ALARM IZ NJEMAČKE Inflacija ponovno ubrzala na 6,4 posto, Nijemci štede i očekuju recesiju

U najvećem gospodarstvu europodručja – Njemačkoj, inflacija je u lipnju porasla.  Manja potrošnja utječe i na slabiji rast gospodarstva, a niti je prema analizama vodećih agencija optimizam na vidiku. Pogoršano je raspoloženje njemačkih ulagača, pada i poslovna klima, indeks poslovnog optimizma…

Manje njemačkih turista na Jadranu

Razgovara li se s njemačkim turistima, kojih je ove godine manje na Jadranu, očit je pad optimizma, a uslijed takve klime neki su se odlučili preseliti u Španjolsku, Portugal, Kanadu…

Više kamatne stope i slabiji izvoz, posebice u Kinu, pogoršalo je raspoloženje njemačkih ulagača u srpnju, pokazalo je novo redovno mjesečno istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ZEW. ZEW-ov indeks ozračja među ulagačima u srpnju je u odnosu na mjesec ranije pao za 6,2 boda, na minus 14,7 bodova. ZEW-ov indeks ocjene trenutne situacije u njemačkom gospodarstvu pao je u srpnju za tri boda u odnosu na lipanj, na minus 59,5 bodova.




Njemačko gospodarstvo zapalo je u recesiju početkom 2023. godine jer je potrošnju kućanstava kao ključnog motora rasta pala uslijed velike inflacije.

Prema svježe objavljenim podacima statističkog ureda Destatis, rast cijena ponovo je blago ubrzao u lipnju, na 6,4 posto, sa 6,1 posto u svibnju, a razlog je visok rast cijena hrane te ukidanje mjesečne karte za javni prijevoz koja je uvedena prošlog ljeta.

Nijemci štede i očekuju veće cijene grijanja

Prema nedavnom izvješću agencije Growth from Knowledge (GfK), još uvijek snažni inflatorni pritisci utječu na slabljenje kupovne moći potrošača i stoga ograničavaju pozitivan doprinos osobne potrošnje gospodarskom rastu.




Zato kućanstva smatraju da već dogovoren rast nadnica neće u potpunosti nadoknaditi gubitke realnog raspoloživog dohotka. S druge strane, na slabljenje osobne potrošnje utječu i očekivanja o snažnijem izdvajanju sredstava na grijanje.

Prema nedavnom izvješću Ifo instituta za ekonomska istraživanja, pokazatelj poslovne klime u Njemačkoj nastavio je padati u lipnju drugi mjesec zaredom, spustivši se na 88,5 indeksnih bodova, niže od procjene tržišnog konsenzusa (90,7).

Prema izvješću GfK, u lipnju se na povjerenje potrošača u Njemačkoj negativno odrazilo jačanje gospodarske neizvjesnosti pa  prognozira pogoršanje pokazatelja sentimenta u srpnju na negativnih 25,4 bodova (-1 bod u odnosu na lipanj). Tako je prekinut trend rasta koji je trajao od studenog prošle godine. Tijekom lipnja povećala se i sklonost štednji.


Trećina svijeta ide u recesiju

IFO  institut je potvrdio pogoršanje trenutne ekonomske situacije, jer anketiranim poduzećima slabi optimizam o poslovanju u sljedećih 6 mjeseci.

Pokazatelj procjene trenutne situacije spustio se s 94,8 na 93,7 indeksnih bodova, a pokazatelj očekivanja s 88,3 na 83,6 indeksnih bodova. Snažan pad poslovne klime zabilježen je u prerađivačkom sektoru, a pokazatelj očekivanja na najnižim je razinama od studenog prošle godine. Istovremeno su anketirana poduzeća izvijestila o niskoj razini postojećih narudžbi. Pokazatelj u uslužnom sektoru također bilježi pogoršanje, a posebice transport i logistika, što je posljedica negativnog razvoja u prerađivačkom sektoru. Međutim, poslovna klima pesimističnija je u odnosu na svibanj i u trgovini te građevinarstvu.

Indeks poslovnog optimizma imao je među zemljama europodručja upravo najveći pad u najvećem – njemačkom gospodarstvu – za 1,9 posto u lipnju u odnosu na svibanj.

Gospodarski oporavak Njemačke zasigurno najviše  ovisi o njezinim trgovinskim partnerima pa kada se i to dogodi snažna njemačka industrija i izvoz bi trebali opet procvasti. Ipak, za sada, globalno gospodarstvo trenutačno slabi što je i vidljivo kroz pad njemačkog izvoza. Prema ranijim procjenama MMF-a, trećina svijeta će pasti u recesiju 2023. godine. 

 

Pročitajte još