PREKO GRANICE BEZ DOKUMENATA: Digitalnu putovnicu već ima 800 Hrvata

Na koji će način Europska unija razvijati digitalnu putovnicu ovisit će o izvještajima  Finske, Hrvatske i Nizozemske triju članica, koje uz potporu tešku 2,3 milijuna eura iz zajedničkog europskog proračuna provode pilot projekt putovanja s putnom ispravom učitanom na aplikaciju mobilnog uređaja.

U primjeni za šest godina

Hrvatska je tako manje od godinu dana od ulaska u Schengen postala zemlja čiji će građani značajno doprinijeti odluci na koji način će se u buduće prelaziti zajednička granica.

S digitalnom putovnicom, koja bi uskoro mogla postati poznata kao DTC (Digital Travel Credential) do kraja veljače 2024. u okviru pilot projekta putuje se samo zračnim prijevozom. Iz Finske zračne luke u Helsinkiju i Hrvatske, zagrebačke “Franjo Tuđman” može se putovati u Veliku Britaniju, a iz Nizozemske (zračna luka Schiphol Amsterdam) u Kanadu.




Na valu digitalizacije svega, digitalna putovnica trebala bi postati standardizirani putni dokument za 80 posto građana Europske unije za samo šest godina, odnosno već 2030. godine.  Ovogodišnje istraživanje Eurobarometra pokazalo je da plan za digitalne putne isprave ima podršku građana Unije. Većina smatra da je njihova digitalizacija važan korak za ubrzanje graničnih postupaka, povećanje sigurnosti i olakšavanje putovanja u schengensko područje ili izvan njega.

Ideju podržava 68 posto Europljana

Eurobarometar je zabilježio da 68 posto Europljana podržava korištenje digitalnih putnih isprava izvan Schengena, 66 posto Europljana voljelo bi imati jedinstvenu DTC aplikaciju na razini EU za digitalnu putovnicu nego posebnu aplikaciju u svakoj državi, dok bi 23 posto radije imalo različitu aplikaciju za svaku članicu EU koju bi preuzeli ovisno o zemlji u koju putuju i iz koje putuju.

Upotrebu digitalnih dokumenata za prelazak schengenske granice, prema Eurobarometru jako podržava 24 posto anketiranih, 44 posto je djelomično podržava, 19 posto se djelomično protivi, a 9 posto se snažno protivi.




Hrvatski građani digitalnu putovnicu mogu koristiti putem domaće aplikacije Certilia u čijem su razvoju sudjelovali državna tvrtka AKD i Ministarstvo unutarnjih poslova. Aplikacija je integrirana sa sustavom za graničnu kontrolu pa nakon što korisnik preuzme aplikaciju i učita u nju svoj digitalni dokument može koristiti aplikaciju za najavu svojeg dolazaka na odredište u zemlju za koju mu je potreba putovnica. Tako najavljen ne mora prolaziti graničnu kontrolu i pokazivati fizičku putovnicu. U prvom tjednu listopada aplikaciju je preuzelo oko 800 građana.

Žigovi odlaze u povijest

U ključne prednosti digitalnih putovnica ubraja se praktičnost i pojednostavljivanje procesa putovanja smanjenjem vremena čekanja na graničnoj kontroli.

Naime, provjera tradicionalne putovnice, uključujući i e- putovnice traje nekoliko minuta, a verifikacija digitalne putovnice izvodi se u svega nekoliko sekundi.


Ključne opasnosti su naravno bojazan od hakiranja i krivotvorenja koje su pojačane nedavnim iskustvom poplave lažnih Covid 19 putovnica kada su one bile obavezne tijekom pandemije, a izdavale su se u digitalnoj formi. Spominje se i trošak implementacije digitalnih putovnica jer tehnologija ponekad nije jeftina zamjena za stvarne ljude na graničnim kontrolama.

Koncept putovnice vrlo je star, postoji najmanje 800 godina, a smatra se, kako piše centraveler.com  da najraniji primjer potječe iz Mongolskog carstva u 13. stoljeću iz vremena Džingis – kana. Međutim, standardizirana putovnica relativno je nova, nastala je prije otprilike stotinu godina nakon završetka Prvog svjetskog rata kada je Liga naroda, preteča Ujedinjenih naroda tražila način za kontrolu protoka ljudi i identifikaciju zemlje porijekla imigranata kako bi spriječila neki budući globalni sukob.

Posljednje im nije uspjelo, ali putovnice u fizičkom obliku postale su ključni putni dokumenti, ali vrijedni suveniri kojima su mnogi njihovi vlasnici čuvali sjećanja na važne priče iz svojih života posebno oni koji su recimo u vrijeme Hladnog rata putovali na relaciji Istok – Zapad. Žigovi, odnosno pečati u putovnicama skupljani u ime sjećanja s digitalnom putnom ispravom otići će u povijest pridružujući se tako razglednici, danas već povijesnom nositelju pozdrava s putovanja.

 

 

 

 

Pročitajte još