INFLACIJA POJELA KUPOVNU MOĆ Potrošnja u maloprodaji pada, ali štednja u Hrvatskoj skočila za 38 milijardi kuna

Ukupna financijska imovina hrvatskih kućanstava na kraju drugog tromjesečja ove godine povećana je na godišnjoj razini  za 38 milijardi kuna, pokazuju podaci HNB-a, a najveći je rast kroz depozite i gotovinu.

Realni dohodak per capita u eurozoni pada

Prema podacima DZS-a u rujnu je došlo do smanjenja potrošnje na mjesečnoj razini i blagog rasta na godišnjoj razini.

U drugom tromjesečju potrošnja kućanstva po glavi stanovnika porasla je u eurozoni za 0,6 posto, dok se je realni dohodak kućanstava smanjio. Stopa štednje kućanstava u gotovo svim zemljama, koje je analizirao Eurostat, su smanjene, kao i ulaganja.




Inflacija i neizvjesnost su glavni okidači pada potrošnje.

U drugom tromjesečju potrošnja kućanstava po glavi stanovnika porasla je u eurozoni za 0,6 posto. Realni dohodak kućanstava per capita se je pak smanjio za 0,9 posto. Tromjesečje prije potrošnja je porasla za 0,2 posto, a za isto toliko smanjen dohodak, pokazuju podaci Eurostata.

Isti je pad potrošnje bio i u EU u drugom kvartalu, a realni dohodak smanjen je za 1,2 posto.




U Hrvatskoj pada potrošnja u maloprodaji

Prema podacima DZS-a u Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji opet blago porasla na godišnjoj razini, nakon kolovoškog prekida jedno i pol godišnjeg trenda rasta. U cijelom trećem tromjesečju potrošnja je bila manja nego u istom lanjskom razdoblju.

U rujnu je potrošnja pala za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine ojačala 0,4 posto.

“Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma pridonose postupnom usporavanju u maloprodaji, dok su povoljna turistička kretanja i u rujnu zasigurno bila vjetar u leđa prometu u trgovini na malo”, tumače analitičari Raiffeisenbank Austria.


U prvih devet mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto tromjesečje 2021. zabilježen realan pad po stopi od 1,3 posto, što govori o usporavanju potrošnje, ponajprije zbog visoke inflacije.

“Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini kroz učinak baznog razdoblja te snažna globalna neizvjesnost utjecat će na kretanja u trgovačkoj djelatnosti do kraja godine. Uz to, nastavak dvoznamenkastih stopa rasta potrošačkih cijena djelovat će na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim utjecajem sad već široko rasprostranjenog rasta cijena”, kažu nadalje analitičari RBA.

Raste štednja građana i raspoložive gotovine

Tijekom drugog tromjesečja 2022. bruto raspoloživi dohodak kućanstva porastao je za 1,6% u eurozoni i za 1,4% u EU.

Nadalje, u istom je razdoblju  stopa štednje smanjena  za 1,7 postotnih bodova  u eurozoni i za 2 postotna boda u EU, u usporedbi s prethodnim kvartalom.

Jedino je u Irskoj i Nizozemskoj došlo do povećanja štednje, dok je najveći pad bio u Austriji, Finskoj i Belgiji, pokazuju podaci Eurostata među zemljama koje je statistički obradio.

U drugom tromjesečju ulaganja kućanstava blago je smanjena za 0,1 postotnih bodova u eurozoni i EU, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Među državama članicama za koje se objavljuju podaci, stopa ulaganja kućanstava porasla je u osam članica, a smanjena u tri te stabilna ostala u dvije.  Irska, Švedska i Nizozemska imale su najveći porast, stabilna u Francuskoj i Portugalu, dok se smanjila u Njemačkoj, Finsko te Španjolskoj.

U petak je statistiku financijskih računa objavio i HNB. Ukupna financijska imovina kućanstava na kraju drugog tromjesečja ove godine iznosila je 601 milijardu kuna što je 1,2 posto više nego u prvom tromjesečja, dok je na godišnjoj razini porasla za 38 milijardi kuna.

Najveći doprinos rastu financijske imovine dolazi od rasta gotovine i depozita koji čine 49,9 posto ukupne financijske imovine kućanstava.

 

 

 

 

 

Pročitajte još