U ETIČKOM KODEKSU 889 TVRTKI: Konzum, Špar, Plodine i Tommy skupljaju pohvale, ali ne i Studenac

Krajem rujna 2022. godine u bazi kompanija koje su pristupile Etičkom kodeksu nalazi se njih 889. Broj kompanija koje su javno obećale poštivati načela Kodeksa tako je na kraju rujna više nego udvostručen u odnosu na kraj kolovoza kada ih je bilo 370.

Samo 0,5 posto tvrtki iz Hrvatske u kodeksu

Međutim, to je još uvijek tek 0,5 posto ukupnog broja poslovnih subjekata u Hrvatskoj kojih prema podacima državnog zavoda za statistiku ima 172 438.  Pod krilaticom “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa” Kodeksu je cilj da potrošači budu sigurni u transparentnost uvođenja eura, što se ponajviše odnosi na obećanje tvrtki koje im prodaju proizvode i usluge da će pri preračunavanju kuna u eure koristiti isključivo zakonom propisani fiksni tečaj konverzije i matematička pravila zaokruživanja cijena u eurima.

Etičkom su kodeksu pristupile mnoge velike hrvatske tvrtke, pa se tako u bazi mogu pronaći svi veliki trgovački centri kojima je budući da najviše od sviju posluju direktno s potrošačima i najvažnije uvjeriti ih da neće biti prevareni.




U online bazu kompanija u Etičkom kodeksu moguće je upisati pohvale ili pritužbe na pojedine kompanije, a predviđeno je da se može pohvaliti ili pokuditi pojedinačno poštivanje, odnosno nepoštivanje svakog pojedinog načela Kodeksa. Konzum je već priskrbio po nekoliko pohvala, za poštivanje svih načela, a one su upisane tako da građani koji ih upisuju ostavljaju inicijale imena i prezimena te grad i adresu prodajnog mjesta ne koje se pohvala odnosi. Špar Hrvatska, Plodine i Tommy također imaju po jednu pohvalu, no ne i brzorastući trgovački lanac Studenac.

Trećina tvrtki je iz Zagreba

Pretraživanje baze etičkog kodeksa vjerna je preslika poslovne aktivnosti u Hrvatskoj, pa je gotovo trećina tvrtki, njih 280 iz Grada Zagreba. Iduća gotovo trećina kompanija koje su pristupile Etičkom kodeksu su iz svega pet od ukupno 20 preostalih županija.

Tih pet županija su, redom Istarska županija sa 63 tvrtke, Varaždinska županija sa 60 tvrtki i Splitsko  – dalmatinska županija sa 59 tvrtki, te Primorsko – goranska županija sa 51 tvrtkom i Zagrebačka županija sa 44 tvrtke. Zajedno su Etičkom kodeksu donijele 277 kompanija.




Među preostalih 15 županija prema broju kompanija koje su pristupile Etičkom kodeksu naviše ih je iz Karlovačke županije, njih 42, potom slijedi Bjelovarsko – bilogorska županija sa 35 kompanija, Osječko baranjska sa 31. kompanijom, Koprivničko križevačka sa 31 kompanijom, te zanimljivo Vukovarsko – srijemska i Dubrovačko – neretvanska županija sa jednakim brojem od po 24 kompanije koje su pristupile Etičkom kodeksu.

Iz Krapinsko – zagorske županije Kodeksu je pristupila 21 kompanija, a zanimljivo je da ni jedna od njih nije iz županijskog središta Krapine, te da je iz cijele županije pristupilo jednako kompanija kao iz grada Koprivnice.

Najmanje tvrtki iz Požeško-slavonske županije

Najmanje tvrtki Kodeksu je pristupilo iz Požeško – slavonske županije, njih svega 5, odmah pri dnu je i Ličko – senjska županija sa 8 tvrtki te primorske županije s razvijenim turizmom Zadarska iz koje je Kodeksu pristupilo 11 tvrtki i Šibensko – kninska sa 10 tvrtki. Iz Sisačko – moslavačke dolazi 14 tvrtki, a iz Virovitičko- podravske 16, a iz Međimurske 18 tvrtki.


Osim Zagreba, među sjedištima županija po broju tvrtki ističu se Split i Varaždin sa 28 tvrtki, Rijeka sa 25.

Budući da se pohvale prikupljaju po pojedinim prodajnim mjestima Etički kodeks budu li se građani odazivali na upisivanje pohvala ili pritužbi može biti pokazatelj vjernosti kupaca pojedinom dućanu. Etičkom kodeksu kompanije mogu pristupiti do kraja prosinca 2023. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još