NAPREDNE DIGITALNE TEHNOLOGIJE Španjolska bolja od Njemačke, pogledajte koga je sve nadmašila Hrvatska

Tvrtke u zemljama EU sve manje zaostaju za onima u SAD-u kad je riječ o primjeni naprednih digitalnih tehnologija u svojem poslovanju, pokazalo je Izvješće o digitalizaciji u EU, Europske investicijske banke (EIB) koja mjeri EIBIS, indeks digitalizacije.

Jaz u usvajanju tehnologija interneta stvari između Europske unije i SAD-a smanjio se s 18 postotnih bodova u 2021. na 12 postotnih bodova u 2022. godini, dok je udio poduzeća u EU koja primjenjuju napredne digitalne tehnologije u 2022. dosegnuo 69 posto u usporedbi s njih 71 posto u SAD-u.

Hrvatska bolja od Francuske

Ipak, članice EU vrlo se razlikuju po korištenju naprednih digitalnih tehnologija, pa autori izvješća za EIB naglašavaju kako uz značajne europske priče o digitalnom uspjehu mnoge zemlje još uvijek zaostaju u usvajanju najsuvremenijih digitalnih tehnologija.




Zanimljivo je istaknuti da je po tom kriteriju Hrvatska bolja od Francuske, Španjolska je bolja od Njemačke, Austrija od Irske, dok Finska zaostaje za Švedskom i Danskom.

U svim zemljama napredne digitalne tehnologije usvaja više od 50 posto tvrtki, ali ne i više od 60 posto u Francuskoj, Grčkoj, Litvi i Mađarskoj, zemljama na začelju digitalne kolone. U Irskoj, Portugalu, Latviji i Bugarskoj napredne digitalne tehnologije usvaja između 61 i 65 posto tvrtki.

Hrvatska je  u koloni digitalizacije bolja od njih i u društvu s Italijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Nizozemskom, Rumunjskom, Estonijom i Finskom gdje napredne digitalne tehnologije usvaja između 66 i 75 posto tvrtki. Perjanice europske korporativne digitalizacije su Švedska, Danska, Austrija, Slovačka, Slovenija, Belgija i Španjolska u kojima napredne digitalne tehnologije usvaja između 76  i 85 posto kompanija. Te su zemlje ujedno i predvodnice u smanjivanju jaza između Europe i SAD-a.




Gotovo sve tvrtke u transportu digitalizirane

Digitalizacija se uvelike razlikuje među gospodarskim sektorima. Primjerice, 83 posto tvrtki u sektoru strojeva i transportne opreme koristi napredne digitalne tehnologije, daleko više nego u građevinskom sektoru gdje je riječ o 52 posto.

Moguće obrazloženje takve razlike je u tome što je u različitim industrijama riječ o različitim proizvodima, a i o tome da se samo određeni zadaci mogu obavljati pomoću naprednih digitalnih tehnologija.

Još uvijek 14 posto tvrtki u EU smatra kako je pristup digitalnoj infrastrukturi glavna prepreka ulaganju, a ključan je pristup internetu i brzina.


Razlike u pristupu i digitalnoj infrastrukturi i dalje postoje između regija EU-a, no regije koje su ranije imale loš pristup internetu ostvarile su najveće relativno poboljšanje. Brzina interneta više se nego udvostručila od 2019. do 2021. u nekim regijama EU-a — prvenstveno u Francuskoj, Poljskoj i Rumunjskoj.

Brzina interneta ključna

Međutim, poboljšanje digitalnog pristupa nije bilo dovoljno za uklanjanje regionalnih praznina u digitalnom pristupu. Umjesto toga, regije koje su već imale bolju digitalnu infrastrukturu brže su povećale brzinu interneta u apsolutnom iznosu (u mikrosekundama).

To sugerira da su se jazovi u digitalnoj infrastrukturi između regija s vremenom povećavali.

Brzina interneta je važna jer regije s većom brzinom interneta obično imaju veći udio digitalnih tvrtki, a regije s internetom bržim od srednje brizne u regijama NUTS-a imaju veći udio poduzeća koja koriste napredne digitalne tehnologije. Podsjetimo Hrvatska je 5G mrežom pokrila 83 posto urbanih područja, u što je uloženo stotine milijuna eura.

Digitalne tvrtke koje posluju u regijama sa sporim internetom navode nedostatak odgovarajuće digitalne infrastrukture kao investicijsku prepreku.

 

Pročitajte još