PIZZA U EUROZONI Pizza kod nas skuplja za 28 posto, ali u Sloveniji je poskupjela devet puta brže od prosječne plaće

Iako se upravo takav dojam mogao steći iz vijesti o poskupljenju pizze iz trgovine u povodu Međunarodnog dana tog popularnog jela, građani Hrvatske ipak nisu među najvećim žrtvama rasta njezine cijene.

Najgore prošli Slovenci

Istina je, pizza je u Hrvatskoj poskupjela 28 posto, četvrto je to najveće poskupljenje u EU, međutim u ETUC –u,  Europskoj konfederaciji sindikata koja djeluje od 1973. godine i objedinjuje 93 sindikalne organizacije iz 41 zemlje te 10 sindikalnih federacija izračunali su da su s poskupljenjima pizze u 2022. godini koje je objavio Eurostat realno najgore prošli Slovenci dok su Hrvati među sretnijima.

Sindikalisti su usporedili poskupljenje pizze s rastom plaća i podaci su pokazali da je poskupljenje pizze u Sloveniji devet puta brže od rasta plaća pa je Slovenija rekorder u nesrazmjeru cijene pizze i plaće.




Pizza je u Sloveniji poskupjela 23,2 posto, a plaća je u istom razdoblju  porasla 2,5 posto. Cijena pizze u Hrvatskoj rasla je 3,5 puta brže od rasta plaće po čemu je Hrvatska po poskupljenu pizze među prvih deset članica EU, ali tek na devetom mjestu koje dijeli s Litvom.

Domovina pizze Italija ima standardne cijene

Pizza je u odnosu na rast plaće brže poskupjela u Austriji 4 puta, u Irskoj 4,5 puta, u Nizozemskoj i Španjolskoj 5 puta, a u Švedskoj, Finskoj i Danskoj 6 puta.

Sporijim rastom cijene pizze u odnosu na rast plaća od Hrvatske mogu se pohvaliti Italija, Latvija, Luksemburg, Poljska i Rumunjska gdje je rast cijena pizze bio samo dvostruko brži od rasta plaće dok je u bogatom Luksemburgu pizza poskupjela 1,5 puta brže od rasta plaće.




U Češkoj, Grčkoj, Francuskoj, Cipru, Mađarskoj i Portugalu cijena pizze rasla je tri puta brže od rasta plaća.

Sindikati upozoravaju na enorman rast cijena hrane

U sindikalnom su udruženju mišljenja da cijena pizze odražava općeniti problem vezan uz poskupljenje hrane koja je nakon cijene energije između prosinca 2021. i prosinca 2022. poskupjela za ogromnih 18 posto što nije posljedica samo problema s opskrbom već i špekulacijama s cijenama pri čemu su neki proizvođači iskoristili krizu troškova života kako bi podigli svoje cijene više nego što je potrebno.

Pozivajući se na usporedbu rasta cijene pizze i plaća sindikalna organizacija smatra da bi radnicima trebalo dodatno povećati primanja budući da cijena pizze kako argumentiraju u svojem priopćenju ”obuhvaća nešto puno veće i savršeno pokazuje zašto je potrebno zaustaviti špekulacije o cijenama hrane”.


Prema podacima Eurostata pizza je bez usporedbe s rastom plaća najviše poskupjela u Mađarskoj, više od 45 posto, potom u Litvi i Bugarskoj pa Hrvatskoj nakon koje slijedi Njemačka, pa Latvija, Belgija i Slovenija. Poskupljenja pizze manja od prosjeka EU imali su Rumunjska, Grčka, Cipar, Španjolska, Portugal, Francuska, Italija i Luksemburg.

 

 

Pročitajte još