MALOPRODAJA U SRPNJU Dok u Europi troše manje, turistička sezona u Hrvatskoj donosi rast potrošnje

U srpnju je promet u maloprodaji unutar eurozone i EU-a pao zbog prije svega smanjene prodaje goriva, pokazuju objavljeni podaci Eurostata. Na godišnjoj i mjesečnoj razini pala je prodaja goriva, na godišnjoj i prodaja prehrambenih proizvoda, dok je na mjesečnoj prodaja prehrambenih proizvoda, duhana i pića imala blagi rast.

Pad prodaje goriva srušio maloprodaju

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji pao je u eurozoni za jedan posto, isto kao i u lipnju. U EU se je smanjio za 1,2 posto, nakon 1,1-postotnog pada u lipnju.

Najviše je u srpnju na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 3,4 posto u eurozoni te za 3,9 posto u EU. Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana pala je za 2,2 posto u eurozoni i za 2,4 posto u EU.




Na mjesečnoj razini, sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je za 0,2 posto, odnosno 0,3 posto u EU u odnosu na lipanj kada je u eurozoni i EU imao rast za 0,2 posto.

Pad  prometa na benzinskim postajama iznosio je visokih 1,2 posto u eurozoni i  1,1 posto u EU u odnosu na lipanj. Porasla je pak prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto u eurozoni te 0,2 posto u EU, isto kao i u lipnju. Za 0,5 posto porasla je prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda.

Promet u Sloveniji čak 16 posto manji

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Danskoj i Irskoj, za 2,3 posto.




Slijedi Nizozemska s padom od 1,4 posto, Luksemburg s padom od 1,3 posto, Švedska s padom od 1 posto… U ostalim zemljama zabilježen je rast, pad manji od 1 posto ili je bio nepromijenjen što je slučaj s našom zemljom, gdje se je zadržao na razini od lipnja kada je smanjen promet za 1,2 posto.

Najveći rast prometa u maloprodaji imao je Portugal, za 1,1 posto, slijedi Švedska s rastom od 1 posto te Cipar gdje je rast bio 0,8 posto.

Na godišnjoj razini, među zemljama EU-a za koje je Eurostat imao podatke, najviše je u srpnju na godišnjoj razini promet u maloprodaji opet  pao u Sloveniji, za 16,3 posto. Slijedi Estonija s padom od 8,6 posto, Mađarska s padom od 7,6 posto, Belgija 5 posto…


U Hrvatskoj se trošilo više

U Hrvatskoj je u srpnju promet u maloprodaji prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 0,9 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. U lipnju je pad bio dva posto.

Najviše je pak prodaja porasla u Španjolskoj, za 8,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Slijedi Cipar s rastom od 8 posto, Luksemburg s rastom od 6,9 posto, Malta 3,5 posto…

Ipak, prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u odnosu na lipanj ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u srpnju bio je u našoj zemlji viši, za 0,4%. Na godišnjoj razini porastao je za 2,9%.

Kako su naveli analitičari Raiffeisen banke, “nastavak solidne potražnje upućivali su i podaci Porezne uprave o fiskalizaciji, gdje je zabilježen nastavak rasta vrijednosti izdanih računa. Osim i dalje razmjerno visokim rastom cijena, snažne dvoznamenkaste godišnje stope rasta vrijednosti fiskalnih računa podržane su zasigurno i turističkom potrošnjom. Promatrano na godišnjoj razini, u istom smjeru djelovalo je i poboljšanje potrošačkog optimizma, dok je na mjesečnoj razini zabilježeno blago pogoršanje istog. Pogoršanje optimizma u odnosu na lipanj, uz skromnu stopu rasta maloprodaje na mjesečnoj razini, ukazuje na oprez i sugerira na postojanje ograničavajućih čimbenika unatoč snažnijoj turističkoj aktivnosti”.

 

 

Pročitajte još