SLUŽBENA INFLACIJA MALO BLAŽA Cijene u kolovozu najviše skočile u ugostiteljstvu, a u prosjeku ipak 8,4 posto

Nakon prve procjene inflacije u kolovozu, od 8,5 posto, konačni podaci DZS-a pokazali su da je rast cijena mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena  ipak bio malo blaži, 8,4 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena bile su veće za 7,8 posto. Najveći rast zabilježile su cijene u ugostiteljstvu.

Cijena kave ostala ista

DZS je napravio sada već uobičajeni presjek mjesečnih cijena, a u kojem je vidljivo kako su upravo cijene u ugostiteljstvu povećane.

Primjerice, u mjesec dana cijena bečkog odreska povećana je za 8 centi, pizze za 5, porasla je i cijena sokova, špageta.., dok je cijena kave ostala ista.




Ipak, u trgovinama je u mjesec dana prosječna cijena kave povećana za 15 centi, za 8 centi povećana je cijena jaja, maslaca za 18 centi, dio povrća poput tikvica i brokula za preko 30 centi.. Ipak, većem dijelu proizvoda, koji DZS prati, imao je pad cijena. Primjerice, rajčica, krumpira, zamrznutog oslića, svinjetine, limuna, mrkve, tjestenine…

U kolovozu nije došlo ni do povećanja cijena šišanja, pedikure, a smanjene su i cijene pojedini proizvoda za higijenu.

Nakon restorana i hotela, najveći rast cijena na godišnjoj razini opet su imale hrana i pića te odjeća i obuća.
” Unatoč ponovnom ubrzanju rasta potrošačkih cijena u kolovozu, u nastavku godine i dalje očekujemo postupno kretanje inflacije prema nižim razinama, posebice kako se bude približavao kraj godine. Tome će svakako pridonijeti i primjena novih mjera Vlade koje će zasigurno utjecati na mjesečni pad cijena hrane u listopadu i tako pozitivno doprinijeti daljnjem ublažavanju rasta cijena”,  tumače analitičari Raiffeisen banke, a što je prethodno izjavljeno i u HNB-u.




Inače, Vlada je prošli tjedan usvojila novi, peti po redu paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, vrijedan ukupno 464 milijuna eura. Nove Vladine mjere primjenjivat će se od početka listopada ove godine pa do kraja ožujka sljedeće godine.

Zamrzavanje cijena 30 proizvoda

No, njima valja pribrojiti i postojeći paket antiinflacijskih mjera vrijedan 551 milijun eura, koji je još na snazi jer su mjere usvojene na godinu dana i primjenjuju se do kraja ožujka sljedeće godine.

I novi Vladin paket mjera obuhvaća zamrzavanje cijena električne energije, ali i zamrzavanje maloprodajnih cijena 30 artikala,  što je na snagu stupilo u ponedjeljak, 18. rujna. Tako će za litru jestivog suncokretova ulja ostati na snazi dosadašnja cijena od najviše 1,72 eura. Cijena litre mlijeka s 2,8 posto masnoće neće smjeti prelaziti 0,98 eura, dok će kilogram glatkog brašna i dalje koštati najviše 0,80 eura, a oštrog brašna 0,83 eura.


Cijena kilograma šećera ostaje na razini od 1,33 eura, kilograma pileta najviše 3,32 eura, kilogram svinjskog mljevenog mesa 4,11 eura, nadalje, cijena jogurta u čašici ne smije prelaziti cijenu od 0,49 eura, mliječne čokolade 1,29 eura, polutvrdog sira Gouda 6,49 eura po kilogramu, riža ne smije preći cijenu od 2,29 eura po kilogramu, a špageta 1,09 eura. Ograničavaju se i cijene pojedinog mesa, ali i voća i povrća, poput jabuka, krumpira, limuna…

Ograničene su i cijene pojedinih kozmetičkih i higijenskih potrepština, od šampona te gela za tuširanje i paste za zube koje su već u kolovozu imale mali pad cijena, a nakon što su prethodnih mjeseci bile gotovo u stalnom rastu.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu 2023. u odnosu na srpanj 2023. u prosjeku su bile više za 0,5%.

 

Pročitajte još