Dvojno iskazivanje cijena: Udruga potrošača traži da se cijene u eurima i kunama produlje do kraja 2024. godine

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača zatražit će izmjenu zakona kojom bi se dvojno iskazivanje cijena, u eurima i kunama, produljilo i tijekom cijele 2024. godine.

Naime, i nakon gotovo godinu dana od kada je euro uveden snalaženje s novom valutom nije lako, ne samo kupcima, nego i prodavačima koji pod povećalom razotkrivaju je li riječ o 1 centu, 10 ili 20 centi.. No ne samo i zato, nego je nova valuta uz inflaciju pojela osjećaj o tome koliko je nešto skupo ili ne pa se pod obvezno pogleda i cijena u kunama.

Potrošačima teško pratiti cijene

I zato, koliko god smo bili uvjereni da će nam privikavanje na euro biti jednostavno, po reakcijama kupaca očito je da i nije tako. Stoga su sve jači zahtjevi da se dvojno iskazivanje cijena nastavi i tijekom sljedeće godine.




Potvrdila nam je to i čelnica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević. Zato će Udruga na godišnjoj skupštini u četvrtak o tome raspravljati i uputiti prijedlog Vladi za promjenu zakona i produljenje primjene dvojnih cijena do kraja sljedeće godine.

Kako objašnjava, niti jedna zemlja članica EMU nije uvela euro u trenutku tako visoke inflacije zbog koje je potrošačima teško pratiti cijene, a dodatno će biti otežano ukidanjem iskazane cijene u kunama.

Podsjetimo se, dvojno iskazivanje u eurima i kunama počelo je početkom rujna prošle godine, iako su mnogi to učinili i ranije, a sve zbog što ranije pripreme na uvođenje eura od početka ove godine. Pa tako i danas dvojno iskazane cijene imamo u trgovinama, ali istu obvezu dvojnog iskazivanja najvažnijih informacija imaju i poslodavci, kreditne institucije, kreditne unije, institucije za platni promet, institucije za elektronički novac, HBOR i pružatelji financijskih usluga. Pa su stoga i plaće dvojno iskazane, naknade plaća, otpremnine, mirovine, prijedlozi za ovrhu, sve bitne informacije koje daju banke, od naknada, stanja i prometa.. itd.




Euro se koristio za poskupljenja?

Državni inspektorat je samo s početkom uvođenja eura davao obavijesti o neopravdanom povećanju cijena, obavljenim nadzorima i naplaćenim kaznama, no ubrzo se je uočilo da je teško utvrditi koliko je uslijed rasta cijena, odnosno inputa, nešto neopravdano ili ne.

Udruga Glas poduzetnika već je tada najavila borbu na sudu opravdavajući rast cijena prije svega rastom inputa.


U nekim situacijama je i bilo tako, ali u mnogima se je iskoristilo uvođenje eura uz prisutnu inflaciju kako bi se opravdalo dizanje cijena. Najbolje se to vidi kod cijena usluga.

U kontroli provođenja obveze dvojnog iskazivanja cijena i ispravnog preračunavanja, kao i mogućeg neopravdanog podizanja cijena, važnu ulogu imaju i potrošači koje nepravilnosti mogu prijaviti nadležnim tijelima.

Možda se potrošače posluša i u novom zahtjevu te se dvojno iskazivanje produlji i na cijelu sljedeću godinu.

Pročitajte još