OPROŠTAJ OD KUNE Na dan Međunarodnog priznanja Hrvatske kava se u hrvatskom kafiću može platiti samo eurima 

Nedjelja, 15. siječanj 2023., inače 31. obljetnica Međunarodnog priznanja Hrvatske prvi je dan u kojem se kava u hrvatskim kafićima, ručak u hrvatskim restoranima ili nabavka u hrvatskim trgovinama može platiti isključivo eurom budući da je završilo dvotjedno razdoblje dvostrukog optjecaja tijekom kojeg su hrvatskim financijskim krvotokom paralelno tekle obje valute omogućujući onima koji se još uvijek odupiru euru da se drže poznatih im kuna.

Kod građana još 12,9 milijardi kuna

Sve se to mijenja od sutra nakon čega će blagajnice i konobari odahnuti, a brojni kafići i restorani te manji uslužni obrti koji su odlučili izbjeći dvostruki optjecaj ponovno otvoriti svoja vrata nakon novogodišnjih kolektivnih godišnjih odmora.

U HNB-u procjenjuju da je optjecaju još 12,9 milijardi kuna.




“Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sljedećih nekoliko tjedana”, kažu u HNB-u.

Prilično su iznenađeni brzinom povrata kovanica jer je već povučena iz optjecaja polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno bili procijenili na 5200 tona i ukupne vrijednosti 1.1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.

Sve zaostale novčanice i kovanice kuna do kraja ove 2023. godine za eure se po fiksnom tečaju konverzije mogu zamijeniti u svim poslovnicama Fine i Hrvatske pošte te u poslovnicama poslovnih banaka. Fina i Hrvatska pošta u jednoj transakciji zamjenjuju najviše po 100 komada novčanica i 100 komada kovanica bez naknade, dok za veće iznose naplaćuju naknadu. Fina je objavila kako za zamjenu prekobrojnih novčanica i kovanica zaračunava proviziju od 1 eurocenta po novčanici, odnosno kovanici, dok je Hrvatska pošta objavila kako se za zamjenu iznosa većeg od 750 kuna (99,54 eura) treba najaviti. Poslovne banke mijenjanju kune u eure bez ograničenja tako da se nova polaže na račune klijenata.




Nakon što Fina, Hrvatska pošta i poslovne banke po isteku ove godine prestanu obavljati zamjenu kuna u eure građani će zaostale kune moći promijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci. Kovanice će se za eure moći zamijeniti do kraja 2025. godine. Iz optjecaja će ih biti povučeno više od milijardu komada, čuvat će ih se u posebnoj zgradi na prostoru u okviru jedne vojarne nakon čega će biti pretopljene i prodane kao sirovina.

Usitnjenje kune bit će dio zgrada u Banovini?

HNB će novčanice kuna mijenjati za eure zauvijek, pri čemu će novčanice kuna povlačiti s tržišta i slati ih na usitnjavanje rezanjem. Kako su novčanice kuna napravljene kao i novčanice eura od pamuka, one će usitnjene biti korištene kao dio izolacijskih materijala u građevinskim radovima, pa se u kontekstu očekivane obnove potresom razorene Banovine može očekivati da bi ostaci kuna mogli biti ugrađeni u nove zidove.

Prestankom dvostrukog optjecaja potrošačima kao jedini doticaj s kunama preostaje dvostruko iskazivanje cijena koje je za sve poslovne subjekte koji ispostavljaju cijenu fizičkim osobama obvezno do 31. prosinca 2023. godine kada kuna na sve načine postaje – povijesna hrvatska valuta.


Euro, novi hrvatski novac sastoji se od kovanica od jednog, dva, pet te 10, 20 i 50 euro centi, te jednog i dva eura koje kuje Hrvatska kovnica novca i na poleđinama imaju hrvatske nacionalne simbole, geografsku kartu Hrvatske, životinju kunu, lik Nikole Tesle i HR ispisano glagoljicom, te od novčanica eura u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura koje su jednake u svih 20 članica eurozone. Hrvatske kovanice službeno su sredstvo plaćanja također u svih 20 članica eurozone kao kovanice drugih članica u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još