ANALIZA ECB-a Tvrtke diljem EU povećavaju plaće, ali radnika nema

Analitičari ECB-a napravili su redovito istraživanje među tvrtkama unutar eurozone o poslovanju. Istraživanje je provedeno od 6. ožujka do 14. travnja, a obuhvatilo je razdoblje od lanjskog listopada do ovogodišnjeg ožujka. Anketa je pokazala da tvrtkama promet raste i da su takva i daljnja očekivanja, no rastu troškovi rada i kamata, što utječe na profitabilnost, a pretežito malim i srednjim tvrtkama smanjuje se dobit.

Velike tvrtke imaju rast prometa

Veći troškovi poslovanja i pronalazak kvalificirane radne snage većina tvrtki je prijavila kao najveći problem.

Uzorak je obuhvatio 10.983 tvrtke unutar eurozone, od kojih je 92 posto imalo manje od 250 zaposlenih.  Prema rezultatima ankete, tvrtke su izvijestile su o kontinuiranom porastu prometa i očekivanju daljnjeg oporavka.




Njih 33 posto je  izvijestilo o povećanom prometu, no prije svega velike tvrtke. Međutim, zabilježeno je daljnje pogoršanje dobiti, s rekordnim brojem tvrtki koja su prijavila porast troškova rada, njih 77 posto, što je najviše do sada u sklopu istraživanja. 16% malih i srednjih poduzeća prijavilo je pogoršanje neto dobiti, dok su velike tvrtke signalizirale da nema promjena.

Ostao je visok i postotak poduzeća koja ukazuju na porast troškova materijala i energije (89%), ali manji nego u prošlom krugu istraživanja.

Krediti sve skuplji

Kako je pokazalo istraživanje, i povećanje troškova kamata dodatno usporava profitabilnost, pri čemu je i udjel tvrtki koje su prijavile veće troškove kamata dosegao  povijesni vrhunac u istraživanju (44%). Velike tvrtke (53%) bile su više pogođene povećanjem troškova kamata nego mala i srednja poduzeća (39%).




Nadalje, istraživanje je pokazalo da se je  5,8 % poduzeća u europodručju susrelo s velikim poteškoćama u vođenju poslovanja i servisiranju dugova u posljednjih šest mjeseci.

Što se tiče očekivanja, tvrtke su izjavile kako očekuju da će se njihove prodajne cijene povećati u prosjeku za 6,1%, a plaće njihovih zaposlenika za 5,4% u sljedećih 12 mjeseci.

Male i srednje tvrtke  očekuju da će im se prodajne cijene u idućoj godini u prosjeku povećati za 6,6%, a velike su odgovorile da bi se cijene mogle povećati za 5,2%.


Dizat će plaće radnicima za prosječno 5 posto

Očekivano povećanje prosječne plaće je 5,7% kod malih i srednjih, odnosno 4,9% kod velikih poduzeća.

Sve su pak izjavile kako se suočavaju s problemom  nedostatka kvalificirane radne snage i rastućih troškova inputa, dok je pristup financiranju ostao među najmanje prijavljenim glavnim problemima. Tijekom proteklih šest mjeseci, dostupnost kvalificirane radne snage bio je ključan problem za 68% poduzeća, a viši troškovi proizvodnje za njih 64%.

Tek njih 26 prijavilo je kao velik problem pristup financiranju, iako su uvjeti puno stroži s obzirom na pooštravanje monetarne politike.

U ovom krugu istraživanja 3 posto tvrtki je prijavilo poboljšanje u spremnosti banaka za davanje kredita, dok u prethodnom krugu nitko nije vidio moguće poboljšanje.

Većina ih je prijavila rast kamatne stope te da su troškovi financiranja najveći još od 2009. godine. Konkretno, 87% poduzeća prijavilo je porast bankovnih kamatnih stopa u odnosu na 71% u prošloj anketi.

 

Pročitajte još