PRVI DAN EURA Zagrebačka banka i HPB završile prijelaz na euro, kartice i svi sustavi rade dok se kod ostalih banaka očekuje završetak procesa tijekom popodneva

Zagrebačka banka i Hrvatska poštanska banka uspješno su završile prijelaz na euro i sve usluge tih banaka rade. Rade bankomati, kartice i mbanking pa klijenti tih banaka više ne moraju strahovati. Računi, štednje i krediti su konvertirani u euro.

Sve poslovnice Zagrebačke banke 2. siječnja otvorene su za rad s klijentima.

“Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse, kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti. Koristim priliku zahvaliti našim klijentima na razumijevanju i strpljenju. Također zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te našim partnerima koji su u Zabi pridonijeli uspješnoj realizaciji euro projekta”, istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.




I HPB završio prelazak na euro

I Hrvatska poštanska banka je objavila da je u potpunosti realizirala sve aktivnosti prelaska na novu valutu euro.

“Konverzija kuna u eure je uspješno završena te su nakon novogodišnjeg vikenda u kojem su provedene završne prilagodbe sustava na euro, klijentima dostupne sve usluge i funkcionalnosti u poslovnoj mreži i na digitalnim kanalima banke”, napisali su iz HPB-a u priopćenju.

Ističu da poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovine je, iznimno zbog prilagodbe na euro, omogućena danas te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvoga dana u mjesecu.




Dodali su da je u tijeku prilagodba bankomata, a od 1. siječnja na njima je moguće podići isključivo eure. Od 15. siječnja cijela mreža HPB bankomata bit će prilagođena na euro, a do tog datuma omogućeno je podizanje gotovine debitnim karticama fizičkih osoba na svim bankomatima u Hrvatskoj bez naknade.

Sve radi po planu, kaže šefica HUB-a, Tamara Perko

Tamara Perko, predsjednica Hrvatske udruge banaka, gostovala je u N1 Studiju uživo i komentirala uvođenje eura te kako su se banke prilagodile novoj valuti.

“Sve radi i sve je po planu. Sve ono što je bilo planirano da proradi – radi, kreditne kartice, debitne kartice, kod velike većine banaka i mobilno bankarstvo. Negdje još čekamo, ali bit će to danas tijekom dana. U poslijepodnevnim satima bi trebalo apsolutno sve raditi”, rekla je Perko.


Upitana mogu li se sada očekivati niže kamate na kredite, Perko je rekla da se u obzir treba uzeti cijela situacija.

Trgovci se bore s dvojnim plaćanjima

Trgovci su danas otvorili svoje trgovine i kažu da imaju veliki postotak kartičnog plaćanja, što sugerira da kartice tijekom današnjeg dana rade. Kupci plaćaju i kunama i eurima, a oni, tvrde, vraćaju ostatak u eurima.

“Više od polovice kupaca plaćaju karticama, a očekujemo da će se taj postotak i povećati u ovim danima dok se ne opskrbe s eurima”, kažu u DM-u dok u Pevexu tvrde da sve prolazi u redu te da kupci ne plaćaju s velikim apoenima kuna pa nemaju problema.

Na tržnicama su pripremili kalkulatore i sitne eure pa se prvo jutro dvojnog optjecaja dobro snalaze uz strpljivosti kupaca, ali imaju i šalabahtere.

Podsjetimo, do 14.siječnja može se plaćati i u kunama i eurima, ali trgovci moraju kupcima vratiti ostatak u eurima, osim u iznimnim slučajevima.

 

Pročitajte još