SVAŠTA NAS ČEKA: Plaće će biti izražene i u centima, neto minimalac će iznositi 497,71 eura

Može li uvođenje eura dovesti do promjene našeg odnosa prema novcu? Hoćemo li jedan europski eurocent cijeniti više od 7,5 hrvatskih lipa, koliko će naše plaće iznositi preračunate u euro kada ga usvojimo kao službenu valutu i je li opravdano strahovati da će poslodavci pri tom pokušati zakinuti radnike?

Žana Plazibat, stručna suradnica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca koja se bavi praćenjem propisa i prelaskom na euro kaže kako se nitko ne bi trebao bojati da će biti zakinut na plaći budu li poslodavci poštivali budući zakon o uvođenju eura.

Nekima će, kako tumači plaće, dok se ne naviknu na njih djelovati neobično u eurima, a riječ je o onim plaćama koje su u neto iznosu u kunama zaokružene na lako pamtljive brojeve, poput  minimalne plaće koja za ovu godinu iznosi 3,750,00 kuna neto.




Plaće bi morale ostati iste

– Plaća će se morati preračunati po fiksnom tečaju konverzije kada on bude određen uz poštivanje pravila zaokruživanja koja će utjecati samo na cente. To znači da će plaća ostati ista što se tiče prelaska na euro, a radnici će je moći vidjeti na svojim isplatnim listama nekoliko mjeseci prije konverzije. Ugovori o radu se neće morati mijenjati ako je u njih unesen iznos bruto plaće u kunama, već će se plaća samo nastaviti isplaćivati u eurima prema fiksnom tečaju konverzije – tumači Plazibat.

Odluka o fiksnom tečaju po kojem će se kuna zamijeniti za euro očekuje se u lipnju, a primjera radi u objašnjenju konverzije plaće koristit ćemo tečaj s kojim kuna trenutačno sudjeluje u europskom tečajnom mehanizmu, a to je 7,53450 kuna za jedan euro. Primjenjujući taj tečaj primjera radi hrvatska minimalna plaća od 3,750.00 kuna  iznosi 497,71 eura. Minimalna plaća u bruto iznosu, onom koji uključuje porez, prirez i doprinos za mirovinsko osiguranje za 2022. godinu iznosi  4.687,50 kuna, a preračunato u eure riječ je o 622,14 eura.

Minimalna je plaća regulirana Zakonom o minimalnoj plaći i odlukama Vlade pa uvođenjem eura neće smjeti biti manja. Iznosi svih ostalih plaća zaštićeni su ugovorima kojima su dogovoreni jer Zakon o uvođenju eura podrazumijeva načelo o neprekidnosti ugovora, što znači da sve plaće ugovorene u kunama moraju biti preračunate po fiksnom tečaju i uz poštivanje pravila konverzije.




Paralelno s prelaskom na euro u Hrvatskoj se donosi novi zakon o radu prema čijem bi prijedlogu svaki ugovor o radu trebao sadržavati bruto iznos plaće radnika. Usvoji li se ta odredba u ugovore će se morati uvrstiti iznos bruto plaće, umjesto neto iznosa koji neki ugovori sadrže. Preklopi li se vremenski ta odredba i rokovi njezina izvršenja s prijelazom na euro radnici u takvoj situaciji će se morati pobrinuti da im bruto iznos plaće koji im stoji na isplatnim listama bude ispravno preračunat u eure.

Radnici bi u razdoblju dvojnog iskazivanja iznosa koje bi prema trenutačnom hodogramu Vlade trebalo započeti u rujnu  na isplatnim listama trebali vidjeti iznos svojih primitaka u eurima. To će im omogućiti da se naviknu na euro pa će primjerice radnici koji primaju minimalnu plaću moći zabilježiti da njihova mjesečna davanja državi iznose 124.43 eura. Nekim bi radnicima posebno onima koji plaću u kunama primaju u zaokruženim iznosima i teže ka jednostavnosti moglo biti teško priviknuti se. Konverzija plaća u eure mogla bi nas na trenutak ustrojiti tako da zaista brojimo euro cente kao što lipe nikad nismo jer 20 euro cenata je 1,50 kuna.

Minimalac u Njemačkoj veći 2,6 puta od hrvatskog

No, možda može pomoći njemačko iskustvo i način na koji oni vode raspravu o primjerice minimalnoj plaći. U Njemačkoj minimalna bruto plaća iznosi 9,82 eura na sat, a od 1. srpnja trebala bi narasti na 10,45 eura na sat, dok je cilj podići je na 12 eura na sat. Na bazi 170 radnih sati u mjesecu trenutačno njemačka minimalna plaća iznosi 1.669.40 eura u bruto iznosu što je 2,6 puta više od bruto minimalca u Hrvatskoj.


Sukladno načelu neprekidnosti ugovora, postojeći ugovori s iznosima u kunama i dalje su važeći. Novčani iskazi vrijednosti u spomenutim ugovorima, datumom uvođenja eura kao službene valute, smatrat će novčanim iskazima u eurima uz primjenu fiksnog tečaja konverzije. Isto se odnosi i na ugovore o radu, te iste neće biti potrebno mijenjati samo zbog uvođenja eura kao službene valute. Iznosi u Pravilnicima o radu, aneksima ugovora i sl. koji će se zbog potrebe mijenjati nakon uvođenja eura, moraju biti iskazani u eurima. Za ugovore koji su sklopljeni s partnerima izvan eurozone predlaže se dodati klauzulu o euru kojom bi se, u slučaju trajanja ugovora i nakon službenog datuma uvođenja eura, sporazumno utvrdilo da će euro biti važeća valuta.

Pročitajte još