EU gubi utrku: Tvrtke iz SAD-a su inovativnije i više koriste umjetnu inteligenciju

Poduzeća iz Europske unije, potvrdila je još jednom anketa Europske investicijske banke (EIB) u inovacijama zaostaju za poduzećima iz SAD-a. U posljednjoj financijskoj godini 39 posto kompanija iz EU razvilo je ili uvelo nove proizvode, procese ili usluge dok je u SAD-u to učinilo čak 57 posto tvrtki.

Noviteti najčešći u proizvodnji

Nešto više od 12 posto tvrtki iz EU-a i SAD-a uvelo je inovacije koje su bile nove za zemlju ili globalno tržište, a čak oko 70 posto tvrtki u EU-u koristilo je barem jednu naprednu digitalnu tehnologiju.  Tvrtke iz EU-a najjače su u implementaciji tehnologija robotike i digitalnih platformi. Međutim, Europska unija zaostaje za Sjedinjenim Državama u pogledu nekih ključnih tehnologija, poput umjetne inteligencije (AI).

Uspoređuje li se ovogodišnje istraživanje EIB-a s prošlogodišnjim tvrtke iz Europske unije su napredovale u području inovacija budući da ih je lani novitete u poslovanje uvodilo manje, tek 34 posto.




U uvođenju inovacija prednjače proizvodne kompanije s udjelom od 19 posto, a velike su tvrtke sklonije inovacijama od malih. Najviše razine inovacija pokazale su kompanije iz Nizozemske, njih 57 posto, a slijede ih poduzeća u Češkoj, 55 posto, Belgiji, Švedskoj i Irskoj po 51 posto, a najniže razine inovacija bile su u Španjolskoj 23 posto i Bugarskoj 27 posto.

Većina hrvatskih tvrtki ne uvodi inovacije

Bez inovacija lani je poslovalo nešto više od 60 posto hrvatskih tvrtki dok je inovacije uvodilo njih 30 posto. Sektori proizvodnje i infrastrukture prednjače u uvođenju digitalnih tehnologija te velika u odnosu na mala poduzeća.

Tvrtke iz EU-a najjače su u korištenju tehnologija robotike koje koristi 53 posto poduzeća te i digitalnih platformi koje koristi 50 posto poduzeća.  Američke tvrtke su najnaprednije kada je riječ o korištenju bespilotnih letjelica, jer ih koristi čak 60 posto tvrtki  i robotike koju koristi 54 posto tvrtki.




Razlika u korištenju umjetne inteligencije je značajna jer u SAD-u čak 35 posto kompanija koristi umjetnu inteligenciju za obradu podataka dok to čini svega 29 posto europskih kompanija.

Najviše različitih naprednih tehnologija u svojem poslovanju koriste kompanije iz Finske, Austrije, Češke, Slovenije i Nizozemske, a najmanje iz Mađarske, Bugarske, Francuske, Portugala i Latvije. Hrvatske tvrtke su među onima koje je koriste manje.

60 posto američkih tvrtki koristi dronove


Pogledaju li se pojedinačne tehnologije po zemljama u tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj primjenjuje se virtualna stvarnost, nešto manje od 20 posto  i robotika oko 50 posto. Po upotrebi dronova koje u SAD-u koristi gotovo 60 posto tvrtki u EU se ističe se Slovenija s blizu 20 posto tvrtki koje koriste dronove u poslovanju.

Nedavno su, u srpnju 2023. prema 22. izdanju Europskog inovacijskog semafora (European Innovation Scoreboard – EIS) koji pruža komparativnu analizu rezultata istraživanja i inovacija država članica EU-a i odabranih trećih zemalja objavljeno kako su Belgija, Danska, Finska, Nizozemska i Švedska rangirane kao „Voditelji inovacija” s učinkom inovacija iznad 125 posto prosjeka EU-a.

Na istom semaforu Austrija, Cipar, Francuska, Njemačka, Irska i Luksemburg rangirani su kao su „jaki inovatori” s učinkom iznad prosjeka EU-a.

Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska rangirani su kao „umjereni inovatori” s učinkom ispod prosjeka EU-a, dok su Bugarska, Hrvatska, Latvija, Poljska, Rumunjska i Slovačka rangirani kao  „inovatori u nastajanju” s učinkom znatno ispod prosjeka EU (<70% prosjeka EU).

EIS je utvrdio kako je većina država članica EU-a povećala svoju inovacijsku izvedbu u proteklih 8 godina, pri čemu se inovacijska izvedba u EU-u povećala za 8,5 postotnih bodova od 2016. Inovacijski učinak porastao je u 25 država članica EU-a, a učinak se najviše povećao na Cipru, u Estoniji, Grčkoj i Češkoj, za 20 postotnih bodova ili više.

Pročitajte još