UDAR NA PUŠAČE DILJEM EUROPE: Cigarete poskupljuju zbog trošarina, kutija u Hrvatskoj biti će i 10 kuna skuplja?

Pušačima cigareta uskoro bi se moglo učiniti da im prelazak s kune na euro donosi i skuplje cigarete. Međutim, razlog poskupljenja treba tražiti u novom porezu koji EU želi uvesti duhanskoj industriji revidirajući prvi put nakon 2011. godine svoju direktivu o oporezivanju duhana.

Postupno podizanje trošarina

Riječ je o udaru na džep pušačima diljem Europe.

Prema prijedlogu iskovanom u Bruxellesu minimalna trošarina na cigarete trebala bi narasti s 1,80 eura na 3,60 eura po kutiji od 20 cigareta. Usvoji li se prijedlog uživanje duhanskog dima po kutiji više nigdje u EU, pa ni u istočno europskim članicama neće biti moguće za manje od tri eura.




Očekuje se da bi prosječna cijena kutije cigareta u Hrvatskoj mogla narasti za 1,32 eura (10 kuna).

Prema podacima sažetim na portalu Taxfaundation.org Hrvatska bi svoju trošarinu morala podići jer sada iznosi 2,43 eura, manje od novo predloženog minimuma.  U eurozoni kojoj se Hrvatska pridružuje od 1. siječnja 2023.

Irci plaćaju trošarinu od 8,75 eura po kutiji

Najveće trošarine na duhan imaju Irska, 8,85 eura po kutiji cigareta od 20 komada i Francuska 6,88 eura.




Trošarina u Irskoj je 3,6 puta veća nego trošarina u Hrvatskoj, a Francuska je gotovo tri puta veća.

Uz Irsku i Francusku samo još 4 članice eurozone (a ni jedna izvan eurozone i u EU) primjenjuju trošarine po kutiji od 20 cigareta veće od novopredloženog minimuma. To su Finska sa 6,14 eura, Danska sa 5,27 eura, Belgija sa 4,40 eura i Nizozemska s 4,83 eura.

Većina građana eurozone prođe li prijedlog može očekivati veće cijene kutije cigareta zbog rasta trošarina. Hrvatska je u društvu onih članica eurozone koje imaju najniže trošarine.


Samo Slovaci imaju niže trošarine od nas

Pušači eurozone manje daju svojoj državi po kutiji cigareta nego u Hrvatskoj samo u Slovačkoj, a trošarina je jednaka kao u Hrvatskoj u Litvi, 2,43 eura po kutiji od 20 cigareta, kako sažima portal Taxfaundation.org.

Prosjek trošarine u EU je 3,44 eura i niži je od novo predloženog minimuma koji iznosi 3,60 eura. Trošarine ispod prosjeka unutar eurozone naplaćuju Slovenija sa 2,45 eura,  Španjolska sa 2,80 eura, Luxemburg sa 1,63 eura, Latvija sa 2,54 eura, Cipar sa 2,58 eura, Portugal, 2,68 eura, Grčka sa 2,74 eura, Italija 3,09 eura, Austrija 3,14 eura, te njemačka s trošarinom na kutiju od 20 cigareta od 3,40 eura. Izvan eurozone, a unutar EU trošarine su mahom niže, u Mađarskoj 2,36 eura, u Poljskoj svega 2,03 eura, Rumunjskoj 2,28 eura, u Švedskoj 3,29 eura a u Bugarskoj 1,81 euro što znači da bi se Bugarima trošarina uvođenjem novog minimuma udvostručila.

Cigarete u Francuskoj koštaju 10,2 eura, a nisu najskuplji

Hrvatski pušači su navikli od kuće ponijeti nekoliko paketa cigareta svaki put kada putuju u zemlje zapadne Europe, zbog izuzetno visoke cijene kutije cigareta koja u Irskoj prosječno iznosi 13,43 eura,  u Francuskoj 10,19 eura dok je u Njemačkoj 6,18 eura naspram prosječne cijene kutije cigareta u Hrvatskoj od 4,02 eura.

Iako su im trošarine nešto više nego u Hrvatskoj prosječna cijena kutije cigareta u Austriji od 5,15 eura i Luksemburgu od 4,78 eura prema mišljenju tvoraca nove direktive preniska je u odnosu na primanja građana pa bi i njihove cijene trebale rasti s ciljem suzbijanja upotrebe duhana u cijeloj EU.

Ažuriranje EU direktive o oporezivanju duhana uskladit će i oporezivanje novih proizvoda za pušenje, poput grijanog duhana. Jači proizvodi za vaping dobili bi trošarinu od najmanje 40 posto, a oni manje snage 20 posto. Grijani duhanski proizvodi također će biti pogođeni carinom od 55 posto ili poreznom stopom od 91 eura za 1000 prodanih artikala.

 

Pročitajte još