STIŽE DIGITALNI EURO: Moći ćemo trošiti maksimalno 3000 eura i to samo za dio plaćanja

Europska unija u lipnju bi trebala  dobiti svoj prvi zakonski prijedlog o digitalnom euru, projektu na kojem radi u Europskoj centralnoj banci radi tim od 50 ljudi, najavio je u intervjuu za Les Echos s novinarom Karlom de Meyerom prenesenom na internetskim stranicama ECB-a Fabio Panetta, član Izvršnog odbora banke.

Faza testiranja trajat će tri godine

Panetta je istaknuo da bi pokretanje digitalnog eura mogla biti realnost za tri ili četiri godine ako Upravno vijeće banke u listopadu donese odluku o početku pripremne faze i testiranja digitalnog eura.

Ta faza može trajati dvije ili tri godine. Digitalni euro potreban je kako bi se očuvala financijska stabilnost, ali i ujednačavanje financijskih usluga za sve građane EU. Međutim, Europska centralna banka neće raspolagati s osobnim podacima klijenata, a financijski posrednici, institucije koje će distribuirati digitalni euro morat će naći ravnotežu između osiguravanja povjerljivosti podataka i borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.




“U trenutnim raspravama, neki žele dati prednost povjerljivosti, dok drugi žele dati prednost borbi protiv ilegalnih aktivnosti”, naglasio je Panetta postojanje rasprave, no koja god strana prevagne on smatra da digitalni euro pridonosi jednostavnosti plaćanja te će služiti ojačavanju korištenja eura kao valute, te će povećati monetarni suverenitet.

Banke se boje da će izgubiti tržište

Prema Panettinim riječima ECB će osigurati da svi korisnici imaju koristi od osnovne usluge koja omogućuje plaćanja između pojedinaca, trgovaca na malo i javnih tijela.

Europljani će digitalni euro moći koristiti za plaćanja na internetu ili u trgovinama, za slanje novca svojim najdražima ili za plaćanje poreza. Banke će moći ponuditi dodatne značajke kao što su ponavljajuća plaćanja, plaćanja na temelju korištenja ili pristup drugim financijskim uslugama.




Među poslovnim bankama pojavila se zabrinutost da bi im ECB izdavanjem digitalnog eura mogla preuzeti dio njihova poslovanja. Panetta je naglasio da bi ECB prema onome kako je sada zamišljen digitalni euro bio njegov izdavač, ali ne bi ga distribuirao.

Iako se i o toj ideji ranije razgovaralo Panetta je rekao kako nije zamišljeno da građani imaju osobne račune direktno  u ECB-u ili u nacionalnim središnjim bankama.

“Nemamo nikakve ekspertize u radu s kupcima i ne bi imalo smisla da ulazimo u ovaj posao. I ne želimo dobiti veliki tržišni udio. Želimo izgraditi prisutnost posvuda, ali nigdje ne biti dominantni. Europljani će znati da uvijek imaju mogućnost korištenja digitalnog eura, ali koristit će ga samo za dio svojih plaćanja. Ne nastojimo proširiti ulogu javnog novca, nego ga očuvati, jer u sadašnjem obliku – gotovini – njegova upotreba opada”,  pojasnio je Panetta.


Digitalni euro nije zamjena za gotovinu

Dodatno je obrazložio zašto će digitalni računi u eurima biti ograničeni. Protumačio je kako ECB ne želi stvarati tenzije za financijske posrednike koje bi mogle negativno utjecati na financiranje gospodarstva i transmisiju monetarne politike.

“Digitalni euro bio bi sredstvo plaćanja, a ne oblik ulaganja ili štednje. Povremeno smo spominjali gornju granicu od 3000 eura. Taj je iznos blizu prosječne bruto plaće u eurozoni i ne bi predstavljao probleme za financijsku stabilnost. Veća plaćanja bit će moguća zahvaljujući vezi između digitalnih računa u eurima i tradicionalnih bankovnih računa”, rekao je Panetta zaključujući kako ideja digitalnog eura nije da on zamjeni gotov novac koji ECB planira građanima stavljati na raspolaganje dok god postoji potreba za njime. Iako, kaže Panetta danas već može zamisliti da bi jednog dana digitalizacija gospodarstva mogla dovesti do toga da gotovina postane marginalizirana.

Panetta je najavio i novu seriju novčanica eura s kojom bi digitalni euro trebao biti povezan, a na pitanje hoće li na novim novčanicama nalaziti poznate europske ličnosti rekao je kako će i o tome uskoro konzultirati širu javnost.

“Osobno bih volio vidjeti slavne Europljane predstavljene na našim budućim novčanicama”, rekao je Panetta.

Pročitajte još