Kompanije na sistematskom: Hrvatska u vrhu EU prema broju tvrtki koje su obavile energetski pregled

Troškovi energije za 83 posto poduzeća i nedostupnost kvalificiranog osoblja za njih 81 posto najveće su dugoročne prepreke ulaganjima tvrtkama iz Europske unije, istaknule su kompanije u istraživanju Europske investicijske banke za ovu (2023) godinu. Kao treći razlog ističe se neizvjesna budućnost koju je takvom ocijenilo 78 posto tvrtki.

Nedostaje kvalificiranih radnika od SAD-a do Europe

U SAD-u kompanije imaju većih problema s dostupnošću kvalificiranog osoblja nego u EU jer ih 88 posto upravo to ističe kao glavnu dugoročnu prepreku ulaganjima, a visoko na listi im je i nedostatak odgovarajuće prometne infrastrukture što predstavlja problem za 58 posto tvrtki.

S druge strane, važno je naglasiti da su troškovi energije značajno veći problem kompanijama u Europi nego u SAD-u jer ih tamo kao dugoročnu prepreku ulaganjima navodi višestruko manje kompanija nego u EU, tek 23 posto.




EIB-ovo istraživanje je pokazalo kako je vjerojatnije da će se tvrtke iz EU-a suočiti s povećanjem troškova energije nego tvrtke iz SAD-a, riječ je o 93 posto naspram 83 posto.

Polovina tvrtki u EU u protekle su tri godine obavile energetski pregled, dok ih je u SAD-u to učinilo svega 32 posto. Unutar EU po energetskom se pregledu ističu Mađarska sa 69 posto kompanija koje su ga obavile i Hrvatska s njih 64 posto.

Većina tvrtki jako zabrinuta zbog energetskog šoka

Energetski pregledi su postupci koji imaju važnu ulogu u promicanju mjera energetske učinkovitosti u malim i srednjim poduzećima te donošenju odluka o investiranju u energetsku učinkovitost. Najmanje kompanija ih je obavilo u Luksemburgu, 32 posto i u Bugarskoj 34 posto.




S povećanjem troškova za energiju većim od 25 posto u EU suočeno je 68 posto europskih tvrtki i samo 30 posto tvrtki u SAD-u, a proizvodne kompanije, njih 74 posto najbrojnije su među onima s povećanim troškovima na energiju. Građevinski sektor je najmanje patio od povećanja troškova na energiju iako je problema imalo više od pola poduzeća, njih 57 posto.

Energetska kriza, iako ju je Europa prema svim pokazateljima uspjela iznijeti bez drastičnijih poremećaja, snažno je pogodila poduzeća u Europskoj uniji u protekloj (2022) godini. U izvješću Europske investicijske banke ističe se kako je šest od deset kompanija (59 posto) u EU bilo jako zabrinuto zbog cijena energije, pet od deset kompanija (47 posto) bilo je zabrinuto zbog neizvjesnosti poslovanja.

Najmanje zabrinutosti zbog dostupnosti energije pokazale su kompanije iz Danske, svega njih 24 posto, a manjina ih je zabrinuta oko strožih klimatskih standarda, svega 47 posto, no ukupna neizvjesnost oko klime brine njih 65 posto.


Više od polovine tvrtki ulagalo zbog klimatskih promjena

Otprilike 64 posto tvrtki u EU-u bilo je pogođeno fizičkim rizicima klimatskih promjena, pri čemu je samo 36 posto svih tvrtki u EU-u već poduzelo radnje za izgradnju otpornosti na te rizike, koje se uglavnom sastoje od ulaganja u rješenja za izbjegavanje ili smanjenje izloženosti tim rizicima. Kupnja osiguranja za nadoknadu gubitaka povezanih s klimom bila je strategija koju je slijedilo samo 13 posto tvrtki.

Udio poduzeća u EU-u koji prijelaz na strože klimatske standarde i propise vide kao rizik ili priliku ostao je prilično uravnotežen, 33 posto ih smatra rizikom, a 29 posto prilikom. No, 38 posto poduzeća u EU-u i dalje ne očekuje nikakav učinak prijelaza na strože klimatske standarde na njihovo poslovanje. Oko 90 posto tvrtki u EU-u već je poduzelo mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova,  oko 59 posto tvrtki ulaže u energetsku učinkovitost, 67 posto njih ulaže u smanjenje otpada i recikliranje, a 32 posto u nova poslovna područja i tehnologije koje manje zagađuju okoliš.

Samo u 2022. oko polovica poduzeća uložila je u energetsku učinkovitost, što je povećanje od 11 postotnih bodova u usporedbi s prethodnom godinom.

Oko 56 posto tvrtki u EU-u već je uložilo u klimatske promjene u širem smislu, a više od polovice planira ulagati u sljedeće tri godine. U usporedbi sa Sjedinjenim Državama, Europska unija nastavlja napredovati, kako u pogledu udjela tvrtki koje su uložile tako i udjela tvrtki koje planiraju ulaganja u rješavanje klimatskih promjena u sljedeće tri godine.

Pročitajte još