KRAJ POSLOVANJA Zatvorilo čak 711 mjenjačnica, bez eura promet im pao na svega 8 posto!

Mjenjačnica je čak 711 manje, a promet je pao za više od 90 posto, slika je tržišta mjenjačkih poslova nakon uvođenja eura. Dok ih je prethodnih godina bilo preko 1.000, ovaj mjesec je ovlaštenih mjenjača bilo svega 309, a njihov promet u prvih šest mjeseci tek 8 posto prometa ostvarenog lani.

Najviše mjenjačnica je u Zagrebu

Među preostalim mjenjačima na tržištu prvenstveno je riječ o onima kojima je to dodatna usluga uz neki drugi turistički biznis.

“Broj pravnih osoba i obrta s odobrenjem za obavljanje mjenjačkih poslova bio je u prethodne tri godine veći od 1.000 (na dan 15. prosinca 2022. odobrenje je imalo 1.080 pravnih osoba odnosno obrta). Dana 1. travnja 2023. prestalo je važiti ex lege 711 odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova. Do prestanka važenja 711 odobrenja po sili zakona došlo je jer njihovi korisnici nisu dostavili Hrvatskoj narodnoj banci ugovor o korištenju zaštićenoga programa zasnovanog na euru za koji je Hrvatska narodna banka izdala certifikat. Prestanak odobrenja po sili zakona na dan 1. travnja 2023. uređen je člankom 28. stavkom 2. Zakona o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju. Također, dana 14. kolovoza 2023. bilo je na snazi 309 odobrenja”, odgovorili su nam iz Hrvatske narodne banke.




Pogleda li se popis pravnih osoba i obrtnika s  odobrenjem za obavljanje mjenjačkih poslova, odnosno ovlaštenih mjenjača, vidljivo je da ih je najviše nakon Zagreba, u mjestima uz obalu.

Kako objašnjavaju u HNB-u, koji izdaje i oduzima odobrenja za obavljanje mjenjačkih poslova, značajnom dijelu ovlaštenih mjenjača pružanje mjenjačkih usluga dopuna je pružanju osnovnih usluga, npr. trgovačkim društvima koje upravljaju hotelima, marinama, kampovima ili onima koji priređuju igre na sreću, odnosno vjerojatno je da će ta trgovačka društva ostati ovlašteni mjenjači zbog pružanja cjelovite usluge svojim klijentima. Ostalim ovlaštenim mjenjačima ova turistička sezona dat će odgovor na pitanje hoće li nastaviti s pružanjem mjenjačkih usluga.

U lipnju porasla konverzija švedskih kruna

Osim smanjenja broja ovlaštenih mjenjača i njihovih mjenjačkih mjesta zamjetno je i izrazito smanjenje prometa koji su ostvarili od početka ove godine.




Naime, promet koji su ostvarili od siječnja do lipnja 2023. godine iznosi svega oko 8% prometa koji su ostvarili tijekom istog prošlogodišnjeg razdoblja.

Nakon što se više kune ne mijenjaju u euro, najviše konverzije odnosi se na američki dolar, oko polovice prometa u odnosu na ostale valute, a slijede švicarski franak, konvertibilne marke BiH, britanska funta, australski dolar, kanadski dolar, mađarska forinta…  Zanimljivo je kako je tijekom lipnja izrazito porasla konverzija švedskih kruna.

Oko 80 posto prometa se odnosi na otkup strane gotovine.


Gotovo  90 posto prometa u kuni odnosio se na zamjenu eura za kune ili obrnuto, pa je bilo jasno već lani da će s uvođenjem eura i padom posla s tržišta nestati ovlašteni mjenjači.

Prema lanjskoj procjeni HNB-a, govorilo se je o opstanku 150 ovlaštenih mjenjača, odnosno 80 posto manje od prošlogodišnje brojke u lipnju, kada ih je bilo 1 125. Mali ostvareni ovogodišnji prometi ne isključuju da se sadašnja brojka ovlaštenih mjenjača prepolovi do kraja godine.

Prema također ranijim procjenama, gubitak za banke i mjenjačnice zbog mjenjačkih poslova mogao bi biti 1,2 milijardi kuna godišnje, ali zato u tom istom iznosu smanjuju se troškovi tvrtkama koje više neće gubiti na konverzijama.

 

 

 

Pročitajte još