Anketa ECB-a: Zbog nedostatka radnika i veće cijene energije tvrtke diljem Europske Unije očekuju lošije poslovanje

U novoj anketi Europske središnje banke, provedenoj između 4. rujna i 18. listopada s uzorkom od oko 11,5 tisuća tvrtki u eurozoni, više ih je u odnosu na prethodno istraživanje prijavilo lošiju profitabilnost,  očekivanja rasta prodajnih cijena i plaća, ali u manjem postotku nego u prethodnom istraživanju, a svi su suočeni s nedostatkom radne snage. I nadalje su suočeni s rastom kamata i drugim troškovima financiranja. Pa je i financijska ranjivost povećana.

Manje će se zaraditi

U ovom krugu istraživanja, 18% malih i srednjih poduzeća i 7% velikih poduzeća prijavilo je pogoršanje neto dobiti. Pogoršanje profitabilnosti odražava rast cijene rada, koju je prijavilo 75% tvrtki. Sličan neto postotak poduzeća ukazao je na rast troškova materijala i energije, iako je taj udio manji nego u prethodnom krugu istraživanja.

Nadalje, na usporavanje profitabilnosti utječu i troškovi rasta kamata, a taj problem prijavilo je do sada rekordan udjel tvrtki, od čak 47 posto. Pri tome su s većim kamatama više pogođene velike tvrtke (58 posto), a manje male i srednje (40 posto).




Tvrtke iz europodručja, koje su sudjelovale u anketi, izvijestile su da očekuju da će njihove prodajne cijene u prosjeku porasti za 3,7% u sljedećih 12 mjeseci (pad sa 6,1% u prethodnom krugu ankete) i da će plaće njihovih zaposlenika porasti za 4,3% (smanjenje sa 5,4% ).

Nedostatak kvalificirane radne snage i rastući troškovi inputa bili su glavni problemi za poslovne aktivnosti, dok je pristup financiranju ostao među najmanje prijavljenim glavnim problemima. Dostupnost kvalificirane radne snage je prijavilo kao problem 69 % poduzeća, a veće troškove proizvodnje 65 % poduzeća. Samo 25% tvrtki izjavilo je da je pristup financiranju bila glavna briga za njihovo poslovanje.

Problem su i veće kamate

Većina poduzeća prijavila je više bankovne kamatne stope i druge troškove financiranja, a čija je razina najveća od početka istraživanja 2009. godine.  Neto 47% tvrtki prijavilo je veće troškove kamata (u odnosu na 44% u prošlom krugu), pri čemu su velike tvrtke (58%) više signalizirale takav porast od malih i srednjih poduzeća (40%).




Ipak, malo je poduzeća prijavilo prepreke za dobivanje bankovnog kredita, ali su se mala i srednja poduzeća ipak više suočavala s preprekama financiranja nego velika poduzeća, pri čemu je 14 % prijavilo financijska ograničenja, što je najveći udio od 2016. Odgovarajući udio velikih poduzeća bio je 7 %.

Udio od 15 posto poduzeća očekuje pogoršanje pristupu vanjskom financiranju u sljedećih šest mjeseci, vjerojatno zbog daljnjih očekivanja zaoštravanja monetarne politike.

I na kraju, financijska  ranjivost poduzeća u europodručju povećala se, posebno kod velikih poduzeća, dosegnuvši postotke blizu onima zabilježenima tijekom pandemije. Pokazatelj financijske ranjivosti pruža sveobuhvatnu sliku financijske situacije poduzeća, a pokazuje da je 9 % poduzeća u europodručju naišlo na velike poteškoće u vođenju poslovanja i servisiranju svojih dugova u posljednjih šest mjeseci (u usporedbi sa 6 % u prethodnom krugu istraživanja)  Za velike tvrtke pokazatelj je porastao s 5 na 9 posto, a kod malih i srednjih sa 6 na 8 posto. Postotak financijski otpornih tvrtki ostao je na istoj razini, od 4 posto.


Pročitajte još