KREŠIMIR SEVER: Euro treba uvesti, ali pitanje jesmo li za to izabrali pravi trenutak

Suočavamo se s visoko stopom inflacije, a poznato je da se kod nas koristi svaka prilika kako bi se rast cijena opravdao, pa neki već zbog uvođenja eura najavljuju rast cijena. Zato bih volio vidjeti noviju analizu središnje banke o učincima eura u vrijeme rasta cijena. Za euro jesam, ali ne znam je li trenutak pravi, kaže nam u kratkom intervjuu predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vaše je stajalište da euro moramo uvesti u monetarni sustav?

Euro svakako da, jer naš je život, naši krediti, štednja sve je vezano za euro, a uostalom možemo očekivati i da će kamate na kredite pasti, s obzirom na manji kreditni rizik zemlje. Ulazak u eurozonu imat će pozitivne utjecaje i na sveukupno gospodarstvo s naglaskom na izvoznike. S druge strane izgubit ćemo monetarnu suverenost, ali mi je ionako ni do sada nismo koristiti koliko smo mogli. Nije pitanje trebamo li uvesti euro već je ključno  pitanje koliko je sada pravi trenutak za uvesti euro?




Zbog inflacije?

Da, s obzirom na situaciju i krizu u kojoj jesmo te zbog rasta cijena energenata. Poznavajući naš mentalitet, svatko grabi priliku da nađe razlog zbog kojega će povećati cijene. Majstori smo u navođenju razloga zašto cijene podignuti. Znamo, primjerice da su lani pekarski proizvodi poskupjeli 10 posto, iako je pšenica bila još iz žetve 2020. godine, no zbog najave većih cijena pšenice pa posredno i brašna u 2021., taj rizik se je već unaprijed ugradio u cijenu. Iste su najave pojedinih djelatnosti, primjerice frizera, da će povećati cijenu usluge nakon što se uvede euro. Pitanje je zašto, odnosno koji to novi trošak imaju zbog kojeg će povećati cijene.

Sve su zemlje uglavnom prošle kroz isto iskustvo, odnosno cijene su u svim članicama eurozone malo porasle netom nakon uvođenja eura?




Jesu, u prosjeku 0,1 do 0,2 posto i u načelu je ukupan rast cijena potican povećanjem cijena uslužnih djelatnosti više nego cijena roba.

Ipak nitko nije prolazio kroz proces uvođenja eura u vrijeme galopirajuće inflacije…

Da. I analize o učincima eura na hrvatski monetarni sustav i gospodarstvo napravljene su prije inflacije. Zato bih volio vidjeti noviju analizu HNB o učincima eura u vrijeme rasta inflacije i koje mehanizme za smirivanje situacije mogu pokrenuti u ovakvim situacijama.


Hoće li euro djelovati i na neki drugi šok, psihološki, kod radnika i naizgled manjih plaća, barem izraženih s manje nula? Jesu li naše plaće preniske u usporedbi s europskima?

Mislim da neće, mislim da su ljudi svjesni kolika su njihova primanja. A da su plaće i mirovine niske i nerijetko ističem. I plaće i mirovine moraju se povećati!

 

Pročitajte još