TEŠKA JESEN NA POMOLU: Dolar jači od eura cijeli tjedan, analitičari očekuju da će pad eura ubrzati zbog nestašice plina

Od početka tjedna američki dolar jači je od eura. Jutros je na burzama euro malo ojačao pa se na trenutak izjednačio s dolarom, ali analitičari očekuju daljnje pritiske na europsku valutu i jačanje dolara. Euro je uz iznimku od nekoliko dana nakon početka svog korištenja kao monete za plaćanje čitavu svoju povijest bio jači od dolara.

Euro pada na 0,95 dolara, kažu analitičari

Za jedan dolar sada morate platiti 7,52 kune, dok euro stoji 7,51 kunu. Euro se pak početkom tjedna prodavao za 0,9940 dolara, da bi se malo potom oporavio, na 0,9960 dolara. Pad je samo početak dubljeg pada valute, tvrde analitičari.

Morgan Stanley predviđa da će euro u ovom tromjesečju pasti na 0,97 dolara, a Nomura International Plc cilja na 0,975 dolara do kraja rujna. Vjeruju da bi jesen i kriza mogli dovesti do pada eura na svega 0,95 dolara.




“Na kraju ljeta euro će biti pod velikim pritiskom prvenstveno zbog Damaklovog mača, koji visi nad europskim gospodarstvom “, napisao je devizni strateg Societe Generale Kit Juckes u bilješci klijentima.

Euro gubi vrijednost i u odnosu na švicarski franak. Tako je zabilježio nanižu vrijednost u posljednjih sedam godina. Stratezi Goldman Sachsa upozoravaju da bi euro, ako se nastave ograničenja u isporuci ruskog plina, euro mogao padati i dalje.

Ulagači se boje recesije u eurozoni

Strah ulagača od recesije u eurozoni  te s druge strane ohrabrujuće  objave iz američkog realnog sektora i namjeri pojedinih čelnika FED-a za daljnjim stezanjem monetarne politike, kako bi se utjecalo na smirivanje inflacije, utječu i na kretanje tečaja.




Njemačko gospodarstvo usporava, cijene plina i električne energije rastu, povećava se i tekući deficit eurozone u trgovini s inozemstvom, a i nadalje je prisutna neizvjesnost zbog Ukrajine, pa i Tajvana, što pogoduje dolaru.

Iščekuju se i podaci europskih menadžera nabave i potencijalno sumorni izvještaj njemačkog IFO instituta o stanju ekonomije. Regija se bori s rekordno visokim cijenama prirodnog plina, a ionako oskudne zalihe dodatno su smanjene prekidom dostave ključnih roba uslijed neuobičajeno sušnog ljeta.

Euro bio jači od dolara dvadeset godina

Gledajući povijesne vrijednosti, euro je od svog uvođenja u sustav plaćanja jači od eura. Tijekom 2003. godine tečaj je bio oko 1,08 dolara za euro, a zatim je euro jačao i zadržavao se na razini iznad 1,20 dolara za euro, sve do 2016. godine kada je pao ispod 1,1 dolar za euro.


Počeci pada vrijednosti eura prema dolaru i približavanju paritetu u odnosu na ranije godine počeli su 2014. godine. Prvi razlog bio je britanski referendum o Brexitu i strah novih referenduma o napuštanju EU, zatim pobjeda Trumpa za kojeg se vjerovalo da će jače potaknuti gospodarstvo te odluke ECB-a o ubrizgavanju novca u financijski sustav.

Također je ulogu odigralo i podizanje referentne kamatne stope FED-a, prihvatljiviji odgovor na korona krizu, a i sada se smatra boljim utočištem nego euro zbog situacije vezane za Ukrajinu.

No, iako je cijelo vrijeme bez obzira na razne izazove euro zadržao veću vrijednost, trenutačna situacija uslijed sve veće europske krize to nije održala.

Vrijednost gube japanski jen i britanska funta

Sve više ulagača stoga, kao i u vrijeme nekih prethodnih kriza, traži sigurnije utočište, u dolaru.

No, iako je velika vijest da je dolar ojačao prema euru nakon niza godina, ipak, cijelo vrijeme, od kada je euro uveden, dolar je ostao vodeća svjetska valuta.

Prema podacima MMF-a, u drugom kvartalu 2021. godine 59,2 posto deviznih pričuva svih zemalja svijeta bilo je u dolarima, a u euru 20,5 posto. Gotovo sve sirovine,  uključujući i naftu, na svjetskom se tržištu obračunavaju u dolarima.

Jedino se je u međunarodnom platnom prometu izjednačio s dolarom. I ipak, u 20 godina postao je druga najvažnija svjetska valuta.

Euro nije jedina valuta koja trpi zbog jačanja dolara. Japanski jen gubi vrijednost kao i britanska funta, koja je ovaj tjedan zabilježila najnižu razinu u dvije godine.

Pročitajte još