13 DANA DO EURA Kako se riješiti kovanica kune? U trgovinama su ih puni i teško ih prihvaćaju

Hrvatske eurokovanice sve su traženije među građanima kako se približava 1. siječanj 2023. kada će euro postati službena hrvatska valuta i na prodajnim mjestima se razgrabe čim stignu. Svaki drugi dan svjedočimo o nestašici hrvatskih eurokovanica, ali i o višku kovanica kune.

HNB očekuje prikupljanje 1,1 milijardu komada kovanica kune

Građani se žele što bezbolnije riješiti kovanica kuna i lipa koje se nerijetko u većim količinama znaju naći u dječjim štednim kasicama, u džepovima kaputa, pospremljenim torbama, novčanicima koji se ne koriste, raznim kutijicama na policama ili pak u pretincima automobila.

Hrvatska narodna banka očekuje da će se postupku njihova povlačenja optjecaja prikupiti 1,1 milijarda komada kovanica kuna i lipa, težit će jednako kao 120 zagrebačkih električnih tramvaja.




Kunskih kovanica građani se mogu riješiti tako da ih polože na svoj račun u banci, osobno ili putem kovinomata za što banke od listopada pa do kraja 2022. godine neće uzimati naknadu. Od 1. siječnja za kunske kovanice moći će se dobiti euri po fiksnom tečaju konverzije prema kojem jedan euro vrijedi 7,53450 kuna, no u poslovnicama Fine, Pošte i poslovnih banaka po jednoj transakciji će biti moguće zamijeniti po 50 komada kovanica.

U trgovini s odjećom primaju samo kovanicu od pet kuna

Ipak, bojazan da će se veliki dio od tih milijardu komada kovanica sliti u maloprodaju nije ni malo neopravdan jer je to zapravo najlakši iako možda i najnepristojniji način za rasterećivanje kućnog budžeta od kovanog novca kune.

Brojeći sve manje dana do uvođenja eura u jednom smo manjem trgovačkom centru testirali kako je moguće okrupniti kunske kovanice.




Bilo ih je oko 300  kuna u apoenima od 5 kuna, 2 kune, jedne kune te 50 lipa.  U jednoj specijaliziranoj trgovini uspjeli smo za 50 komada kovanica od 2 kune dobiti 100 kuna jer je trgovkinja rekla da toliko može potrošiti tijekom dana.

U trgovini dječjih igračaka uspjeli smo ukrupniti razne kovanice u vrijednosti od 50 kuna zahvaljujući tome što nam je trgovkinja izašla u susret uz komentar da sve više djece dolazi s kovanicama kako bi kupili igračke. U jednoj trgovini odjeće primili su samo kovanice od 5 kuna.

Kupci dolaze s hrpom sitnog novca

U trgovini za kućne ljubimce su nas ljubazno odbili kao i na kiosku, obrazlažući da oni nemaju kamo s toliko kovanica, a u automat klubu su rekli da već imaju previše kovanica te su nas uputili u veliki prehrambeni supermarket, gdje smo dobili možda i najbolju poduku o tome kako se kovanica riješiti.


“Mi ne primamo kovanice, ne mijenjamo novac, imamo previše kovanica”, recitirala je vesela trgovkinja odmahujući glavom na prijedlog:

“A da mi zamijenite samo 50 kuna?”

“Gledajte, kovanice su sredstvo plaćanja i nama sada sve više dolaze ljudi koji i veće račune plaćaju kovanicama da bi ih se riješili. Već smo zatrpani, a tek ćemo biti zatrpani kovanicama koje ćemo morati uzimati do 15. siječnja. Ako imate kovanice slobodno izvolite, možete kupiti za njih što god želite”, objasnila je trgovkinja pokazujući rukom na unutrašnjost trgovine.

Tri šalice platili vrećicom kovanica od 50 lipa

Uz zahvalu, prihvatili smo savjet i pošli u kupovinu kovanicama ispričavajući se pri tom jer se pridružujemo zatrpavanju maloprodaje kovanim novcem kuna. Trgovkinja je dodala kako velik broj građana više uopće u povratu novca ne želi uzimati lipe kako im ne bi zaostale u novčanicima nakon uvođenja eura.

Izvjesno je da će veliki broj građana pribjeći upravo maloprodaji kao mjestu na kojem će se pokušati riješiti veće količine kovanica kuna.

Mi smo konkretno u jednoj trgovini kupili 3 šalice i platili je vrećicom kovanica od 50 lipa.

Trgovkinja je isprva rekla da ne može uzeti tolike kovanice, no na slijeganje ramenima i naglašavanje da se za njih kupuje proizvod u konačnici ih je prihvatila.

Uz inflaciju koja je u Hrvatskoj u studenom dosegla rekordnih 13,5 posto, a najviše je poskupjela hrana i bezalkoholna pića, čak 19 ,2 posto kupnja za kovanice ne bi čak trebala biti niti iznenađujuća.

Pročitajte još