitala za pokriće ugovorenih premija, odnosno da im se zbog promjene valute ne pogorša solventnost.

“Zbog uvođenja eura osiguravatelji će trebati provesti prilagodbu metodološkog pristupa za izračun omjera prihvatljivih vlastitih sredstava i potrebnog solventnog kapitala”, izvijestila je Hanfa ističući kako su rezultati tržišnih vježbi koje osiguravatelji redovito provode očekivano ukazali na to da će uvođenje eura “sniziti omjer solventnosti društava za osiguranje”. Jednostavnije rečeno, uvođenjem eura od osiguravatelja na tržištu očekuje se veća briga o dostatnosti vlastitog kapitala, a posljedica bi trebala biti veća sigurnost domaćih osiguranika.




Hanfa je u priopćenju navela da su “pretpostavke europodručja u mnogočemu različite od pretpostavki koje društva za osiguranje trenutačno koriste” pa kada se te pretpostavke uvođenjem eura promjene to će se odraziti na vlastita sredstva osiguravatelja kao i na potreban solventni kapital.

Nijedan osiguravatelj neće pasti ispod zakonskog minimuma

Pretpostavke o kojima Hanfa piše u svojem priopćenju zapravo se odnose na izračun solventnosti koji je drugačiji za euro u odnosu na kunu. Kako objašnjavaju poznavatelji industrije, nisu sva osiguravajuća društva u istoj poziciji,  u boljoj su ona koja imaju veće pričuve jer će se na njih slabije odraziti izračun solventnosti prema pravilima koja se primjenjuju na euro, no tržišne vježbe su pokazale kako ni jedno osiguravajuće društvo neće zbog uvođenja eura pasti ispod zakonskog minimuma kad je riječ o potrebnim vlastitim sredstvima i solventnom kapitalu. Naime, mi već i sada u Hrvatskoj imamo u prosjeku dvostruko veći omjer solventnosti od zakonskog minimuma.

Međutim namjera je Hanfe da hrvatski osiguravatelji kad uvedemo euro ostanu na jednako dobrim kapitalnim pozicijama. Zato će Hanfa kako su naveli u priopćenju tijekom cijele 2022 godine pojačano pratiti solventne pozicije društava za osiguranje na tromjesečnoj osnovi te razinu tehničkih pričuva, sredstava i potrebnog solventnog kapitala.




Hanfa je također istaknula da su društva za osiguranje kod kojih se očekuje da će biti značajnije pogođena prijelazom na euro već su definirala plan mjera poboljšanja solventne pozicije tijekom 2022. godine.

– U fokusu Hanfe bit će izvršavanje tih mjera – poručio je regulator.

Premije osiguravatelja lani rasle za gotovo 12 posto

Hrvatski su osiguravatelji u prošloj su godini prema pokazateljima Hrvatskog ureda za osiguranje ugovorili 11,7 milijardi kuna zaračunate bruto premije i tako ostvarili 11,86 posto rasta u odnosu na 2020. godinu. Od tog iznosa 10,8 milijardi kuna bruto zaračunate premije domaći su osiguravatelji ostvarili na domaćem tržištu, međutim sve bolje im ide i na europskom, a najbolje na tržištima Italije, Austrije i Slovenije. Na tržištima u Europskoj uniji domaći su osiguratelji u 2021. godini ostvarili 919 milijuna kuna bruto zaračunate premije, što predstavlja rast od 41,7 posto.


Ipak, Hrvatska zaostaje za razvijenim zemljama jer je prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 399 eura dok je prosjek na razini EU dosezao 2085 eura.

 

Pročitajte još