NEMA KRAJA SKUPOĆI Hrvatska na samom vrhu EU po inflaciji, hrana u kolovozu 10 posto skuplja nego lani

Prema procjenama Eurostata, godišnja inflacija u eurozoni u kolovozu iznosi 5,3 posto, a i nadalje najviše rastu cijena pridonosi rast cijena hrane.

S procijenjenom stopom rasta cijena od 8,5 posto, čak 0,5 posto većom godišnjom stopom nego u srpnju, Hrvatska je na samom vrhu. Samo Slovačka ima veću inflaciju, od 9,6 posto, ali koja se je u odnosu na srpanj smanjila.

Prosječna inflacija je 5,3 posto

Slijedi Austrija s procijenjenom stopom inflacije u kolovozu od 7,6 posto, Litva i Njemačka sa 6,4 posto, Slovenija sa 6,1 posto… Najmanju stopu od 2,4 posto imaju Belgija i Španjolska.




Prema prvoj procjeni DZS-a, koji objavljuje indeks potrošačkih cijena,  također je došlo do povećanja inflacije  u odnosu na srpanj. U kolovozu 2023. u odnosu na kolovoz 2022. bile su veće u prosjeku za 7,8%, dok su u odnosu na srpanj 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku bile više za 0,6%.

Podsjetimo se, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku su bile više za 7,3%, dok su u odnosu na lipanj 2023. u prosjeku bile više za 0,2%.

Hrana poskupjela više od 10 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u srpnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena koje objavljuje Eurostat, na godišnjoj razini u prosjeku su bile više za 8 posto, dok su na mjesečnoj razini bile veće za 1,1%.




Gledajući glavne komponente inflacije u europodručju, očekuje se da će hrana, alkohol i duhan imati najvišu godišnju stopu rasta u kolovozu (9,8%, u usporedbi s 10,8% u srpnju), a slijede usluge (5,5%, u usporedbi s 5,6% u srpnju), neenergetske industrijske robe (4,8%, u usporedbi s 5% u srpnju) i energija (-3,3%, u usporedbi s -6,1% u srpnju).

Slična je situacija i kod nas. Kako je objavio DZS, godišnja stopa promjene za kategoriju Hranu, piće i duhan iznosi 10,1%, za Usluge 7,8%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 7,4% te za Energiju 4,3%. Konačni podaci o inflaciji objavit će se 15. rujna.

 


 

 

 

Pročitajte još