SKOČILA CIJENA TEKUĆEG ZLATA Pustite cijenu kuglice sladoleda, kako je krenulo maslinovo ulje ćemo kupovati ‘na kap’

Bilo da je ekstra djevičansko, organsko ili konvencionalno, maslinovo ulje koje mnogi smatraju eliksirom zdravlja tepajući mu da je ‘tekuće zlato’  u jesenskoj će sezoni pred nama postati značajno skuplje.

Proizvodnja u Španjolskoj pala za 60 posto

Barem tako tvrde svjetski poslovni mediji. Za Javiera Balasa, kolumnista Bloomberga situacija je, kako je napisao sasvim osobna jer kao svaki Španjolac i on troši mnogo maslinova ulja. A sada će mnogo trošiti na maslinovo ulje.

Metrička tona maslinova ulja u ovoj 2023. godini dolazi s cijenom deset puta većom od metričke tone sirove nafte, a prije svega pet godina, 2019.,prije pandemije bilo je niti pet puta skuplje.




Prema podacima Svjetske banke izvozna cijena ekstra djevičanskog maslinova ulja još je u travnju ove godine sa 6,26 tisuća dolara za metričku tonu premašila rekordnu cijenu od 6,24 tisuće dolara ostvarenu u prosincu 1996. godine. Ništa neće spriječiti daljnja poskupljenja nakon što je španjolsko ministarstvo poljoprivrede, ribarstava i prehrane priopćilo da je zemlja u sezoni 2022./2023. proizvela samo 680 tisuća tona u usporedbi s 1,5 milijuna tona u prethodnoj sezoni.

Stručnjaci iz industrije predviđaju da bi i buduća žetva mogla donijeti još jedan slab urod, a dok ona počne zalihe se svaki tjedan tope za po 80 tisuća tona i pred novu berbu bit će prilično tanke.

Maslinovo ulje u UK poskupjelo 47 posto

Španjolska i Italija zaslužne su za gotovo polovicu globalne proizvodnje maslinova ulja, a lanjske 2022. godine, brojne regije s plantažama maslina pogodili su toplinski valovi i suše. Berba nije bila optimalna, ponuda je manja, pa će cijena biti veća.




Od ovogodišnje berbe maslina ne očekuju se bolji rezultati, barem kako tvrdi Casey Cron, istraživač maslina i kulinarski savjetnik za Food & Wine objašnjavajući kako će promjene u klimi sasvim sigurno rezultirati nestabilnošću proizvodnje maslina.

Financial Times u analizi ističe kako neizvjesni temperaturni obrasci i sve intenzivnije vremenske nepogode potpuno mijenjanju karakteristike okruženja na osnovu kojih  je izgrđena infrastruktura maslinarskog poslovanja, a zahvaljujući tome nakon što je cijena maslinova ulja u posljednje dvije godine u Italiji već porasla za 27 posto nema nade da će se nešto popraviti, dapače, trend rasta će se nastaviti.

U Ujedinjenom kraljevstvu maslinovo je ulje poskupjelo 47 posto. Rastu cijena maslinova ulja doprinosi i smanjenje ponude suncokretova ulja u Europi što je posljedica rata u Ukrajini.


Dugoročni problem su klimatske promjene

Međutim, problem s rastom cijena maslinova ulja, a gledajući širu sliku i s budućnošću globalne inflacije izgleda ima kompleksnije razloge od još uvijek buktećeg rata. Dok španjolski mediji detaljno prate gdje se može kupiti jeftinija boca maslinova ulja, neki od velikih ulagača u njegovu proizvodnju upozoravaju da bi se klimatske promjene mogle pokazati kao trajna potpora globalnoj inflaciji.

Osim niskog prinosa i suše rast cijene maslinova ulja uzrokuje i rast troškova poljoprivrednika uzrokovan višim kamatama i inflacijom te skupljim gnojivom zbog energetske krize.

Europa si ne može pomoći niti s uvozom jer su proizvođači iz zapadne Australije u problemu budući da su im blagi vremenski uvjeti usporili sazrijevanje voća što im je smanjilo ponudu pa i sami uvoze polovicu maslinova ulja. Turska je pak obustavila izvoz maslinova ulja u rinfuzi i bačvama sve do početka sezone berbe u studenom nakon što su cijene maslinova ulja od lipnja narasle za 102 posto.

Preostaje Tunis koji 90 posto svojeg maslinova ulja prodaje u rinfuzi velikim proizvođačima u Španjolskoj i Italiji i koje se potom pakira pod europske etikete nakon miješanja s drugim uljima, no rekordna suša, topljenje zaliha i neizvjesnost oko predstojeće berbe ukazuju na moguću globalnu nestašicu maslinova ulja.

Prema posljednjoj statistici iz veljače ove godine cijena maslinova ulja u Hrvatskoj je rasla lani za 19 posto u odnosu na godinu ranije. Ostvare li se crna predviđanja, bočice maslinova ulja mogle bi u maloprodaji postati manje, a cijenu bismo u gorkoj šali mogli određivati – na kap.

 

Pročitajte još