IMA LI SVJETLA NA KRAJU TUNELA Eurozonu čeka val poskupljenja. Kad će inflacija dosegnuti vrhunac?

Konačna inflacija za tekuću 2022. godinu procjenjuje se na 9,9 posto, nešto niže od ranijih 10 posto, no analitičari nizozemske ING banke u svojoj analizi ističu da je pogledaju li se detalji trenutačne ekonomske situacije razloga za optimizam je zapravo malo. Ipak procjenjuju da su šanse da će inflacija uskoro dosegnuti svoj vrhunac sve veće.

Smanjuje se ritam poskupljenja robe

“Mjesečna kretanja inflacije su zabrinjavajuća”,  ističu analitičari ING-a komentirajući inflatorni skok u rujnu od 9,9 posto u odnosu na kolovoz kada je inflacija na mjesečnoj razini u odnosu na srpanj iznosila 9,1 posto.

Mjesečna inflacija ponovno je zahuktala jer su u većini kategorija cijene rasle brže nego u kolovozu. Jednina svijetla točka opća stopa inflacije roba koja je u rujnu u odnosu na kolovoz iznosila 0,3 posto i niža je od one u kolovozu u odnosu na srpanj kada je dosegla 0,8 posto.




“Osim toga ističe se skok cijena usluga i nastavak rasta cijena hrane. Energetska inflacija također je i dalje previsoka, a opći je zaključak da je inflacija i dalje previsoka u svim širokim kategorijama”, ističe se u analizi ING-a.

Energenti ponovno poskupjeli u rujnu

Dublja analiza otkriva kako je skok cijena u rujnu uglavnom bio potaknut ukidanjem njemačke karte za javni prijevoz od 9 eura jer je većina drugih usluga zabilježila stabilan rast cijena u usporedbi s prošlim mjesecom.

Turistički paket aranžmani poskupjeli su tijekom ljeta, ali je njihova cijena pala u kolovozu i rujnu dok su ostale kategorije ostale prilično stabilne uz napomenu da se stabilnost održava na razini cijena koja je i dalje vrlo visoka.




Analitičari ING-a procjenjuju da tijekom listopada 2022. vjerojatno neće doći do sporije inflacije usluga na mjesečnoj razini.

Eurozona željno iščekuje trenutak u kojem će inflacija dosegnuti svoj vrhunac, a ING procjenjuje da su šanse za to sve veće. Gorivo, električna energija i plin na mjesečnoj su razini u rujnu ponovno poskupjeli, a na potrošače je prenesen i vrhunac rasta cijene plina iz kolovoza.

Cijena plina danima pada

ING smatra kako su padovi cijena energenata posljednjih tjedana vrlo dobrodošli za cjelokupno gospodarstvo, no upitna je brzina kojom će se ti padovi odraziti na potrošačke cijene.


“Očekujte se određeno olakšanje jer je međugodišnji rast spot cijena prirodnog plina ovog mjeseca postao negativan, dok je još uvijek iznosio 192 posto u rujnu i 425 posto u kolovozu”, ističu u ING-u naglašavajući i pad terminskih cijena iako je se on događa sporijim tempom.

U prilog skorijem vrhuncu inflacije govori i to što je godišnji rast cijena goriva u stalnom padu s 15 posto u rujnu na 11 posto u listopadu. I dalje visoku cijenu energenata donekle bi trebao olakšati pad tržišnih cijena plina.

S druge strane, zabrinjavajuće je postojano povećanje cijene hrane i temeljne inflacije koje se vjerojatno neće brzo preokrenuti pa od nadolazećeg očitanja inflacije ne treba previše očekivati.

Zbog geopolitičkog razvoja situacije, odnosno globalnog utjecaja ruske agresije na Ukrajinu te nestabilnih vremenskih prilika neizvjesnost je još uvijek prevelika da bi se sa sigurnošću mogao predvidjeti vrhunac inflacije, no zahvaljujući padu cijene energenata i razgovorima o ograničavanju cijena šanse za skori vrhunac inflacije rastu.

Pročitajte još