GOVOR O STANJU EU: Ursula von der Leyen najavila 140 milijardi eura prihoda od poreza na ekstraprofite

Cijela Europska Unija zainteresirano je danas gledala govor predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen o stanju nacije nadajući se da će čuti mjere pomoći protiv preskupog grijanja i bojazni od nestašice plina u zimskim danima.

Smanjenje potrošnje struje u vršnim razdobljima

Čuli su pak birokratski govor u kojem je glavni naglasak bio stavljen na rat protiv Rusije ekonomskim sredstvima te uvjerenje europskih političara da će Ukrajina uz pomoć Europe pobijediti u ratu.

„Rat koji je Rusija pokrenula nije samo rat protiv Ukrajine, nego i rat protiv europske energije, gospodarstva, vrijednosti i budućnosti“, rekla je u Strasbourgu von der Leyen.




O cijeni plina nije govorila konkretno, ali je ponovila mjere Europske Unije za pomoć građanima i malim i srednjim tvrtkama na europskom tržištu.

Ključne mjere su smanjenje potrošnje struje u vršnim razdobljima, ograničenje prihoda i preusmjeravanje ekstraprofita energetskih kompanija, potpora energetskim tvrtkama. Porez na takozvane slučajne profite energetskih kompanija, pojasnila je predsjednica EK, trebao bi donijeti 140 milijarde eura prihoda tvrtkama, koje se pak trebaju koristiti za subvencije i pomoć građanima.

Banka za zeleni vodik

“Naftne i plinske tvrtke također su imale goleme prihode, stoga predlažemo njihov solidarni doprinos”, kaže von der Leyen.




O glavnoj mjeri, ograničenju cijene plina na europskom tržištu, tek će se raspravljati na sastanku ministara gospodarstva Europske Unije.

Von der Leyen je poseban naglasak stavila na ‘zelenu energiju’ i cilj EU da oslabi ovisnost o fosilnim energentima pa će se tako, kaže, osnovati banka zelenog vodika koja će imati tri miljarde kuna za ulaganje u razvoj projekata vezanih za taj energent.

Europska unija već je drastično smanjila uvoz ruskog plina. Na početku rata protiv Ukrajine, EU je uvozio 40 posto plina iz Rusije, a danas devet posto.


Najavila je “temeljitu reformu” tržišta električne energije, na kojem se cijena određuje prema najskupljem energentu iz kojeg se proizvodi, a to je već dulje vrijeme plin.

“Dok se bavimo sa sadašnjom krizom, moramo gledati naprijed. Sadašnji koncept tržišta električne energije nije pravedan prema potrošačima, oni bi trebali ubirati plodove od jeftinih obnovljivih izvora energije”, rekla je von der Leyen.

 

Pročitajte još