Investicijski optimizam u EU: Većina europskih tvrtki očekuje da će njihova ulaganja ove godine biti veća nego lani

Iako gospodarski rast u Europskoj uniji usporava i ona se stalno suočava s recesijskim prijetnjama koje su posljedica više faktora, pa i nastojanja da se podizanjem kamatnih stopa suzbije inflacija europske su tvrtke zadržale investicijski optimizam, pokazuje anketa koju je među njima provela Europska investicijska banka u drugom kvartalu godine.

Četvrtina tvrtki širi proizvodne kapacitete

Čak je 85 posto kompanija potvrdilo da su u protekloj godini ulagale čime se udio kompanija, koje su se odlučile na investicije vratio na razinu od prije pandemije.

Većina tvrtki očekuje da će se do kraja ove godine njihova ulaganja u odnosu na ona lanjska povećati.




Svježa anketa Europske investicijske banke otkriva kako se 47 posto svih ulaganja odnosi na zamjenu postojeće imovine bilo da je riječ o zgradama, strojevima ili njihovim dijelovima, ali bez proširenja proizvodnog kapaciteta.

Ipak, gotovo četvrtina ulaganja odnosno 24 posto odnosi se na proširenja proizvodnog kapaciteta, dok manji udio u ukupnim rashodima imaju ulaganja u nove proizvode i usluge, tek 16 posto.

Tvrtke su uglavnom zadovoljne razinom svojih ulaganja, samo njih 13 posto je izjavilo da su u posljednje tri godine uložili premalo.




Petina hrvatskih tvrtki ulagala premalo

Da su premalo ulagale, reklo je 20 posto hrvatskih tvrtki, a s razinom ulaganja zadovoljno ih je 80 posto dok broj onih koji smatraju da su uložili previše zanemariv. Zanimljivo je da nešto više od 15 posto kompanija na Cipru i u Grčkoj smatra da su previše uložile dok u Portugalu, Irskoj i Litvi uopće nema takvih kompanija.

U naredne tri godine i dalje su im (za 34 posto poduzeća) prioritet ulaganja u zamjenu dotrajale imovine.

Gotovo trećini kompanija (30 posto) prioritet su ulaganja u proširenje kapaciteta, a za najmanje njih, svega 26 posto prioritetna su ulaganja u nove proizvode i usluge. Blizu 40 posto hrvatskih kompanija kao prioritet navodi ulaganja u proširivanje proizvodnih kapaciteta, blizu 30 posto prioritetnim smatra ulaganja u zamjenu dotrajale imovine, a blizu 15 posto u nove proizvode i usluge. Svega 10 posto tvrtki ne planira ulaganja u naredne tri godine.


Investicijski prioriteti u Sjedinjenim Američkim Državama je tek nešto drugačiji od onoga u EU jer više tvrtki, njih 38 posto kao prioritet navodi ulaganje u proširenje proizvodnih kapaciteta, te nešto manje njih, 19 posto prioritetom smatra ulaganje u nove proizvode i usluge dok je zamjena dotrajale imovine na vrhu liste prioriteta za 30 posto tvrtki.

Građevinari pesimistični

Izvješće je pokazalo da je 38 posto ukupnih ulaganja tvrtki bilo namijenjeno istraživanju i razvoju, softveru, obuci i poslovnim procesima, što se nije promijenilo u odnosu na prethodno izvješće.

Razlike u ulaganjima među tvrtkama su vidljive u odnosu na sektoru kojem posluju i veličinu poduzeća. Tako su mala i srednja poduzeća u uslužnom sektoru veći dio sredstava uložile u nematerijalnu imovinu, a manji u materijalnu imovinu poput zemljišta, poslovnih zgrada, infrastrukture i strojeva.

Hrvatske su prosječno najmanje u EU ulagale u nematerijalnu imovinu, a s njima u društvu su kompanije uz Poljske, Slovačke, Bugarske i Mađarske. Kompanije su najviše u nematerijalnu imovinu ulagale u Danskoj i Irskoj.

Europska investicijska banka u svojem anketi navodi i kako europske tvrtke i dalje očekuju sveukupno poboljšanje poslovnih izgleda i internih financija, a te su tendencije slične u svim sektorima osim u građevinskom gdje su po pitanju poslovnih izgleda pesimistični.

 

 

 

Pročitajte još