10 JAJA OD 1,59 DO 3,58 EURA Jaja u godinu dana poskupjela 125 posto, ali zbog uskršnjih akcija cijena bi im trebala padati

Nešto je neobično na tržištu jaja. Nije riječ o njihovu poskupljenju jer ono se već od rujna 2022. objašnjava nizom razloga, već o kretanju cijena jednog paketa jaja ovisno o proizvođaču, klasi i razredu te vrsti uzgoja i naravno trgovini u kojoj se prodaju.

Poremećaji na tržištu doveli su izgleda do pada svih pravila, a kako će jaja što nam se Uskrs sve više bliži postajati sve traženija roba istražili smo kako ih pametno kupovati.

Rekorder cijene su jaja Vrana

Deset komada jaja u hrvatskim trgovinama moglo se sudeći prema katalozima koje nudi aplikacija Promotheus kupiti po cijeni od 1,59 eura, razred S  proizvođača Luneta u Sparu i Intersparu do jaja razreda L po cijeni od 3,18 eura proizvođača Žito iz Osijeka u Konzumu, no rekorder je Tommyjeva cijena za paket od 10 jaja razreda M s farme Vrana iz Biograda koja iznosi 3,58 eura.




Za potrošače koji se još nisu privikli na euro, riječ je o rasponu cijene od 11,98 kuna do 26,99 kuna. Sparova i Intersparova cijena Lunetinih jaja razreda S je akcijska cijena snižena s redovne cijene za 19 posto, dok je cijena jaja iz Žita L razreda u Konzumu ona bez popusta. Raspon koliko je bilo moguće istražiti obuhvaća cijenu jaja od najniže do najviše mjesec dana prije Uskrsa.

Kako nam poznavatelji industrije kažu zbog Uskrsa bi cijena jaja mogla padati jer će biti sve više akcija iako značajno skuplja struja, tri puta skuplji kukuruz za prehranu peradi i ptičja gripa koja je na ljeto poharala Francusku i Španjolsku te potakla potražnju na zajedničkom tržištu EU cijenu vuku prema gore.

Tržište jaja je kaotično

Tržište jaja djeluje kaotično. I u tom se kaosu treba snaći. S jedne strane svi će farmeri i trgovci rado nabrajati razloge poskupljenja, no s druge strane nitko neće naći tržišno opravdano objašnjenje kako je moguće da se u trgovinama nađu jaja iz podnog uzgoja jeftinija od onih iz kaveznog koja bi inače trebala biti najjeftinija.




U Konzumu se naime u najvećem broju mogu naći jaja njihove robne marke K plus. Pod tim brendom jaja razred M, za Konzum u kaveznom uzgoju proizvodi Lukač d.o.o. i deset komada ima cijenu od 2,52 eura (18,99 kuna), dok Piko d.o.o. pod brendom K plus proizvodi u podnom uzgoju jaja razreda M po cijeni od 2,39 eura, odnosno 18,01 kunu, gotovo kunu jeftinija od Lukačevih iz kaveznog uzgoja.

Jaja Osječkog Žita, razred M iz kaveznog uzgoja u Konzumu pak koštaju 3,12 eura (23,49 kuna), a Žito je vlasnik Pika iz Jastrebarskog. Vranina jaja iz Tommyja s rekordnom cijenom također su iz kaveznog uzgoja, no ista farma puni paket jaja istog L razreda za Tommyjevu robnu marku T! i ona su jeftinija, paket od deset komada košta 2,92 eura.

Ranije spomenuta Lunetina jaja razreda S u trgovini Gavrilović skuplja su nego u Šparu i koštaju 1,99 eura za paket od 10 komada, dok Kaufland u katalogu kupce mami pred svoje police sniženjem od 36 posto za M razred bjelovarskih Gala jaja pa paket od 10 komada prodaju za 2,09 eura, sniženo sa 3,29 eura. Dalmatinski Tommy Lunetina jaja iz podnog uzgoja, razreda M prodaje po 3,12 eura za 10 komada.


Jaja M iz podnog uzgoja skuplja 80 posto

Zanimljiv je i raspon cijena jaja prema statistici koju prati  Tržišni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) gdje se svaki tjedan bilježe cijene po kojima proizvođači prodaju jaja trgovcima.

Krajem veljače u odnosu na sredinu mjeseca cijena jaja razreda M iz kaveznog uzgoja porasla je 5,88 posto dok jaja iz podnog uzgoja nisu poskupjela u istom razdoblju. U razdoblju od godinu dana prema cijenama proizvođača jaja ona iz kaveznog uzgoja razreda M poskupjela su 125 posto, dok su jaja istog razreda iz podnog uzgoja poskupjela 80 posto.

No, iz statistike TISUP-a proizlaze i zanimljiva pitanja o trgovačkim maržama na jajima čije cijene kao što smo istražili prilično variraju. Prosječna cijena jajeta kaveznog uzgoja razreda M po kojoj su ga proizvođači krajem veljače prodavali trgovcima bila je 0,18 eura, prema čemu bi cijena za deset komada bila 1,8 eura, a najniža maloprodajna cijena za taj razred koju smo našli je Kauflandova akcijska cijena za Gala jaja od 2,09 eura za paket od 10 komada.

Sva jaja iz analize su u A klase

Prosječna cijena jajeta iz podnog uzgoja bila je također 0,18 eura. Kako nam je objasnio poznavatelj industrije proizvodnje jaja veliki proizvođači trgovcima jaja prodaju po cijeni nešto nižoj od prosječne ovisno o količini, pa je moguće da deset jaja trgovca u nabavnoj cijeni košta 1,6 eura, a da ih potrošač u trgovini plaća više od tri eura.

Proizvođači će neslužbeno obrazložiti da je njima cijena struje porasla deset puta, da se za prodaju jaja ne boje jer ih mogu izvesti, no i da će ususret Uskrsu na hrvatsko tržište dolaziti jaja iz uvoza koja mogu biti jeftinija na akcijama i koja se dolaze li iz zemalja EU neće dodatno zdravstveno kontrolirati prije stavljanja na policu hrvatskim potrošačima.

Širok raspon cijene jaja i značajna razlika između cijena u bazi TISUP-a i na policama maloprodajnih trgovina ukazuje na to da se cijenom jaja trgovci služe i u marketinške svrhe, pa ako djeluju jako jeftino treba imati na umu da je možda poskupjelo desetak drugih proizvoda, a ako su jako skupa treba zaviriti u deklaraciju trgovačke robne marke i vidjeti jesu li pod njome jaja istog proizvođača istog razreda jeftinija, a možda ih potom i usporediti s onima u skupljem pakiranju.

Sva jaja o kojima je riječ klase su A.

Pročitajte još