MUP UPOZORAVA GRAĐANE: Prevaranti ne prezaju od ničega; odmah zovite policiju kad vam ponude konverziju kuna u eure

Pozivi ili osobni dolazak osoba koji se lažno predstavljaju kao djelatnici banaka, prije svega starijoj populaciji te od njih traže gotovinu, pa i nakit, zbog provjere nisu li krivotvoreni ili pak uzimanje bankovnih kartica, već je godinama praksa i takve su prijave na policiji svakodnevne. Nova je meta zamjena kuna u eure, zbog čega opet lopovi mogu vrbovati umirovljenike da im predaju kune, s lažnim obećanjem povoljne konverzije.

Prevaranti se predstavljaju kao bankari, socijalni radnici, maseri…

“Bilježimo različite vrste prijevara gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici banaka, centra socijalne skrbi, djelatnici općina, djelatnici za obnovu kuća, djelatnici za usluge masaže i pomoć u kući i slično. Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu tako da vjerujemo da će i ovaj modus pokušaja prijevare koristiti u nadolazećim danima s obzirom na uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Žele zadobiti povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za stan moguće žrtve. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.




Treba imati na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara”, odgovorili su nam iz MUP-a.

 Stoga upozoravaju građane da budu  oprezni s “nepoznatim gostima”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak, da se kućna vrata ne otvaraju prije provjere i da se ne nasjeda na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Upozoravaju da se vrata ne otvaraju niti sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju. Naravno, upozoravaju da sve treba prijaviti policiji.

Zaposlenici banki vas nikada neće tražiti gotovinu

 Još ljetos je na moguće prevare upozorila Udruga za zaštitu potrošača, a o čemu smo pisali na portalu euro.dnevno,  koja se i čudi što ne postoji veća kampanja s upozorenjima, kako nam kaže Ana Knežević iz Udruge.  Nedavno je upozorenje, ali na svoje web stranice, koje sigurno umirovljenici ne otvaraju, stavila Hrvatska udruga banaka.




“Ne vjerujte osobama koje se predstavljaju kao zaposlenici banke i traže da im predate gotov novac u kunama radi zamjene u euro. Zaposlenici banke to nikada neće učiniti! Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji”, piše u uputama HUB-a.

Upravo bi ta rečenica trebala biti dio kampanje koja se provodi zbog uvođenja eura.

Da ponovimo, sav novac u kunama koji se nalazi na računima u banci bit će automatizmom pretvoren u eure s 1. siječnjem. Odnosno, nema nikakve potrebe, što velik broj građana misli, otići u banku, podignuti kune s računa i onda ih konvertirati u eure.


Bez naknade se mijenja najviše 100 novčanica kuna u eure

Ako doma imate gotovinu u kunama, isto je najlakše otići do banke koja će automatski napraviti konverziju. Naravno, ako je riječ o većim iznosima, morat će se proći provjera porijekla novca.

Banke će tijekom razdoblja konverzije bez naknade mijenjati najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji, dok za veće količine zamjene mogu zaračunati naknadu u skladu s vlastitom poslovnom politikom. U slučaju potrebe deponiranja većih iznosa gotovine, obvezno je najaviti banci dolazak.

Besplatnu konverziju će tijekom sljedeće godine obavljati banke, FINA-a i Hrvatska pošta.

Bez vremenskoj ograničenja novčanice kune će se moći konvertirati u eure u Hrvatskoj narodnoj banci, također bez naknade, a kovanice do 2026. godine.

Važna informacija za građen je i da se postojeći IBAN broj računa neće mijenjati, kao niti kartice izdane za račune na kojima je došlo do konverzije. Klijenti koji imaju račun i u kuni i u euru u istoj banci, imaju pravo u roku od 60 dana od uvođenja eura bez naknade zatvoriti jedan od postojećih računa i prenijeti sredstva na račun po izboru u istoj banci.

 

 

Pročitajte još