NACIONALNO VIJEĆE ZA EURO Premijer Plenković otkrio tko će podići prve eure s bankomata iza ponoći 01.01. ; od siječnja će raditi 2700 bankomata

Hrvatska će odigrati vrlo dobru utakmicu prelaska na euro, poručili su bankari nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Bankari umiruju: Spremni smo za euro, ali osigurajte nešto gotovine

U izjavama su umirili građanstvo, ali i više puta istaknuli da usluge banaka neće raditi tijekom konverzijskog vikenda.

„Došli smo nadomak do velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju EU. Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo“, rekao je premijer Andrej Plenković, koji je vodio sjednicu Vijeća.




Premijer je otkrio i da će prve eure s bankomata iza ponoći 1. siječnja podići  ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a Boris Vujčić na bankomatu u blizini HNB-a.

Od 4000 bankomata, 1300 bankomata će do 31. prosinca isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Na interaktivnoj karti HUB-a može se provjeriti koji bankomati rade, a važno je napomenuti da banke ne naplaćuju naknadu za podizanje gotovine na biko kojem bankomatu.




16 DANA DO EURA: Od danas se gase bankomati, na interaktivnoj karti možete pronaći one koji rade

Veliki trgovački lanci prilagodili se euru, budite strpljivi prema obrtnicima

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura. Do sada je ukupno distribuirano 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica prema tvrtkama. Guverner Boris Vujčić rekao je da su sve novčanice eura nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao i prema poduzećima.


Vujčić je upozorio da je predopskrba tekla usporeno te da se u idućim danima mora ubrzati.

Veliki maloprodajni lanci su spremni za euro, poručila je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca te istaknula da se godinu dana pripremaju za proces uvođenje eura.

Proveli su tako  edukacije zaposlenika, prilagodbe softwarea i posložili poslovne procese. Srednji i manji trgovci nisu sasvim gotovi s procesom, a očekuje se da će obrtnicima prijelaz na euro biti izazovan naročito u prvih četrnaest dana kada će u optjecaju biti dvije valute. Zato je Weber pozvala građane da budu strpljivi jer će se u manjim trgovinama povrat novca obračunavati ručno.

Podsjetimo, Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima.

Građani na račune položili 16 milijardi kuna, u čarapama još oko 19 milijardi kuna

Procesa kovanja eurokovanica uspješno se provodi kraju.

„Uspjeli smo iskovati 400 milijuna komada hrvatskih kovanica, a ovaj tjedan očekujemo da će otkovati još 5 milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica“, naglasio je guverner. I građani su pojurili po svoje paketiće eura pa je do sada prodano 682 tisuće početnih paketa, odnosno približno 60 posto od ukupnog broja paketa.

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini.

Od sredine kolovoza do sada vrijednost kuna u opticaju je smanjena za preko 16 milijardi kuna, s 35,2 milijarde kuna na 18,9 milijardi kuna.

„Građani su nas poslušali. To će olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju“, rekao je Vujčić.

 

 

Pročitajte još