HRVATSKI EURO APSURD Slučaj frizerka: Bolje je  udvostručiti cijenu nego povisiti je  za 9 eurocenti

Nepoznata je frizerka podigla cijene svojih usluga 126 posto što znači da ih je više nego udvostručila, a druga, zagrebačka frizerka Sabina Samardžija je od Državnog inspektorata dobila kaznu od tri tisuće eura zato što je cijenu bojanja kose povećala za 9 centi, a šišanja za 36 centi nakon što je od 1. siječnja počela iskazivati cijene u eurima.  Tako izgleda lepeza kažnjenih čija su poskupljenja nakon Nove godine državni inspektori ocijenili kao neopravdana postupajući po Zakonu o uvođenju eura i Zakonu o zaštiti potrošača.

400 tisuća eura kazni

Drugim riječima, udvostručavanje cijene i poskupljenje od devet centi u očima državnih inspektora ako nemaju neko drugo opravdanje osim prelaska s kune na euro prekršaj su jednake težine kažnjiv jednakom kaznom.

Državni inspektorat  kazne dijeli nemilice, pa osim pojačanim prihodom od PDV- koji je posljedica rasta cijena država svoju blagajnu puni i kaznama izrekavši tijekom siječnja kazni u visini od 400 tisuća eura.




Poduzetnici se naoružani odvjetnicima brane stavom da zakoni kojima inspektori obrazlažu svoje djelovanje ne propisuju kazne za “neopravdana poskupljenja” te da su poduzetnici dužni cijenu nakon poskupljenja u eurima preračunati u kune po fiksnom tečaju konverzije i iskazati je u obje valute.

Poduzetnici okupljeni u Udrugu Glas Poduzetnika još su u ožujku 2022.dok se uvođenje eura tek pripremalo na izneseni način tumačili zakonske propise, no iz Ministarstva gospodarstva već su tada rastumačili kao oni propise planiraju tumačiti drugačije i svaku promjenu cijene zbog promjene valute tretirati kao neopravdano poskupljenje.

Lakše naći opravdanje za veće poskupljenje

Kako najavljuju poduzetnici dva bi se tumačenja propisa mogla sukobiti na sudu jer kažnjeni ne namjeravaju plaćati kazne već se pred sucima boriti za svoje pravo na poskupljenje.




Apsurd je u tome što je za poskupljenje od 126 posto lakše naći razlog koji ne bi bio uvođenje eura nego je to za sitna poskupljenja odnosno zaokruživanje cijene u euru na neznatno viši iznos kako bi ona opet bila cijeli broj i kako bi se izbjeglo poslovanje s eurocentima. Dodatno, ne spuste li ih nakon vala kažnjavanja, oni koji su udvostručili cijene brže će zaraditi i za kazne, naravno ako su dobro procijenili da tržište njihovih kupaca može i želi plaćati veću cijenu.

Državni inspektorat je tijekom siječnja obavio 1145 nadzora, a u 25,2 posto slučajeva utvrdili su neopravdano podizanje cijena te je 72,6 posto prekršitelja cijene vratilo na one prije poskupljenja. Inspektorat je u sektoru usluga utvrdio neopravdano poskupljenje u prosjeku od 20 posto. Osim frizerke s početka teksta zabilježen je i rast cijene usluge fotografa s 57 posto kao i poskupljenje samoposlužne autopraonice s cijenama višim čak 50 posto te parkinga kojem je cijena rasla 25 posto.

U sektoru hrane neopravdano su, utvrdio je Inspektorat rasle cijene mesa, jaja, mliječnih proizvoda te kruha koji je u pojedinim slučajevima poskupljivao i do 30 posto.


Pročitajte još