SEDAM DANA DO EURA Pazite na napojnice; centi nisu lipe

Eurocente treba shvatiti ozbiljno i s njima postupati oprezno, pouka je koja proizlazi iz promatranja navike hrvatskih kupaca koji kada plaćaju gotovinom u pravilu na blagajni ostavljaju sve kovanice od 5, 10 ili 20 lipa, dok one od jedne ili dvije lipe već dugo gotovo nitko nije niti vidio iako su cijene proizvoda redovito izražene kao 9,99. Ako trgovac i vrati tu jednu lipu kupac je ne uzme.

Ostavit ćemo dvostruko više napojnica

Prva kovanica kune koju će većina prije uzeti nego ostaviti je 50 lipa iako mnogi ostavljaju sav povrat u kovanicama manjima od kune.

Dolaskom eura promijenit će naš odnos prema kovanicama, a dok se ne naviknemo moglo bi nam se dogoditi da nam kroz ostavljanje kovanica na raznim blagajnama kroz prste iscuri više novca tijekom mjeseca nego što nam je curilo u kunama.




Kovanice koje dolaze u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 eurocenti vrjedniji su od kovanica 1,2,5, 10, 20 i 50 lipa jer jedan cent vrijedi 7,53450 lipa prema fiksnom tečaju konverzije dviju valuta koji stupa na snagu s prvim danom Nove godine.

Sve su to na prvi pogled sitni iznosi, no uzmemo li u obzir naviku ostavljanja sitniša na blagajnama moglo bi nam se dogoditi da u eurima počnemo ostavljati i do dvostruko više nego smo do sada ostavljali u kunama.

Pet kovanica od pet centi su dvije kune

Uzmemo li za primjer da smo do sada ostavljali lipe u vrijednosti od 1,2,5, 10 i 20 lipa, a ostavimo li na blagajni po jednu kovanicu svakog apoena to je ukupno 38 lipa. Kovanice od 1, 2 i 5 eurocenata se od kovanica od 10, 20 i 50 eurocenata značajno razlikuju bojom, dimenzijama i težinom.




Izvjesno je da ćemo na blagajni laka srca ostavljati kovanice od 1, 2 i 5 eurocenata dok ćemo o dvoznamenkastim apoenima ipak razmisliti dva puta uzmemo li u obzir da deset komada kovanica od 10 centi ipak predstavlja vrijednost od 7,53 kune za što se u Zagrebu još uvijek mogu kupiti skoro dvije tramvajske karte.

No, budemo li na blagajni ostavljali sve kovanice od 1,2 i 5 centi, a u našem primjeru po jednu od svakog apoena ostavit ćemo 8 centi, a to je 60,28 lipa nasuprot onih 38 lipa koje ostavljamo u domaćoj hrvatskoj kovanoj valuti. Ostavljanjem pet kovanica po pet eurocenti trgovkinji na blagajni ostavljamo, a da to možda niti ne primijetimo gotovo dvije kune.

Konobari će profitirati?

S obzirom na visoku inflaciju za koju Hrvatska narodna banka predviđa da će u idućoj 2023. godini usporiti na 7,5 posto, a plaće ne prate taj rast građani koji zarađuju skromnija primanja, a posebno umirovljenici trebaju posebno pripaziti  da u eurocentima ne ostave više nego što su namjeravali.


U ugostiteljskom sektoru mogu pak zadovoljno protrljati dlanovima. Napojnice za konobare bi uvođenjem eura mogle narasti. Ostaviti u kafiću kovanice od kunu ili dvije nije rijetka navika građana Hrvatske koji izrazito vole piti kavu u kafićima.

Eurocenti u apoenima od 1,2 ili 5 djelovat će nam vrlo oskudno za napojnicu, dok će jedan euro koji vrijedi 7,53450 kuna velikoj većini građana biti previše za ostaviti u kafiću. To nam ostavlja kovanice od 10, 20 ili 50 centi. Ako nam je do sada bilo prihvatljivo konobaru ostaviti dvije kune napojnice na račun za kavu sada bi to moglo biti 50 lipa što je vrijednost od 3,75 kuna jer bi nam 20 centi što je 1,51 kuna moglo djelovati premalo budući da eurocente ne razmislimo li lakše povezujemo s lipama nego s kunama.

Konobari bi tako mogli profitirati na napojnicama, no za potrošače je važno da budu svjesni koliko novca ostavljaju u euru – novoj hrvatskoj valuti.

Pročitajte još