SVE ŠTO TREBATE ZNATI O EURO KOVANICAMA: Evo koliko sitnih eura uskoro možete kupiti za 100 kuna

Do uvođenja eura u Hrvatsku ostalo je manje od 50 dana pa smo vam na euro.dnevno pripremili set informacija o kovanicama eura. Koristit ćemo ih više nego smo koristili kovanice kune pa je o njima dobro znati informaciju više.

Hrvatski novčići eura su iskovani, ali još nemaju vrijednost

Za razliku od novčanica eura koje su za sve članice eurozone iste, svaka zemlja ima svoje motive na naličju kovanica eura i eurocenta.

Hrvatske kovanice počele su se kovati u Hrvatskoj kovnici novca u srpnju ove godine, a građani će početni paket hrvatskih eura moći kupiti od 1. prosinca u HNB-u, Fini i Hrvatskoj pošti koje će za iznos od 100 kuna prodavati pakete koji sadrže 33 različita apoena kovanica eura i eurocenta u vrijednosti od 13 eura i 28 centi.




HNB je pripremio 1,2 milijuna takvih paketa. Važno je naglasiti da se hrvatskim kovanicama eura neće moći plaćati niti u Hrvatskoj niti u drugim članicama eurozone sve do 1. siječnja 2023. pa ih nema smisla nositi recimo na Advent u Beč.

Bez naknade se konvertira samo 100 kovanica

Tijekom cijele 2023. godine u poslovnicama svih banaka, Fine i Hrvatske pošte građani će moći u jednoj transakciji bez naknade zamijeniti najviše 100 kovanica kuna i lipa u eure. Na konverziju se primjenjuje fiksni tečaj prema kojem jedan euro vrijedi 7,53450 kuna.

Nakon 31.12.2023. poslovne banke, Fina i Hrvatska pošta više neće konvertirati novac već će građani za zamjenu morati ići u Hrvatsku narodnu banku koja će kovanice kuna mijenjati za eure do kraja 2025. godine kada kovanice kune prestaju vrijediti, odnosno od 1.siječnja 2026. kovanice kuna i lipa neće se moći zamijeniti za eure.




Polaganjem na račun izbjegava se ograničenje

Tko ima više kovanica kuna i želi ih sa što manje muke zamijeniti u eure može ih položiti na svoj račun putem kovinomata u poslovnicama banaka ili na šalteru.

Većina banaka je objavila kako ukidaju naknadu koju su naplaćivali za zamjenu kovanica u novčanice, no prema iskustvima građana koji su već nosili kovanice u banke savjet je da se kovanice kod kuće prebroje i sortiraju po apoenima kako brojanje u banci ne bi oduzimalo previše vremena.

Milijarda komada kovanica će se istopiti

U hrvatskom financijskom sustavu danas  ima više od milijardu komada kovanica kuna i lipa koje će po njihovu povlačenju iz opticaja zbog zamjene za euro biti smještene u posebnu zgradu pod upravljanjem MORH-a gdje će se čuvati tri godine nakon čega će biti uništene.


Riječ je o količini kovanica kojima se može napuniti 260 šlepera.

Više ćemo plaćati kovanicama

Uvođenjem eura u svakodnevnom životu ćemo plaćamo li gotovinom češće rukovati kovanicama budući da je najmanji apoen novčanica eura onaj od pet eura, odnosno 37,67 kuna što znači da će svi iznosi manji od toga biti u kovanicama pa ćemo se morati naviknuti na više kovanica u povratu novca prilikom plaćanja ili na češće plaćanje upravo kovanicama.

Plaćanje kunama, povrat u eurima

Tijekom prvih 14 dana siječnja 2023. godine u sustavu plaćanja vrijedit će pravilo dvojnog opticaja. To znači da će se moći plaćati paralelno i kunama i eurima. K

ad god je to moguće potrošači će u trgovinama povrat novca dobivati u eurima, no budu li s novčanicom od 100 kuna kupili paketić žvakaćih guma po cijeni od 7,5 kuna i očekivali povrat u eurima moglo bi biti problema.

Isto tako, moguće je ako trgovine ne budu imale dovoljno eura povrat novca prilikom kupnje dati građanima u kunama.

 

Pročitajte još