STANDARD EUROPSKE UNIJE Irci imaju gotovo četiri puta jači standard od Hrvatske, pretekla nas i Rumunjska

Najveći BDP po stanovniku iskazan standardom kupovne moći bio je lani, unutar EU i EMU, u Luksemburgu i Irskoj. Hrvatska je usporila zaostatak u odnosu na prosjek EU, ali je i dalje među najslabije razvijenim zemljama EU. Pokazale su to prve objavljene procjene Eurostata.

Irci gotovo pa najbogatiji?

Luksemburg je imao  BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, više od  dva i pol puta veći od prosjeka EU, a Irska gotovo dva i pol puta veći.

No, isto tako se pojašnjava kako je dijelom razlog visokog BDP-a u Luksemburgu veliki udjel inozemnih radnika u radnoj snazi, koji nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo, a koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku.




Irska pak ima veliki udjel multinacionalnih kompanija što doprinosi rastu BDP-a, ali se  dio prihoda vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvo.

20 članica EMU imale su 4 postotna boda bolji BDP iskazan standardom kupovne moći od prosjeka EU.

Nakon najboljih, Luksemburga i Irske, slijede ih Danska i Nizozemska, s 36 odnosno 30 posto većim BDP-om po stanovniku od europskog prosjeka, Austrija s 25 posto većim BDP-om od prosjeka EU te potom Belgija i Švedska.




Hrvatska na 73 posto prosjeka EU

Hrvatski je BDP po stanovniku lani  ostvario mali pomak u odnosu na 2021. godinu. Preklani je bio na 70 posto od prosjeka Unije, a lani na 73  posto od prosjeka. Najbliža nam je i dalje Latvija s 74 posto od prosjeka Unije.

Manji BDP po stanovniku od Hrvatske lani su imale Grčka, koja je bila na 68 posto prosjeka EU, zatim Slovačka, 67 posto, i Bugarska na 59 posto prosjeka Unije.


U Sloveniji je  BDP po stanovniku u 2022. godini dosegao 92 posto prosjeka EU  te je na prvoj poziciji među zemljama, novijim članicama EU.

Pretekla nas je i Rumunjska koja je bila na 77 posto prosjeka BDP-a po stanovniku EU u 2022. godini.

Najveće, njemačko gospodarstvo, imalo je 17 posto veći  BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, a drugo po snazi gospodarstvo, talijansko, imalo je lani četiri posto niži BDP po stanovniku od prosjeka Unije.

 

 

 

Pročitajte još