PRVI HRVATSKI EURI: Za 100 kuna do 33 kovanice CroEura

Kako  bi se na vrijeme opskrbili eurima, građani će od početka prosinca početne pakete eurokovanica moći nabaviti u poslovnicama FINA-e, Hrvatske pošte i bankama, najviše dva paketa po transakciji. Vrijednost paketa je 100 kuna, odnosno 13,28 eura.

Paket novčića hrvatskih eura

Kako su obavijestili iz FINA-e, početni paket od 33 eurokovanice za potrošače sadržava:

  • 3 kovanice od 2 eura
  • 3 kovanice od 1 euro
  • 5 kovanica od 50 centa
  • 5 kovanica od 20 centa
  • 5 kovanica od 10 centa
  • 3 kovanica od 5 centa
  • 4 kovanice od 2 centa
  • 5 kovanica od 1 cent

 




Naravno, taj novac će se moći koristiti tek od početka siječnja, kada nam i službena valuta bude euro.

Mjesec dana bez naknada na bankomatima

Od 1.1.2023. i bankomati će isplaćivati isključivo eure. Kako je već ranije poručeno iz HUB-a, od 15.12.2022. do 15.1.2023 godine građani će moći podignuti gotovinu na svim bankomatima, bez naknade i neovisno o tome kojoj banci pripadaju.

No zbog kompleksnosti posla – prilagođavanja bankomata i punjenja eurima, pojavila se je informacija oko problema funkcioniranja bankomata prvih dana nove godine, pa se svakako preporučuje obezbijediti dovoljnom količinom gotovine. To mogu biti od nove godine još i kune, jer će se do 15. siječnja u trgovinama moći plaćati kunama.




Kao što smo također pisali, tijekom cijele 2023. godine kune će se moći bez naknade zamijeniti za eure u poslovnicama FINA-e, Hrvatske pošte i bankama, po zadanom tečaju od 7,53450 kuna, po transakciji najviše 100 novčanica i 100 kovanica eura. Ako je iznos veći, banke će moći naplatiti naknadu.

No zbog manjih briga, sigurno je lakše višak kuna već sada položiti na račun u banke, gdje će se automatski obaviti konverzija s početkom sljedeće godine.

Prva plaća u eurima već u siječnju, kao i prvi računi za režije

Prema podacima o visini depozita, zasigurno je već počelo vađenje kuna iz čarapa. Depoziti građana kod banaka iznose 263,4 milijarde kuna,  od čega je gotovo 60% štednje u eurima.


Ograničenja za zamjenu novčanica kuna za euro nema. HNB će zamjenjivati gotov novac kune za euro bez vremenskog ograničenja, a kovanice kune će se moći zamijeniti sljedeće tri godine, odnosno do 1.1.2026. godine.

U siječnju će biti isplaćene i prve plaće u eurima. Građanima će računi za potrošnju u prosincu biti kao i inače izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima.

Sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju se nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine.

Petnaest dana dvojnog optjecaja

U vrijeme dvojnog optjecaja, kao što smo rekli, moći će se plaćati u kunama, a ostatak bi trebali dobiti u eurima. No, moći će se dati najviše 50 kovanica kuna.

Kunski krediti će se 1.1.2023. automatski pretvoriti u eurske, a kunski s valutnom klauzulom u euru nastavit će, de facto, bez konverzija jer su ionako gotovo svi parametri (anuiteti i rate) u eurima.

Kunska štednja će se automatski 1.1.2023 pretvoriti u štednju u eurima.

Kunski tekući i žiro računi postat će eurski (ono što se trenutno zove devizni račun). Ako potrošač ima više računa, moći će besplatno zatvarati račune.

 

 

Pročitajte još