PRVI HRVATSKI PRIGODNI EURO Kovanica od dva eura oslikana ‘kockicama’ od danas u HNB-u i bankama!

“Članica europodručja” naziv je prve hrvatske prigodne kovanice od 2 eura čije je izdavanje najavila Hrvatska narodna banka i koju će građani moći nabaviti na blagajni Hrvatske narodne banke i u odabranim poslovnicama banaka od petka 15. rujna.

Najviše pet komada za jednog građanina

Budući da je riječ o opticajnom novcu s kojim se može plaćati prva domaća prigodna kovanica od dva eura koštat će dva eura.

U prvim tjednima prodaje, najavili su iz HNB-a jedna će osoba moći pribaviti najviše 5 prigodnih kovanica, odnosno za njih zamijeniti najviše 10 redovitih eura. Kovanica se može kupiti u svim poslovnicama Privredne banke Zagreb, BKS Banke i Istarske kreditne banke Umag, te u pojedinim poslovnicama drugih banaka čiji popis donosimo na kraju ovog teksta.




Hrvatska kovnica novca otkovala je 250 tisuća komada kovanice za koju je likovno rješenje nacionalne strane napravio Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva, a HNB je za numizmatičare pripremio izdanje u blister – pakiranju koje se može kupiti putem internetske stranice Hrvatske kovnice novca. Kovanicom se obilježava uvođenje eura kao službene hrvatske valute pa se na kovanici prikazuju prepoznatljive hrvatske ‘kockice’ uz natpis Članica europodručja 2023.

Najpopularnija kovanica bio Pelješki most

Prva prigodna kovanica eura dolazi nam nešto više od godinu dana od izdavanja posljednje kovanice kune, bivše hrvatske valute koju je zamijenio euro 1. siječnja ove (2023.) godine.

Posljednja kuna bila je kovanica od 25 kuna “Pelješki most” čijom je gravurom na kovanici obilježeno i njegovo otvorenje kao i spajanje hrvatskog kopna u jednu cjelinu. Otkovana u svega 30 tisuća primjeraka posljednja kuna postala je izrazito tražena roba i putem oglasnika preprodavala na kraju prošlog ljeta za vrtoglavih i do 900 kuna odnosno 119,45 eura. Danas se na oglasnicima nudi po cijeni od 13 pa sve do 100 eura.




Odlaskom kune i dolaskom eura prigodni kovani novac i u Hrvatskoj je sveden na dva novčića godišnje.

Naime, kao prigodne smiju se proizvoditi samo kovanice od dva eura, a svaka članica eurozone ima pravo otkovati dvije prigodne kovanice godišnje. Iznimno, mogu otkovati i treću, ali samo ako se njome obilježava događaj koji ima širu europsku važnost.

Prvu prigodnu kovanicu od dva eura otkovala je Grčka u ožujku 2004, pune dvije godine nakon što je euro postao službenim sredstvom plaćanja i njome su obilježene Olimpijske igre održane te godine u Ateni. Otkovano ih je 50 milijuna komada.


U 20 godina koliko je euro zajednička valuta članica europodručja izdano je svega pet zajedničkih prigodnih kovanica. Prva u ožujku 2007. godine kojom je obilježeno 50. godina od potpisivanja Ugovora iz Rima, druga u siječnju 2009. čime je obilježena proslava 10. godišnjice stvaranja ekonomske i monetarne unije, potom treću u siječnju 2012. radi obilježavanja desetljeća postojanja euro novčanica i euro kovanica.

Četvrta zajednička eurokovanica je ona iz 2015. godine kojom je obilježeno 30 godina postojanja zastave Europske unije. Petu zajedničku kovanicu sve zemlje zajedno izdale su u srpnju 2022. i njome obilježio 35. obljetnicu programa Erasmus. U idućoj zajedničkoj kovanici sudjelovat će i Hrvatska.

Evo gdje kupiti kovanicu

Gdje se može kupiti prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura:

Zagrebačka banka d.d. – Zagreb, Gradska štedionica, Trg bana J. Jelačića 10

Zagrebačka banka d.d. – Rijeka, Korzo, Ante Starčevića 10

Zagrebačka banka d.d. – Split, Dobri, Ivana Gundulića 26/A

Zagrebačka banka d.d. – Osijek, Esseker, Ribarska 4‐6

Zagrebačka banka d.d. – Dubrovnik, Gruž, Dr. Ante Starčevića 45

Zagrebačka banka d.d. – Varaždin, Kapucinski trg 5

Raiffeisenbank d.d. – Zagreb, Jurišićeva 9

Raiffeisenbank d.d – Zagreb, Ulica grada Vukovara 37b

Raiffeisenbank d.d. – Osijek, Hrvatske Republike 14

Raiffeisenbank d.d. – Split, Domovinskog rata 29b

Raiffeisenbank d.d. – Rijeka, Đ. Šporera 2

Privredna banka Zagreb d.d. – sve poslovnice

BKS Bank – sve poslovnice

Istarska kreditna banka Umag d.d. – sve poslovnice

Pročitajte još