POPULARNA U SVIJETU KRIMINALA: Hrvatska neće imati novčanicu od 500 eura jer se prestala tiskati prije tri godine

Među hrvatskim novčanicama eura neće biti i jedne od najpopularnijih – one od 500 eura. Naime, novčanica koja je zbog povezanosti s pranjem novca i financiranjem terorizma po odluci Europske Unije otišla je u povijest. Još je naravno možemo vidjeti i u bankama i u novčanicima jer novčanice od 500 eura nisu povučene iz opticaja, ali se već tri godine ne tiskaju, pa više nema novih novčanica tog najvišeg apoena.

Uvedena kao ekvivalent za 1000 njemačkih maraka

Kada se euro uvodio, Njemačka je željela novčanicu od 500 eura kao najbliži ekvivalent njihovoj voljenoj novčanici od tisuću maraka. Zato je i njezinim ukidanjem najviše razočarenja bilo u Njemačkoj, koja je zbog toga, zajedno s Austrijom dobila izuzeće od još nekoliko mjeseci za povlačenje novčanice. Središnje banke diljem eurozone su je prestale koristiti početkom siječnja 2019. godine, a njemačka i austrijska središnja banka 27. travnja, koji se tumači i kao zadnji dan te novčanice u optjecaju.

Nijemci vole gotovinu, pa im je za veće kupovine lakše bilo plaćati manjom količinom novčanica od 500 eura, što su mnogi anketirani Nijemci uz razočarenje zbog ukidanja tada i priznali. Ne iznenađuje da je ukidanje novčanice u Njemačkoj dovelo i do velikih rasprava, pa je tako tadašnji prvi čovjek Bundesbanke Jens Weidmann tvrdio da ukidanje te novčanice neće mnogo pomoći u borbi protiv kriminala, ali  da će naštetiti povjerenju u jedinstvenu valutu. Mnogi su kritičari tada i isticali  da će povlačenje te novčanice bankama otežati i poskupjeti fizičko čuvanje velike količine novca.




Milijun eura stane u malu torbu i teži 2,2 kilograma

Primjerice milijun eura u novčanicama od 500 eura teži samo 2,2 kilograma i bez problema stane i u manju torbu. Isti taj iznos u novčanicama od 100 eura šest puta je teži i traži veći kofer za transport. Iako je bila popularna među dijelom građana, tek 2,3 posto optjecaja u eurozoni odnosi se na taj apoen pa ukidanje novčanice nije prouzročilo nikakav velik gubitak, no nije jasno ni je li smanjio kriminal, jer istraživanja o tome nisu napravljena. Prije nekoliko godina neke su analize pokazale da je optjecaj novčanice od 500 eura porastao od financijske krize, dok je analiza pokazala i da  se gotovinom financira do 60 posto transakcija na crnom tržištu od trgovine drogom, krivotvorenom robom, ljudima, ali i na tržištu trgovine naftom, divljači, drvom i  ribom.

Neka istraživanja potvrdila su da je novčanica od 500 eura popularna na crnom tržištu, kao uostalom i sva gotovina. Europska komisija istražila je vezu između 500 eura i kriminala, dok je Europski ured za borbu protiv prijevara također u prošlom desetljeću izrazio zabrinutost zbog novčanice od 500 eura jer se koristila u ilegalnim  aktivnostima. Velika Britanija, iako je bila izvan eurozone, još je 2010. godine zabranila mjenjačnicama da koriste novčanicu od 500 eura, zbog nalaza Agencije za organizirani kriminal koji je ukazao na to da je 90 posto takvih novčanica pronađeno tijekom  kriminalnih aktivnosti.

 




Pročitajte još